Image default
Εθνικά Θέματα

Η Άγκυρα πήγε «ένα βήμα παραπέρα»: Με ΝΟΤΑΜ καταγγέλλει ως «παράνομη» άσκηση του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο!

Δεν έχει προηγούμενο η τουρκική επιθετικότητα η οποία παρουσιάζει πρωτοφανή έξαρση το τελευταίο διάστημα. Μετά από τις δηλώσεις Ερντογάν για «καρδιακά» προβλήματα αναφορικά με
περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη(!), συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), υπερπτήσεις (που πραγματοποιήθηκαν σήμερα) τώρα εγείρει ζήτημα εμμέσως πλην σαφώς για ασκήσεις του ΕΣ στον Έβρο!

Πιο συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου η Ελλάδα με την ΝΟΤΑΜ Α2285/16 ανήγγειλε την δέσμευση περιοχών για διεξαγωγή ασκήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης για τις 2 και 3 Νοεμβρίου.

Η άσκηση αφορά βολές πυροβολικού στο πεδίο βολής της παραλίας στα Πετρωτά του Έβρου. Για τυπικούς λόγους και όπως προβλέπεται για την ασφάλεια της αεροναυσιπλοΐας στην δεσμευμένη για την άσκηση περιοχή περιλαμβάνεται και η τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης η οποία με τη σειρά της περιλαμβάνει και την περιοχή της Σαμοθράκης.
Η Τουρκία όμως και για πρώτη φορά σε ότι αφορά άσκηση στον Έβρο, κοινοποίησε σήμερα δική της ΝΟΤΑΜ την Α4700/16 με την οποία καλεί την προηγούμενη ελληνική ως άκυρη καθώς σύμφωνα με το «σκεπτικό» αυτή παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας από τις Συνθήκες, για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων του 1914» και της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, με το προσάρτημα της Συνθήκης που σχετίζεται με το καθεστώς των Στενών, καθώς και με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Έτσι για μια άσκηση πυροβολικού στον Έβρο, που για τυπικούς και μόνο λόγους περιλαμβάνεται η περιοχή της Σαμοθράκης η Τουρκία αρνείται πρακτικά στην Ελλάδα, το δικαίωμά της να πραγματοποιεί ασκήσεις επι εθνικού εδάφους στη δυτική Θράκη!

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια καινοφανή πρακτική από την Άγκυρα, καθώς ΝΟΤΑΜ στο παρελθόν είχαν υπάρξει αλλά για ασκήσεις στη Σαμοθράκη και όχι στον Έβρο όπως τώρα!

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4700/16 η Σαμοθράκη (την όποια αναφέρει βεβαίως παρανόμως με την τουρκική ονομασία Semadirek) βρίσκεται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και το νησί και οι ζώνες της, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε σενάριο στρατιωτικών ασκήσεων.

Οι ελληνικές Αρχές απάντησαν στην νέα αυτή τουρκική πρόκληση στην κοινή λογική με την ΝΟΤΑΜ Α2308/16 με την οποία χαρακτηρίζουν την τουρκική ΝΟΤΑΜ παραπλανητική και στερούμενη κάθε νομικής βάσης, καθώς δεν υπάρχει όπως επισημαίνεται καμία υποχρέωση από οποιαδήποτε διεθνή συνθήκη που είναι σε ισχύ για αποστρατιωτικοποίηση της Σαμοθράκης.

Συγχρόνως καταγγέλλεται η κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής αναφορά της Σαμοθράκης με άλλη ονομασία πέραν της διεθνώς.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκαν δύο υπερπτήσεις πάνω εθνικό έδαφος, μια στη νήσο Παναγιά και μία πάνω από την Ζουράφα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Σαμοθράκης, σε πολύ χαμηλό ύψος σχεδόν 500 μέτρα.

Ιδού και η τουρκική ΝΟΤΑΜ

LTBB ISTANBUL/SEHIR CITY,FIR,ACC,FIC,ATFMU

A4700/16 – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED: THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE NOTAM A2285/16 LGGGYNYX ISSUED BY GREEK CAA. THE NOTAM A2285/16 ISSUED BY GREEK CAA CONSTITUES A BREACH OF GREECE’S TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS OF EASTERN AEGEAN ISLANDS UNDER ‘THE 1914 SIX POWERS’ DECISION AND

‘THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY (WITH ITS ANNEX,THE CONVENTION

RELATING TO THE REGIME OF THE STRAITS) AND ‘THE 1947 PARIS PEACE TREATY’.SEMADIREK (SEMOTHRACE), MENTIONED IN THE NOTAM AT REFERENCE HAS A DEMILITARIZED STATUS.

THUS SEMADIREK (SEMOTHRACE),

AND/OR HER TERRITORY MUST NOT BE INCLUDED IN ANY SCENARIO/CONCEPT OF ANY

MILITARY TRAINING OR EXERCISE.02 NOV 05:00 2016 UNTIL 03 NOV 14:00 2016. CREATED 24 OCT 11:49 2016

blablaworldnews.blogspot.gr

Related posts

Δημοσκόπηση: “Όχι” στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία λένε 7 στους 10

Kostas Ermes

Τούρκος πιλότος “ΧΑΘΗΚΕ” στο Αιγαίο…

technical

29 Μαΐου 1453- Η πτώση της Κωνσταντινούπολης (βίντεο)

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy