Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Τι κέρδισε ο Αλ. Τσίπρας από τη συνάντηση με τον Τραμπ

Τι κέρδισε ο Α.Τσίπρας με την αναβάθμιση των παλαιών και γερασμένων F-16 την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι θα παραλάβουν καινούργια F-35; Μια λεκτική αμερικανική υποστήριξη για την ελάφρυνση του χρέους, για την πραγματοποίηση επενδύσεων και για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Αμερική.

Ακόμα όμως και η ελάφρυνση συνδέθηκε με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. 

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και η έξοδος από το Μνημόνιο θα σημαίνει νέο «αίμα» για την Ελλάδα αλλά με το κίνητρο της «απογείωσης» τα επόμενα χρόνια

Τα 2,4 δισ. ευρώ είναι ένα απίστευτα μεγάλο ποσό, σε μία εποχή που η κυβέρνηση υποβάλλει τους πολίτες στην απίστευτη ταλαιπωρία της φορολογίας για κάτι που στην ουσία δεν θα προσφέρει τίποτα εναντίον του υπερεξοπλισμού της Τουρκίας.

Γεγονός είναι ότι ούτε η σημερινή αντιπολίτευση, όσο και να φωνάζει, θα μπορούσε να πράξει κάτι διαφορετικό, στο θέμα της αναβάθμισης των F-16. Και η ανακοίνωσή της, που αναφέρει ότι η “συμφωνία θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες», δείχνει ότι ούτε αυτή γνρωίζει ποια είναι η πραγματική ζημιά της συμφωνίας αυτής.

Εδώ δεν μιλάμε για θέσεις εργασίας αλλά για επερχόμενες εθνικές ήττες

Και όλα αυτά έγιναν χωρίς να κλειστεί μια συμφωνία για την Σούδα η οποία είναι μία από τις καλύτερες αμερικανικές βάσεις στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες την έχουν μεγάλη ανάγκη, και λόγω αυτού δείχνουν έτοιμες για μεγάλη συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να προσβλέπει στην αμερικανική βοήθεια για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά αυτή θα είναι στο επίπεδο των λέξεων. Δεν έδωσαν χρήματα, ούτε δανεικά, στα χρόνια που δεν κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας και δεν θα δώσουν ούτε και τώρα, διότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, και οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία ευθύνη.

Έχουν δίκιο και οι Ευρωπαίοι όταν απαντούν στις νουθεσίες των υπουργών του Τραμπ για την ελάφρυνση, λέγοντας «εσείς δεν δώσατε δανεικά».
Η αμερικανική υποστήριξη, εάν από τα λόγια πάμε στις πράξεις, θα είναι σημαντική σε ότι αφορά την μικρή έστω αλλαγή της στάσης του Ταμείου, ώστε η Ελλάδα να εγκαταλείψει τα Προγράμματα και να φύγει από την επιτροπεία.

Αλλά, εάν πραγματικά στοχεύουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, ο χώρος των επενδύσεων και του τουρισμού, όπως είπε και ο κ. Τραμπ, είναι κερδοφόρος. Με τέτοια παλαβή όμως φορολογία, θα έρθουν να επενδύσουν στην χώρα;

Επίσης, ένας άλλος χώρος εξίσου κρίσιμος, είναι αυτός της ενέργειας. Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και η Exxon-Mobil έχει ήδη δραστηριοποιηθεί και ευελπιστεί σε μεγάλα κέρδη.

Πηγή:pronews.gr

Related posts

H στάση που οφείλει να έχει η Ελλάδα στο σχέδιο της Τουρκίας για τη Θράκη

ExnetΗellas

” Άλλα δεσμεύτηκε το ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κάνει “

ExnetΗellas

Αθώοι όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με το νέο ποινικό κώδικα

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy