Image default
Εθνικά Θέματα

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΑΝΑΤΡΟΠΗ για τις δηλώσεις ΕΡΝΤΟΓΑΝ…

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα συχνά παραληρήματα επεκτατισμού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για ακόμη μια φορά ήγειρε θέμα αλλαγής των συνόρων. Παρότι δεν μίλησε για Θεσσαλονίκη, Κύπρο και δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη, μια λάθος μετάφραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στάθηκε αρκετή ώστε να προκληθεί παρέμβαση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και παραλίγο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο. Με μια αργοπορημένη διόρθωση και με την καρατόμηση του ανταποκριτή του στην Τουρκία, το ΑΠΕ επιχείρησε να δικαιολογήσει το σοβαρό λάθος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Νομικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη έθεσε μεταξύ άλλων ζήτημα για τη Δυτική Θράκη.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» υποστήριξε ο Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την ανακατάληψη της Μουσούλης είπε πως η χώρα του «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Eπική γκάφα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αναστάτωση προκλήθηκε νωρίτερα λόγω λάθους μετάδοσης της είδησης από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Συγκεκριμένα το τηλεγράφημα του πρακτορείου ανέφερε:

«Παράλληλα, ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του οθωμανικού κράτους, όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή».

Η διόρθωση:

«Στο τηλεγράφημά μας με τίτλο “Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο”, τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο. Αντικαθίστανται δε από τα εξής:

“Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».
voicenews.gr

Related posts

Η Ελλάδα δεν θα Πολεμήσει ακόμα, την πιο Επικίνδυνη Τουρκία όλων των Εποχών

technical

Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως: Κακώς δεν γίνεται αναφορά στο “αντιρατσιστικό” νομοσχέδιο για την Γενοκτονία των Ποντίων

ExnetΗellas

Λένε «ψωμί» και καταλαβαίνουν «χώμα»

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy