Image default
Πολιτισμός

Σε διαπραγμάτευση τέθονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Mε αφορμή την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για το Brexit, ο γνωστός Βρετανός δικηγόρος, Τζίεφρι Ρεόμπερτσον, υποστήριξε ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μπει και το θέμα τις επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, που είχαν κλαπεί από τον Λόρδο Έλγιν.

Όπως υποστηρίζει ο έγκριτος νομικός, στη Συνθήκη της Λισαβόνας, υπάρχουν άρθρα που υποχρεώνουν τις δύο πλευρές «να λαμβάνουν υπόψη στις διαπραγματεύσεις την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης» και καταλήγει ότι «δεν υπάρχει πιο σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», άρα θα πρέπει να μπουν στην διαπραγμάτευση.

Ο Ρόμπερτσον καταλήγει ότι η επανένωση των γλυπτών θα έβγαζε κερδισμένη την Βρετανία και οικονομικά, αλλά και πολιτικά, καθώς με μια τέτοια κίνηση συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών της Βρετανίας. Συγκεκριμένα γράφει «Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές μπορούν να λάβουν τα εύσημα για ένα μοναδικό πολιτιστικό επίτευγμα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα κερδίσει όχι μόνο σημαντικές παραχωρήσεις επί των όρων του Brexit, αλλά και ευγνωμοσύνη για μια ενέργεια με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις».

voicenews.gr

Related posts

Οι «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, θα παρουσιαστεί στην GNO TV, τη διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ)

Γεώργιος Κομνηνός Κυρία Μενδώνη σας ενοχλεί η αλήθεια?

Kostas Ermes

Η Google τιμά την Ζοζεφίν Μπέικερ χορεύτρια που απατέλεσε πρότυπο για Ριάνα – Μπιγιονσέ

technical

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy