Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το όνομα των Σκοπίων

Το 68% των Ελλήνων τάσσεται κατά ενός σύνθετου ονόματος της ΠΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία» ενώ υπέρ δηλώνει το 23,6%

Αντίθετη είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων στη χρήση του όρου Μακεδονία από την ΠΓΔΜ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, που επικαλείται τη σχετική δημοσκόπηση της Marc για το εθνικό αυτό θέμα.

Το 68% των Ελλήνων τάσσεται κατά ενός σύνθετου ονόματος της ΠΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία» ενώ υπέρ δηλώνει το 23,6%.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι Έλληνες είναι πολύ ευαίσθητοι στο ζήτημα του ονόματος και ήδη προγραμματίζονται συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες εναντίον οποιουδήποτε συμβιβασμού που θα μπορούσε να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».

Η ΠΓΔΜ χρησιμοποιεί το όνομα της μεγαλύτερης γεωγραφικής περιφέρειας της Ελλάδας και του αρχαίου ελληνικού βασιλείου στο οποίο ηγεμόνευσε ο Μέγας Αλέξανδρος, υπενθυμίζει το Reuters.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε σήμερα (14/1/2018) ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο την επίλυση του ζητήματος με τη μέγιστη «εθνική ενότητα».

«Η λύση που θα φέρουμε στο κοινοβούλιο θα γίνει αποδεκτή όχι μόνο από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους αλλά πολύ ευρύτερα» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων.

Οι δύο γειτονικές χώρες συμφώνησαν να σχηματίσουν ομάδες εργασίας με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών και να διεξάγουν συνομιλίες για μια λύση.

Ελπίζουν στην επίτευξη προόδου στις συνομιλίες με διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στις 17 Ιανουαρίου 2018.

Η διαμάχη για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM), όπως είναι επίσημα γνωστή, εξακολουθεί να υφίσταται εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες και έχει «παγώσει» τις προοπτικές της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει το Reuters.

Η Ελλάδα αμφισβήτησε το όνομα από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ κήρυξε ανεξαρτησία από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, λέγοντας ότι συνεπάγεται εδαφικές αξιώσεις στη Μακεδονία.

Η Αθήνα συμφώνησε μόνο ότι η γειτονική χώρα θα αναφέρεται διεθνώς ως «ΠΓΔΜ» μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα.

Αυτό είναι το όνομα το οποίο έγινε αποδεκτό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών το 1993, τονίζει το Reuters.

 

Πηγή:voicenews.gr

Related posts

Βίντεο από το γλέντι της Τσικνοπέμπτης στο μπαλκόνι του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας

Θα δωθούν μισθοί και συντάξεις τον Μάιο;

ExnetΗellas

Επίτιμο μέλος της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ και “φίλος” των μασόνων ο Γκίκας Χαρδούβελης

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy