Image default
Ευρώπη

Τι αναφέρει μια Ελληνίδα για το χτύπημα στο Βέλγιο

Ο τρόμος επέστρεψε στο Βέλγιο το βράδυ της Τρίτης, μετά τη διπλή επίθεση τον Μάρτιο του 2016.
Εκκενώθηκε η κεντρική πλατεία Grand Ρlace και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης, δίπλα στην κεντρική πλατεία Grandplace.
Οι πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν οι Βέλγοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις και πυροβολισμοί, ενώ δημοσιεύουν φωτογραφίες από δυνάμεις του στρατού που έφτασαν στο σημείο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, μάλιστα, ένας επίδοξος βομβιστής αυτοκτονίας φώναξε «Αλλάχ ακμπάρ», πριν δεχθεί τα πυρά που τον «αδρανοποίησαν», σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποίησε η βελγική αστυνομία.
«Κατέβηκα στον σταθμό. Κάποιος έκανε φασαρία. Τελικά φώναξε “Αλλάχ ακμπάρ” και ενεργοποίησε τα εκρηκτικά που είχε σε μια βαλίτσα» περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης ένας εργαζόμενος στον σταθμό.
«Εγώ βρισκόμουν πίσω από έναν τοίχο όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Δεν ήταν πολύ μεγάλη αλλά ο αντίκτυπός της ήταν πολύ μεγάλος. Ο κόσμος άρχιζε να τρέχει να ξεφύγει» πρόσθεσε ο ίδιος άνδρας.
Άλλος αυτόπτης μάρτυρας μάλιστα τράβηξε μια φωτογραφία στην οποία φέρεται να απεικονίζεται η φλόγα που προκλήθηκε από την πυροδότηση των εκρηκτικών του τρομοκράτη.
Βελγικά μέσα μεταδίδουν την πληροφορία ότι ο – κατά τις περιγαραφές αυτοπτών μαρτύρων – περίπου ηλικίας 30 ετών άνδρας ονομάζεται Οσάμα και ζούσε στο Μολενμπέκ μια περιοχή που έχει συνδεθεί με τους δράστες των τρομοκρατικών υποθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες την τελευταία διετία.
Κατά πληροφορίες από δικαστικές πηγές δεν είχε απασχολήσει τις βελγικές αρχές για υποθέσεις τρομοκρατίας αλλά είχε φάκελο για άλλου είδους αδικήματα, όπως μετέδωσε η De Tijd.
Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Ζαν Ζαμπόν, είχε δηλώσει ότι οι αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «αν δεν γνωρίζαμε την ταυτότητά του, τότε ποιος ο λόγος να κάνουμε έρευνες κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Η αντίδραση των στρατιωτών που περιπολούσαν στην περιοχή ήταν άμεση. Ο δράστης δέχθηκε τα πυρά των στρατιωτών, οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο, καθώς το Βέλγιο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης κατάστασης, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η αστυνομία έδωσε εντολή σε κάθε περίπτωση να εκκενωθεί η κεντρική πλατεία Grand Place, καθώς και ο κεντρικός σταθμός, ενώ διεκόπη προσωρινά η κίνηση των συρμών για λόγους ασφαλείας.
Αναφορές κάνουν λόγο για δύο μικρές εκρήξεις, ενώ μία φωτογραφία που βγήκε στο διαδίκτυο δείχνει στο εσωτερικό του σταθμού μία φλεγόμενη στήλη, η οποία δημιουργήθηκε από την έκρηξη.
Ο δράστης, κατά πάσα πιθανότητα, φορούσε εκρηκτικό γιλέκο ή ζώνη με εκρηκτικά. Στο σημείο βρίσκονται ειδικοί της βελγικής αστυνομίας, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί σε μεγάλη ακτίνα.
Η αστυνομία δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο και ότι ο επίδοξος δράστης «εξουδετερώθηκε».
Τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα μεταδίδουν ότι δυνάμεις του στρατού πυροβόλησαν έναν ύποπτο, ενώ η αστυνομία αναφέρει ότι η κατάσταση βρίσκεται ύπο έλεγχο.
Όπως αναφέρεται ο άνδρας που πυροβολήθηκε φώναζε τo γνωστό επιφώνημα Αλλάχ ακ μπαρ.
Εκπρόσωπος της εισαγγελίας αφού ανακοίνωσε ότι ο τρομοκράτης είναι νεκρός πρόσθεσε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση προσθέτοντας ότι ο δράστης εξουδετερώθηκε από τους στρατιώτες που βρέθηκαν στο σταθμό αμέσως μετά την έκρηξη.
Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ο δράστης είχε πάνω του και γιλέκο με εκρηκτικά το οποίο δεν πυροδότησε. Πιθανότατα γι’ αυτό η σορός του απομακρύνθηκε μετά από ώρα προκειμένου πρώτα οι πυροτεχνουργοί να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος κίνδυνος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre ο άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών, πριν να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά επιχείρησε να τραβήξει την προσοχή των στρατιωτών που βρίσκονταν μέσα στο σταθμό στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση τον Μάρτιο του 2016 με στόχο τότε το αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας και τον σταθμό του Μαελμπέκ.

Την ώρα που συνέβη το περιστατικό, το οποίο αργότερα η βελγική εισαγγελία χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια», βρισκόταν και η Φωτεινή Κατσαλή, συνεργάτιδα του life-events.gr η οποία και περιέγραψε στην κάμερα τα όσα είδε και έζησε: «Τρώγαμε το παγωτό μας εδώ στο κέντρο των Βρυξελλών και ξαφνικά είδαμε κόσμο να τρέχει, τρέξαμε και εμείς άνοιξαν τα μαγαζιά για να μπούμε μέσα. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε αμέσως, η πλατεία γέμισε αστυνομικούς και στρατιώτες μετά μάθαμε ότι κάποιος ζώστηκε με εκρηκτικά και προσπάθησε να ανατιναχτεί μάλλον τον ακινητοποίησαν και κάτι έγινε και στο σταθμό. Ο κόσμος είναι ανάστατος στους δρόμους, η ηρεμία έρχεται σιγά σιγά ελπίζω όλα καλά και να μην υπήρξε κάποιο θύμα».

pronews.gr

Related posts

Άποψη Κρούγκμαν για τακτική ΣΥΡΙΖΑ

ExnetΗellas

Αντικείμενο ειρωνείας η κυβέρνηση Τσίπρα τώρα στην Ευρώπη

ExnetΗellas

Η Αγγλία αποφασισμένη να πατάξει το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης

victoria.exnet

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy