Image default
Εγκληματικότητα ΕΛΛΑΔΑ

Υπό κράτηση παραμένει στη ΓΑΔΑ ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης

Υπό κράτηση παραμένει στη ΓΑΔΑ ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο με την κατηγορία για βιασμό κατά συρροή.

Την ώρα που νέες καταγγελίες θυμάτων και μαρτυρίες καταφθάνουν στις εισαγγελικές αρχές, διευρύνεται η δικαστική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση των καταγγελιών περί αδικημάτων σεξουαλικής βίας στον χώρο του θεάτρου.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνα διέταξε χθες αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση μετά από δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφυγόπουλα από τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ προωθούνταν για μαθήματα στον Δημήτρη Λιγνάδη. Κατά πληροφορίες, οι υπήρξαν καταγγελίες μαρτύρων και πλέον ερευνάται συνολικά από η δράση ΜΚΟ.

Μία από τις δομές που φαίνονται να εμπλέκονται στην υπόθεση είναι και η Praksis η οποία έκανε χθες την εξής ανακοίνωση:

«Με αφορμή τα δημοσιεύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα στον τύπο που αναφέρονται σε οργανώσεις θέλουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης προγραμμάτων της PRAKSIS, έχουμε ως πρωταρχικό στόχο την ομαλή ένταξη όλων των ευάλωτων ομάδων στην Ελληνική κοινωνία. Για τον σκοπό αυτό, τα μέλη των εν λόγω ομάδων , συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες, μία εκ των οποίων ήταν και η συμμετοχή παιδιών στα εργαστήρια δημιουργικού θεατρικού παιχνιδιού με την υποστήριξη του εργαστηρίου του Εθνικού Θεάτρου.

Η PRAKSIS, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της , συνεργάστηκε με το Εργαστήριο του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 2015-2017, δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά και τις οικογένειές τους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Κοινωνική Κατοικία”, αλλά και στα παιδιά που φιλοξενούνταν στους Ξενώνες Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων να παρακολουθήσουν δωρεάν παραστάσεις και να συμμετέχουν στα εργαστήρια δημιουργικού θεατρικού παιχνιδιού στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Σε όλες τις δραστηριότητες αυτές, όπως και σε κάθε άλλη εκπαιδευτική, ψυχαγωγική ή και αθλητική δραστηριότητα που συμμετέχουν παιδιά ή και μέλη άλλων ευάλωτων ομάδων υπάρχει πάντα συνοδεία και εποπτεία από την οργάνωση με σκοπό την προστασία τους από οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις το Εθνικό Θέατρο με ανακοίνωσή του υπογράμμισε πως αν και σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, «δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε διερευνητέα συμπεριφορά κατά το διάστημα της θητείας του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου, το σύνολο των υπηρεσιών μας βρίσκεται στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας Αρχής για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται μάλιστα ότι ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων.

Ανλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Εθνικό Θέατρο είναι συγκλονισμένο από τον ορυμαγδό των τελευταίων καταγγελιών ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συμπαρίσταται αμέριστα σε όσους έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποιητική, παραβατική συμπεριφορά και καλεί κάθε θύμα να απευθυνθεί ελεύθερα και άφοβα στα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Μολονότι, και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε διερευνητέα συμπεριφορά κατά το διάστημα της θητείας του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου, το σύνολο των υπηρεσιών μας βρίσκεται στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας Αρχής για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας. Αισθανόμαστε ειδικώς την ανάγκη να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων. Οποιαδήποτε σύνδεση της επικαιρότητας με το εκπαιδευτικό έργο του Εθνικού Θεάτρου είναι ανακριβής και αποπροσανατολιστική. Κατά τα λοιπά, το Εθνικό Θέατρο αυτονοήτως απέχει από το σχολιασμό οποιασδήποτε δικονομικής εξέλιξης επί εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης.

Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλη τη θεατρική οικογένεια, την Πολιτεία και το σύνολο του καλλιτεχνικού και εργασιακού δυναμικού μας για να αποσυνδεθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας κάθε επίμεμπτη συμπεριφορά ατόμων από τη λειτουργία και το κύρος των θεσμών της τέχνης και του πολιτισμού, τους οποίους οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε». 

Στο μεταξύ στο «μικροσκόπιο» έχει μπει και συγκεκριμένη υπόθεση καταγγελλόμενου βιασμού από γνωστό ηθοποιό.

Με την εξέταση του προέδρου του ΣΕΗ, Σπύρου Μπιμπίλα, άρχισε χθες η σχετική διαδικασία, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει στον εισαγγελέα και ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του σωματείου Πασχάλης Τσαρούχας.

Να σημειωθεί επίσης ότι χθες ανακοινώθηκε πως ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη. Μάλιστα ο κ. Κούγιας και ζήτησε μια μέρα αναβολή για την απολογία του κατηγορουμένου, ώστε να ενημερωθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης θα κρατηθεί στη Ασφάλεια Αττικής μέχρι την Τετάρτη οπότε και θα οδηγηθεί στον ανακριτή για απολογία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κούγιας αναφέρει πως θα ζητήσει από την ανακρίτρια προθεσμία για την Πέμπτη ώστε «να ανταποκριθούν με επάρκεια, λόγω του περιορισμένου χρόνου, στα υπερασπιστικά τους καθήκοντα, όπως απαιτούν οι αρχές του δικηγορικού σώματος και οι συνθήκες της δίκαιης δίκης σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν καταρρακωθεί από ταπεινή πολιτική εκμετάλλευση και κακή άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, κατακρεουργώντας το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου».

Να σημειωθεί ότι νέος μάρτυρας που δηλώνει ηθοποιός και τραγουδιστής στο επάγγελμα και γνώριζε το Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά δεν υπήρξε θύμα του, προσήλθε αυτοβούλως στον εισαγγελέα καταθέτοντας για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ωστόσο, η μαρτυρία που βαραίνει τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού είναι αυτή της 40χρονης γυναίκας από το στενό του περιβάλλον που βοήθησε στη σκιαγράφηση του χαρακτήρα και του τρόπου δράσης του.

Related posts

Ε.Τσακαλώτος: Προανήγγειλε ανώτατο συντελεστή φορολόγησης 50% και διεύρυνση της φορολογικής βάσης

ExnetΗellas

Εξοργισμένοι οι βουλευτές με τον Α.Σαμαρά – Απορρίπτουν ακόμα και τις τηλεφωνικές κλησεις του

ExnetΗellas

Το άρθρο που ΣΟΚαρε τους ψηφοφόρους του Σύριζα…

ExnetΗellas

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy