Image default
Ευρώπη

Ισπανία: Λίγο πριν τον εμφύλιο

Η διοίκηση της Καταλανικής Αστυνομίας απάντησε στην Μαδρίτη που την διέταξε να διαλύσει το δημοφήφισμα ότι «φυσικός προϊστάμενός μας είναι η Επιτροπή Ασφαλείας της Καταλωνίας, ένα όργανο που επικεφαλής του είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζεμόντ» και κατ’αυτό τον τρόπο δήλωσε πίστη στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου και την απόσχιση από την Ισπανία!

Ετσι, ενώ ο Ισπανός ανώτατος εισαγγελέας της Καταλονίας διέταξε την τοπική αστυνομία να αποκλείσει όλα τα σημεία που έχουν επιλεγεί για να στηθούν οι κάλπες και να μην επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν, οι Καταλανοί ασυνομικοί αρνήθηκαν!

Από την πλευρά τους, οι Mossos d’ Esquadra μετά την εξέταση του περιεχομένου της διαταγής αναμένεται, κατά τη σημερινή συνάντηση στην εισαγγελία όλων των υπευθύνων για την αποτροπή του δημοψηφίσματος, να ενημερώσουν για την αδυναμία τους σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα να εκπληρώσουν την αποστολή.

Παράλληλα, οι Mossos σήμερα θα εκφράσουν την αντίρρησή τους να είναι επικεφαλής τους ένας συνταγματάρχης της Εθνοφυλακής (ο Ντέγο Πέρεθ ντε λος Κόβος), όπως αποφασίσθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως υποστηρίζουν οι Μossos, φυσικός προϊστάμενός τους είναι η ‘Χούντα’ Ασφαλείας της Καταλωνίας, ένα όργανο που επικεφαλής του είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζεμόντ, ο οποίος έχει προκαλέσει το δημοψήφισμα.

Εν ολίγοις η τοπική Αστυνομία δηλώνει πίστη στον Καταλανό πρόεδρο και άρνηση υποταγής στη νόμιμη ισπανική κυβέρνηση!

Ήδη σήμερα θα κοινοποιήσει στην εισαγγελία πως δεν μπορεί τεχνικά να καλύψει όλο το εύρος της αποστολής και ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην δημόσια τάξη.

Η διαταγή που διακοινώθηκε χθες στον επικεφαλής των Mossos Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο από τον Ανώτατο Εισαγγελέα της Καταλωνίας Χοσέ Μαρία Ρομέρο ντε Τεχάδα, τονίζει πως το σώμα «οφείλει να οργανώσει και εκτελέσει» τον αποκλεισμό εκείνων «των σημείων και κτηρίων» που έχουν ορισθεί ως εκλογικά τμήματα για την 1η Οκτωβρίου, «απομακρύνοντας, ανάλογα, και όποια πρόσωπα» βρίσκονται εκεί και να «ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους και όσους συμμετέχουν στην κατάληψή τους» όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο Γιώργης-Βύρων Δάβος

Επιπλέον, καθήκον τους είναι σύμφωνα με τη διαταγή της εισαγγελίας να κατασχέσουν ο,τιδήποτε είναι χρήσιμο για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα: κάλπες, υπολογιστές, ψηφοδέλτια και προεκλογικό υλικό.

Όπως προστίθεται στη διαταγή, ο αποκλεισμός θα πρέπει να είναι εμφανής και αποτελεσματικός, με τη χρήση υλικού που θα εγγυάται το απαραβίαστο και επιγραφές που θα προειδοποιούν για την ποινική ευθύνη» που θα φέρει όποιος τον παραβιάζει. Καθώς τα περισσότερα από τα εκλογικά τμήματα είναι σχολικές μονάδες, η αστυνομική επιχείρηση θα πρέπει να ξεκινήσει την Παρασκευή, αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου μαθημάτων και να έχει περαιωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επίσης τους διατάσσει να αποτρέψουν τη συγκρότηση εκλογικών τμημάτων για την ψηφοφορία, που έχει ορισθεί να ξεκινήσει στις 07.30, τοπική ώρα (08.30) την 1η Οκτωβρίου, παρεμποδίζοντας την είσοδο στους υπευθύνους και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.

Η εισαγγελία παραγγέλλει στους Mossos πως εάν θεωρούν πως δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέσα και το δυναμικό για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, τότε θα πρέπει να αποταθούν στις κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες και εάν ούτε και τότε δύναται να εκτελεσθεί επακριβώς το έργο τους, να προσφύγουν στη συνδρομή των δυνάμεων της Εθνοφυλακής και της Εθνικής Αστυνομίας που έχουν αναπτυχθεί στην Καταλωνία.

Παρά τις καθημερινές συναντήσεις, οι σχέσεις μεταξύ των Mossos και της εισαγγελίας ουδέποτε υπήρξαν αγαθές. Ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα στο συμβούλιο Οικονομίας της Καταλωνίας, όπου παρέμειναν έγκλειστοι και πολιορκημένοι οι άνδρες της Εθνοφυλακής για πολλές ώρες, πολιορκημένοι από το πλήθος, χωρίς να επέμβουν από την πρώτη στιγμή οι Μοssos. Μάλιστα, η ένταση τούτη ανάμεσα στις δύο πλευρές τις τελευταίες τούτες, κρίσιμες, μέρες μοιάζει να αυξάνεται.

pronews.gr

Related posts

Σόκ προκαλούν οι φωτογραφίες Μέρκελ με Skinheads – Νεοναζί

ExnetΗellas

Το πάρτι της Deutschlad AG στην Ελλάδα

ExnetΗellas

Η Λεπέν αποδέχτεικε την ήττα της και έκανε δηλώσεις για Μακρόν

technical

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy