Image default
Κόσμος

Διαμεσολάβηση της Άγκυρας για Κατάρ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε για το θέμα του Κατάρ με τον Ν.Τραμπ, σήμερα μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, αλλά και τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, που διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Εμιράτο του Κόλπου εκτοξεύοντάς του κατηγορίες για τρομοκρατία.

Με ποιον δεν μίλησε; Με το ηγέτη της Αιγύπτου πρόεδρο αλ Σίσι, με τον οποίο η σχέση τους βρίσκεται στο “ναδίρ”.

Η Αγκυρα έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Κατάρ και μάλιστα έχει δημιουργήσει μια τεράστια στρατιωτική βάση, την πρώτη εκτός Τουρκίας (κατασκευάζει άλλη μία στην Σομαλία) στο Εμιράτο, η οποία πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2018.

Οπως και η Ντόχα, υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα (αυτό της στοίχισε και το συμβόλαιο για τις νές φρεγάτες της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο τελικά κέρδισαν οι ΗΠΑ με την LCS) αλλά μιλάει με όλους και είναι ισχυρή δύναμη στην περιοχή.

Περισσότερο ενδιαφέρον έχει η συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ρωσία ανησυχεί ότι πραγματικός στόχος είναι το Ιράν και θέλει να προλάβει εξελίξεις προς την κήρυξη ενός πολέμου που θα μπορούσε να διαλύσει ολόκληρο το σύστημα ασφάλειας στην Μ.Ανατολή.

Συζητήθηκε ακόμα το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

«Συζητήθηκαν διάφορα θέματα για τη διμερή συνεργασία. (Οι δύο πρόεδροι) επισήμαναν ιδιαίτερα την επιτυχημένη δουλειά που γίνεται για την πλήρη αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας Τουρκίας όπως επίσης και με την υλοποίηση του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου Turskish Stream» τονίζεται.

Την ίδια ώρα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες με στόχο τη διευθέτηση της συριακής κρίσης και τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στην χώρα, επισημαίνει το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες για να προωθήσουν τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, περιλαμβανομένης της ταχύτερης εφαρμογής σε πρακτικό επίπεδο των συμφωνιών για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία».

«…Οι δύο πρόεδροι απηύθυναν έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να δεσμευτούν στη διεξαγωγή διαλόγου με στόχο την εύρεση συμβιβαστικών λύσεων για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου».

pronews.gr

Related posts

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την πανδημία

Στην Αγία Πετρούπολη αστυνομικoί συνέλαβαν έξω από το σπίτι της την ακτιβίστρια και ζωγράφο Κατρίν Νενάσεβα

Καμιά πρόοδος μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στο Κατάρ

technical

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy