Image default
Κόσμος

Οι αρχές στη Γερμανία και τη Γαλλία βρίσκονται υπό πίεση να βρουν «δημιουργικές λύσεις» ώστε να αξιοποιήσουν το εμβόλιο των AstraZeneca

Αχρησιμοποίητες πολλές δόσεις του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Οι αρχές στη Γερμανία και τη Γαλλία βρίσκονται υπό πίεση να βρουν «δημιουργικές λύσεις» ώστε να αξιοποιήσουν το εμβόλιο των AstraZeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, προκειμένου να μην συσσωρευτούν αδιάθετες δόσεις μέσα στις επόμενες εβομάδες.

Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότερες χώρες δεν χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών, ενώ το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες. Έτσι πολλά από τα εμβόλια που έχει διαθέσει η εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μείνει σε… στοκ.

Σε αυτό το πιεστικό πλαίσιο, τη Δευτέρα, οι ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας, αλλά και η επιτροπή εμβολιασμού της Γερμανίας, άρχισαν να κάνουν «στροφή» 180 μοιρών για το θέμα, λέγοντας πως ίσως επιτρέψουν τη χορήγηση του εμβολίου στους άνω των 65 χρόνων.

Οι δύο χώρες καθυστέρησαν στον προγραμματισμό του εμβολιασμού με το εμβόλιο της Οξφόρδης εξαιτίας της καθυστέρησης των παραδόσεων στην ΕΕ, κάτι το οποίο τον Ιανουάριο είχε οξύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Μονάχα το 25% των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που παραδόθηκαν στη Γαλλία έχει χρησιμοποιηθεί, έγινε χθες γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια «προβληματική» υποκατανάλωσης του συγκεκριμένου εμβολίου κατά της Covid στα νοσοκομεία. Αυτό βρίσκεται πολύ κάτω από τον στόχο του 80-85%. Στη Γερμανία, τα δύο τρίτα των 1,4 εκατομμυρίων δόσεων που παραδόθηκαν παρέμειναν αδιάθετα τη Δευτέρα.

Απρόθυμοι οι πολίτες

Σε αναζήτηση μιας εξήγησης, έχουν γίνει πολλά αναφορές για ένα απρόθυμο κοινό και στις δύο χώρες που ξεκίνησαν με το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech, το οποίο στις πρώτες δοκιμές είχε δείξει υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση των μολύνσεων Covid-19.

Στη δυτική γερμανική πόλη Ντούισμπουργκ, για παράδειγμα, ένας εκπρόσωπος είπε ότι το 50% έως το 70% των ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca είτε δεν είχαν ληφθεί είτε ακυρωθεί.

Όμως, σε στενότερη εξέταση, ο σκεπτικισμός της AstraZeneca φαίνεται να είναι ένα τοπικό φαινόμενο που περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, με προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης να διαδραματίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, το Αμβούργο, οι αρχές δήλωσαν ότι δεν είχαν βιώσει τέτοια απροθυμία μεταξύ εκείνων που τους προσφέρθηκε το εμβόλιο Οξφόρδης, αλλά παραδέχτηκαν ότι η απόφαση για μη χορήγησή του σε άτομα άνω των 65 ετών δημιούργησε «υλικοτεχνικά προβλήματα».

«Ελπίζαμε ότι το εμβόλιο AstraZeneca θα ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για το πρόγραμμά μας, καθώς οι μέτριες απαιτήσεις αποθήκευσης σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να το χορηγήσουμε πριν από τα εμβόλια BioNTech ή Moderna», δήλωσε ο Μάρτιν Χέλφρι εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βόρειας πόλης

Η απόφαση της Γερμανίας να μην χορηγήση το εμβόλιο σε άτομα άνω των 65 ετών σήμαινε ότι οι αρχές έπρεπε να αναζητήσουν ενεργά νέους στην ομάδα κορυφαίας προτεραιότητας. Η εύρεση εργαζομένων πρώτης γραμμής όπως ιατρικό προσωπικό ή πυροσβέστες έγινε σχετικά γρήγορα μέσω συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργατικών ενώσεων.

Όμως, η προσέγγιση των νεότερων ατόμων ήταν πιο περίπλοκη, με το κράτος να τους καλεί ταχυδρομικώς να κλείσουν ραντεβού μέσω τηλεφώνου, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις.

Ορισμένες πόλεις έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν δημιουργικούς τρόπους για να αλλάξουν ανεπιθύμητο απόθεμα: για κάθε δόση που έχει απομείνει στο Ντούισμπουργκ, ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό στέλνει μηνύματα κειμένου σε τρία άτομα σε μια λίστα ενδιαφερόμενων εθελοντών. Ο πρώτος που ανταποκρίνεται δίνεται ραντεβού για να λάβει το εμβόλιο.

Στη Γαλλία, οι αναφορές σχετικά με την διστακτικότητα απέναντι στην AstraZeneca επισκίασαν παρόμοια ελαττώματα στο σχεδιασμό της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας.

Ενώ κάποιοι έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δεν συστήνουν το εμβόλιο, και ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης φέρεται να είναι απρόθυμοι να το λάβουν λόγω των παρενεργειών που βιώνουν ορισμένοι συνάδελφοι, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι το εμβόλιο AstraZeneca απορρίπτεται ενεργά από το γενικό κοινό.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι ο μεγάλος αριθμός των αχρησιμοποίητων δόσεων AstraZeneca φαίνεται να είναι περισσότερο αποτέλεσμα της κυβέρνησης να επικεντρώνεται αποκλειστικά – και, όπως υποστηρίζουν οι κριτικοί, με εμβολιασμό – στον εμβολιασμό των γηραιότερων και των πιο ευπαθών ομάδων, όπως οι τρόφιμοι γηροκομείων.

Εάν η Γερμανία συνέχιζε να εμβολιάζει ανθρώπους με τον τρέχοντα ρυθμό της, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt τη Δευτέρα, η χώρα θα είχε συσσωρεύσει σχεδόν 5 εκατομμύρια δόσεις έως την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Η αργή εμβολιαστική εκστρατεία της Γαλλίας αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά, με τους γενικούς γιατρούς εξουσιοδοτημένους να κάνουν δόσεις από την περασμένη εβδομάδα και τα φαρμακεία να ακολουθούν την ίδια εβομάδα.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ, δήλωσε ότι η Γαλλία θα πρέπει να κάνει 6 εκατομμύρια πρώτες δόσεις τον Μάρτιο, διπλασιάζοντας τον αριθμό που δόθηκε κατά τους δύο πρώτους μήνες της εκστρατείας εμβολιασμού. Ο πρωθυπουργός, Καστέξ δήλωσε πως όλοι άνω των 50 ετών θα έχουν κάνει μια δόση μέχρι τα τέλη Μαΐου.
πηγή

Related posts

Μουντιάλ του Κατάρ: περισσότεροι από 6.500 εργάτες από Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπανγκλαντές και Σρι Λάνκα έχουν χάσει τη ζωή τους

BΡΕΤΑΝΙΑ: 3 ΣΤΟΥΣ 4 CEO ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟ BREXIT

technical

Βρετανία: Σοκάρει η μαρτυρία της 14χρονης Κιμ

technical

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy