Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Eurogroup : Συμφωνία ή Ρήξη;

Σε ένα σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση, αλλά και ένα δίλημμα, βάσει του οποίου καλείται, είτε να πάρει τη δόση και μια νέα υπόσχεση για το χρέος (εξασφαλίζοντας ένα ήρεμο καλοκαίρι) ή να πάει σε ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες. Η καταληκτική απάντηση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα θα δοθεί με βάση την τελική πρόταση των Ευρωπαίων στο Eurogroup του Λουξεμβούργου. Η συνεδρίαση αρχίζει στις 16.00 ώρα Ελλάδας ενώ το πρωί θα προηγηθεί EWG.

Το δεδομένο που έχει πλέον στα χέρια της η κυβέρνηση είναι η κάθετη αντίδραση των Ευρωπαίων στην πρόθεση του πρωθυπουργού να ζητήσει Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης (Euro Summit, όπως το 2015) παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπως ανέφερε χθες το ΑΠΕ. Ευρωπαϊκές πηγές αποκλείουν κάθε συζήτηση για το θέμα και παραπέμπουν -αν απόψε υπάρξει πρόβλημα- στο Eurogroup της 10ης Ιουλίου δηλαδή δέκα μόλις μέρες πριν από τη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 3,9 δισ. ευρώ, τα οποία για να πληρώσει η Ελλάδα χρειάζεται τη δόση.

Κακό παραμένει το κλίμα και από την πλευρά του Βερολίνου καθώς σύμφωνα με την Deutsche Welle συνεργάτες του Σόιμπλε θεωρούν χάσιμο χρόνου την ελληνική εμμονή στο γαλλικό σχέδιο λύσης που συνδέει τα μέτρα για το χρέος με την ανάπτυξη προσθέτοντας ότι η «διαμεσολάβηση» Λε Μερ ήταν μια πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών εκτός των ορίων της συμφωνίας του Eurogoup του 2016. Σημειώνουν δε ότι η σύνδεση της ανάπτυξης με το χρέος θα ισοδυναμούσε με έμμεση μείωση του χρέους κάτι που απορρίπτει το Βερολίνο πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Μαζί με το οικονομικό επιτελείο, τον υπουργό κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπλ. κ. Γιώργο Χουλιαράκη, στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Στέλιος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η δόση είναι δεδομένη καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 138 από τα 140 προαπαιτούμενα. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ρήξη με αφορμή τη διατύπωση για το χρέος, η δόση αυτή αναμένεται να πλησιάσει τα 9 δισ. ευρώ και να δοθεί σε δύο φάσεις. Το πρώτο τμήμα θα εκταμιευθεί τον Ιούλιο για να πληρωθούν τα ομόλογα στην ΕΚΤ (και νωρίτερα τον ιδιωτικό τομέα) και ένα ακόμη ποσό το Φθινόπωρο για να καλυφθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς την αγορά.

Γλυκαντικά και καλά λόγια

Για το χρέος αναμένεται μια επαναδιατύπωση του ανακοινωθέντος της 22ας Μαΐου το οποίο είχε απορρίψει τότε ο πρωθυπουργός στις 12.00 τα μεσάνυχτα. Ανάμεσα στα συστατικά που «παίζουν» για να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018 όπως η επιμήκυνση δανείων ως και κατά 17 έτη αντί για 1 ως 15 έτη που ανέφερε η προηγούμενη πρόταση.

Μετά την αντίδραση του Βερολίνου θεωρείται δύσκολο να υπάρξει αναφορά στη γαλλική πρόταση για σύνδεση των ετήσιων πληρωμών χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ακόμη πιο δύσκολο φαίνεται να απαλειφθεί η διατύπωση «αν χρειαστεί» κάτι που επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση. Στο πακέτο θα υπάρχει πιθανότατα και μια δέσμευση των Ευρωπαίων για διασφάλιση της βιωσιμότητα του χρέους.

Στην ουσία όμως, όποιο κι αν είναι το τελικό πακετάρισμα ο στόχος της κυβέρνησης για μια συνολική συμφωνία, για τον οποίο ξοδεύτηκε ο φετινός χειμώνας, είναι ήδη δεδομένο ότι χάθηκε μετά το συμβιβασμό Σόιμπλε – ΔΝΤ που έπιασε απροετοίμαστη την ελληνική πλευρά.

Το Ταμείο θα μπει στο πρόγραμμα ουσιαστικά χωρίς λεφτά και θα χαρακτηρίζει το χρέος μη βιώσιμο στερώντας έτσι και από την ΕΚΤ τη δυνατότητα να εντάξει τη χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ως αντιστάθμισμα, αν υπάρξει συμφωνία, αναμένονται λόγια ενθάρρυνσης στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

«Πόλεμος» δηλώσεων

Η αβεβαιότητα για την έκβαση του Eurogroup το οποίο ως την Τρίτη φαινόταν ότι θα κυλούσε ήρεμα, τροφοδοτήθηκε από τον «πόλεμο» δηλώσεων και διαρροών ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μετά τη δήλωση Σόιμπλε ο οποίος σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τον κ. Τσακαλώτο και τηλεφωνεί στην κυρία Μέρκελ η Αθήνα αντέδρασε έντονα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και διαρροής στο ΑΠΕ η οποία ανέφερε: «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

pronews.gr

Related posts

Ισχυρή αμφισβήτηση στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ της γραμμής Τσίπρα

ExnetΗellas

Οι ευρωεκλογές αυτής της Κυριακής θα κρίνουν τη μάχη

ExnetΗellas

Συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ για τη δημιουργία κοινής υποβρυχιακής δύναμης

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy