Image default
Κύπρος

Κύπρος: Σήμερα οι υπογραφές με ENI-TOTAL

Στο Προεδρικό Μέγαρο και με κάθε επισημότητα, ξεκίνησε από χθες και για πρώτη φορά η υπογραφή σειράς συμβολαίων μεταξύ Κ.Δ. και Ενεργειακών κολοσσών για τα τεμάχια 10, 8 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, με τις ExxonMobil-Qatar Petroleum, ΕΝΙ και της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL, αντιστοίχως.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα διεξαχθεί και η τελετή υπογραφής των συμβολαίων της Πέμπτης, επίσης παρουσία των Πρέσβεων Ιταλίας και Γαλλίας, με κύριο χαρακτηριστικό, την παρουσία στην τελετή του επικεφαλής του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης της ENI Λούκα Μπερτέλι. Ο Μπερτέλι, πέραν από το ότι έχει τον κύριο λόγο στις αποφάσεις για τις γεωτρήσεις, είναι και το στέλεχος του Ιταλικού κολοσσού που πρωτοστάτησε στην αλλαγή στόχων και πήρε το βάρος της απόφασης για τη γεώτρηση που με βάση εντελώς διαφορετικές από τις μέχρι τότε συμβατικές γεωλογικές ερμηνείες, έδωσε το κοίτασμα «Ζορ».

Η ΕΝΙ, έτσι κατέχοντας πλέον τα δικαιώματα επί των τεμαχίων 2, 3, 8 και 9 της ΑΟΖ, θα πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις σε στόχους που δεν έχουν ακόμα πλήρως καθοριστεί, με το πρόγραμμά της να καταδεινύει πως οι γεωτρήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν πριν το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους. Ο Ιταλός ειδικός, όπως και στενοί του συνεργάτες, σε πρόσφατα συνέδρια ειδικών γεωλόγων, έχουν υποδείξει ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων τουλάχιστον δύο πολύ σημαντικοί στόχοι γύρω από τον “Ερατοσθένη”, οι οποίοι θα ενταχθούν στις περιοχές της ΕΝΙ με τις συμφωνίες της Πέμπτης, τα οποία παρουσιάζουν πολύ έντονες ομοιότητες με την γεωμορφολογία του «Ζορ», αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν διαθέτουν το μέγεθός του.

Επίσης προ τα τέλη Ιουνίου, με διαχειριστή τη Γαλλική ΤΟΤΑL αναμένεται να πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή και γνώση της ΕΝΙ για την περιοχή και η γεώτρηση στο τεμάχιο «11».

Είναι πασιφανές ότι η Λευκωσία επωφελείται στο έπακρο τα πολιτικά μηνύματα τα οποία θα εκπέμψει μια τέτοια τελετή, με ο, τι αυτό συνεπάγεται για την κρίσιμη περίοδο που έπεται μέχρι και το καλοκαίρι την ώρα που η Άγκυρα δεν παύει να απειλεί και να προκαλεί στην ΑΟΖ. Εξάλλου, πρόσφατες ήταν οι εξ Ελλάδος προειδοποιήσεις, από κύκλους που πρόσκεινται στον Έλληνα ΥΠΑΜ, Πάνο Καμμένο ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα προβοκάτσιας – θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ περί τον μήνα Ιούνιο.

Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε σε δηλώσεις πως το διήμερο αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της. Στον χθεσινό χαιρετισμό μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Ενέργειας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρέτισε την δέσμευση των εταιρειών οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο “10” της κυπριακής ΑΟΖ για την πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης εντός του 2018. Επίσης, ο ΥΠΕΜΠ αναφέρθηκε και στην επιτυχή ολοκλήρωση του Γ’ γύρου αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια “6”,”8″ και “10”.

ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ G7 Ο EASTMED

Η προσθήκη της Ιταλίας σε μια άτυπη τετραμερή καταδεικνύει το γεγονός ότι η χώρα αυτή πλέον μετατρέπεται σε παίκτη-κλειδί για την υλοποίηση του σχεδιασμού για τον αγωγό φυσικού αερίου που δυνητικά θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ιταλία διαμέσω και της Κρήτης, ένα έργο ακριβό μεν, ασφαλές δε. Αυτό έγινε ξεκάθαρο από τον Ιταλό υπουργό Ενέργειας στη χθεσινή τετραμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, στην οποία συμμετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, όπου υπεγράφη και η Κοινή Διακήρυξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ο Ιταλός Υπουργός, τόνισε πως ο αγωγός φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ιταλία, εντάσσεται πλέον στον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας του, αφενός για να αποτελέσει το φυσικό αέριο το καύσιμο που θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη σε σειρά σημαντικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών της χώρας και αφετέρου επειδή πρόκειται για τη μόνη υλοποιήσιμη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας, τη στρατηγική επιλογή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, θα τη συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα και στη σύνοδο των G7 στη Ρώμη, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας.

Mε ένα tweet ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης λακωνικά ανέφερε πως η Κ.Δ. με σταθερά βήματα υλοποιεί τους ενεργειακούς της στόχους

πηγή:pronews.gr

Related posts

Η μεγάλη κλοπή της Κύπρου

ExnetΗellas

Πιθανή είναι η έξοδος της Κύπρου απο την ύφεση το 2015 σύμφωνα με μελέτη της Infobank

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy