Image default
Αθλητισμός

ΧΙΛΗ: ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΖΗΤΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν χθες στους δρόμους της Χιλής χθες, προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση να αλλάξει το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα της Χιλής και να προσφέρει προσφέρει βελτιωμένες ασφαλιστικές παροχές.

Με το σύστημα που ισχύει τώρα, το οποίο μπήκε σε εφαρμογή τη δεκαετία του ’80 υπό την κυβέρνηση του δικτάτορα Αουγούστο Πινοσέτ, έξι ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία γνωστά με το ακρωνύμιο AFP διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων (141,1 δισ. ευρώ).

Αυτοί που διαφωνούν με το ιδιωτικό σύστημα δηλώνουν ότι αναγκάζει τους εργαζόμενους να παραδώσουν τα εισοδήματά τους σε κερδοσκοπικά ταμεία τα οποία δεν εγγυώνται αξιοπρεπή γηρατειά για όλους τους Χιλιανούς.

«Αναμένουμε από την πρόεδρο και την κυβέρνησή της να ανοίξει έναν διάλογο και να ακούσει τους πολίτες της χώρας, και όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των AFP» δήλωσε ο Λουίς Μεσίνα, εκπρόσωπος της οργάνωσης Όχι Άλλα AFP, η οποία διοργάνωσε την πορεία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο συμμετείχαν στη διαμαρτυρία 350.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ήταν 80.000.

Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέ έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που ανεβάζει το ποσοστό συνταξιοδοτικής εισφοράς κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες. Αυτό θα κοστίσει περίπου 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο (3,36 δισ. ευρώ), ενώ το μερίδιο της κυβέρνησης θα αντιστοιχεί σε 1,5 δισ. (1,32 δισ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι διαδηλωτές ωστόσο ζητούν την κατάργηση του τωρινού συστήματος. Κάθε μεταρρύθμιση πρέπει να ψηφιστεί από το κογκρέσο, όπου υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για την ενίσχυση των συντάξεων.

.bangladeshnews.gr

Related posts

Η Εθνική Χάντμπολ αποσύρθηκε από το Ευραπαϊκό Πρωτάθλημα

vetapa.exnet

ΠΑΟΚ: Οι Σέρβοι στέλνουν και Γκάγιτς στον Δικέφαλο μετά τον Σπάγιτς

ΑΕΚ: Ανακοινώθηκε ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy