Image default
Κόσμος

Βενεζουέλα : Τη μεγάλη νίκη της παράταξης του πανηγυρίζει ο Νικολά Μαδούρο

 

Μια μεγάλη νίκη της παράταξης του, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο του σοσιαλιστικού κόμματος (PSUV), για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, από τις οποίες απείχαν τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αναμένεται να αποκλειστούν από τις προεδρικές εκλογές του 2018, όταν ο ίδιος θα διεκδικήσει δεύτερη συναπτή θητεία.

«Κερδίσαμε σε πάνω από 300 δήμους της χώρας, από τους 335» έναντι 242 που έλεγχε ήδη το PSUV, δήλωσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Καράκας, μετά τις τοπικές εκλογές η συμμετοχή στις οποίες ανήλθε στο 47,32%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (Consejo Nacional Electoral, CNE).

Λίγο νωρίτερα, το CNE είχε ανακηρύξει τους τσαβίστας—από το όνομα του εκλιπόντος πρώην προέδρου (1999-2013) Ούγο Τσάβες—νικητές στις 20 από τις 23 πρωτεύουσες Πολιτειών.

Το κυβερνών κόμμα κέρδισε επίσης την ειδική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του κυβερνήτη της Πολιτείας Σούλια (δυτικά), αφού ο νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου, που ανήκει στην αντιπολίτευση, αρνήθηκε να ορκιστεί ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης. Αυτό αυξάνει σε 19 από το σύνολο των 23 τις πολιτείες που ελέγχει το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας.

 

Έξι μήνες μετά το κύμα διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτησή του, που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια με 125 νεκρούς και θορύβησε τη διεθνή κοινότητα, ο πρόεδρος Μαδούρο μοιάζει να ανακτά τον έλεγχο και να ενισχύει την ηγεμονία του στη χώρα.

Την Κυριακή ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αποκλειστούν από τις προεδρικές εκλογές του 2018 εξαιτίας της αποχής τους από τις τοπικές εκλογές.

«Κάθε κόμμα που δεν συμμετείχε σήμερα και προέτρεψε σε αποχή από τις εκλογές δεν μπορεί πλέον να συμμετάσχει» στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι απόφαση της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, που συγκροτείται αποκλειστικά από υποστηρικτές του αρχηγού του κράτους.

Καταγγέλλοντας νοθεία, τα τρία ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους αυτά του Ενρίκε Καπρίλες, του Λεοπόλδο Λόπες και του Χένρι Ράμος Αγιούπ, αρνήθηκαν να κατεβάσουν υποψήφιους στις δημοτικές εκλογές.

Πλέον θα στερηθούν τη δυνατότητα συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές, που τυπικά είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2018 αλλά πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι θα επισπευστούν και θα διεξαχθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα για τις προεδρικές εκλογές», είπε ο Μαδούρο, για τον οποίο οι δημοτικές εκλογές αποτελούσαν την τελευταία γενική πρόβα πριν από το κρίσιμο ραντεβού της επόμενης χρονιάς.

Ο αντιπρόεδρος Τάρεκ Ελ Αϊσάμι είχε ήδη ανακοινώσει ότι ο Μαδούρο, που εξελέγη το 2013, θα διεκδικήσει νέα θητεία την επόμενη χρονιά, παρά τη χαμηλή δημοτικότητά του, εν μέσω της σοβαρής οικονομικής κρίσης στη χώρα—παρότι πετρελαϊκός κολοσσός, υπέστη τεράστιο πλήγμα από την κατάρρευση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές με τον πληθωρισμό να προβλέπεται από το ΔΝΤ ότι θα φθάσει το 2.300% το 2018 και τους οίκους αξιολόγησης να την έχουν κηρύξει σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας—και την καταδίκη του τρόπου που χειρίστηκε την πολιτική κρίση από τη διεθνή κοινότητα.

«Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό, μέσω του δρόμου της ψήφου θέλουμε λύσεις για τη χώρα», είπε ο Μαδούρο.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε γενικά ήρεμη ατμόσφαιρα, όμως πολλά εκλογικά τμήματα ήταν σχεδόν έρημα, στο Καράκας όπως και σε άλλες πόλεις όπως το Σαν Κριστόμπαλ, στα σύνορα με την Κολομβία, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές είναι γενικά χαμηλή: το 2013 είχε ανέλθει σε μόλις 42%.

 

Πηγή:pronews.gr

Related posts

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ

technical

Μόσχα σε Κίεβο: Θα σας ισοπεδώσουμε στο Ντονέτσκ

Οι σχέσεις της Β. Κορέας με τις ΗΠΑ πάνε από το κακό στο χειρότερο σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις της Β. Κορέας

technical

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy