Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Οι νικητές από τον α’ γύρω στις εκλογές της κεντροαριστεράς αναδείχθηκαν η Γεννηματά και ο Ανδρουλάκης

Δυο είναι οι νικητές του α’ γύρου των εκλογών για την κεντροαριστερά. Η Φώφη Γεννηματά, η οποία βρέθηκε μια ανάσα από τη νίκη από την πρώτη Κυριακή και η συμμετοχή του κόσμου. 210.264 άνθρωποι πήγαν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο αρχηγό στην κεντροαριστερά.

Τώρα η εκλογή ηγέτη στον χώρο της κεντροαριστεράς είναι πλέον ΠΑΣΟΚική υπόθεση. Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κονταροχτυπηθούν στον β’ γύρο. Στον οποίο να θυμίσουμε ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι ψήφισαν την Κυριακή.

Στα στρατόπεδα των δυο μονομάχων του β’ γύρου επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Η πρώτη άλλωστε κλείνει τον πρώτο γύρο με ένα ποσοστό κοντά στο 43% και ο δεύτερος λίγο πιο πάνω από το 25%.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στον α’ γύρο

Φώφη Γεννηματά 42,5%

Νίκος Ανδρουλάκης 25,1%

Γιώργος Καμίνης 13,19%

Σταύρος Θεοδωράκης 8,85%

Γιάννης Μανιάτης 4,02%

Γιάννης Ραγκούσης 2,28%

Κωνσταντίνος Γάτσιος 1,50%

Απόστολος Πόντας 0,55%

Δημήτρης Τζιώτης 0,19%

Γεννηματά – Ανδρουλάκης: Παιδιά της ίδιας (πολιτικής) μήτρας

Από εδώ και πέρα και έως την επόμενη αναμέτρηση το κλίμα αναμένεται να πολωθεί.

Οι δυο υποψήφιοι είναι από την ίδια πολιτική μήτρα, ωστόσο πέρα από αυτά που τους ενώνουν, άλλα τόσα είναι και αυτά που τους χωρίζουν.

Η Φώφη Γεννηματά θα έχει απέναντί της, το λεγόμενο νέο αίμα του ΠΑΣΟΚ, τον Νίκο Ανδρουλάκη, με μεγάλο έρεισμα στη νεολαία του χώρου.

Όμως, η κα Γεννηματά ως πολιτικός από γενιά πολιτικών με βαρύ όνομα θα είναι δύσκολος αντίπαλος. Και αυτό το έδειξε από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Όταν φλέρταρε ακόμη και με τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Οι «χαμένοι»

Πολύ κρίσιμη θεωρείται και η «γραμμή» που θα δώσουν οι χαμένοι της σημερινής αναμέτρησης που δεν πρέπει να θεωρηθεί αμελητέα.

Όλα θα κριθούν στον β γύρο των εκλογών για την κεντροαριστερά. Ενός πειράματος που ξεκίνησε με πολλή γκρίνια και με τον πήχη πολύ χαμηλά και που κατέληξε με πάνω από 200.000 πολίτες να σπεύδουν δίνοντας και τον οβολό τους να στηρίξουν ένα εγχείρημα δείχνοντας στα άλλα κόμματα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει.

Η συμμετοχή στις εκλογές για την Κεντροαριστερά

Ο αριθμός των 210.264 ανθρώπων που σχημάτισαν ουρές παντού για να ψηφίσουν ήταν ανέλπιστη για τους συμμετέχοντες.

Η εκλογική διαδικασία για την εκλογή του νέου αρχηγού στην κεντροαριστερά ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30. Παρατάθηκε μόνο όπου χρειάστηκε λόγω του συνωστισμού στα εκλογικά κέντρα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών Δεοντολογίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος, δήλωσε πως το φράγμα των 200.000 συμμετεχόντων έσπασε. «Είναι μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τον νικητή» σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα στην ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν τη διαδικασία».

Επίπεδα… παλιού ΠΑΣΟΚ

Η συμμετοχή πλησίασε στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μαΐου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γ. Παπανδρέου το 2004. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ποιοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στον β’ γύρο

Αφού κανείς δεν κατάφερε να πάρει το 50+1%, η διαδικασία οδηγήθηκε στον β’ γύρο. Εκεί, έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν ΜΟΝΟ όσοι ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή.

Νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφίσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.

 

Πηγή:newsit.gr

Related posts

Τα αποτελέσματα της ανοχής είναι η συμμαχία εξτρεμιστών μουσουλμάνων και σλαβόφωνων Ελλήνων στις ευρωεκλογές

ExnetΗellas

Υπέρ των κέντρων φιλοξενίας ο Τσίπρας

ExnetΗellas

Και τώρα θα μιλήσει ο λαός: Αποδεκτή από τον Άρειο Πάγο η συμμετοχή της ΧΑ στις ευρωεκλογές

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy