Image default
Τεχνολογία

Νέες επενδύσεις Wind σε δίκτυα κινητής και οπτικής ίνας

Η μεγάλη υστέρηση που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιών ειδικά στον τομέα των σταθερών συνδέσεων δεδομένων με ταχύτητες άνω των 30 Mbps, όπου η χώρα μας είναι ουραγός στην Ευρώπη των 28 με ποσοστό διείσδυσης μόλις 3%, μπορεί να αναδειχτεί σε πεδίο νέων ευκαιριών, επηρεάζοντας και το μοντέλο διανομής τηλεοπτικού περιεχομένου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Νάσου Ζαρκαλή, διευθύνοντα συμβούλου της Wind.

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της πενταετίας υπό τη νέα μετοχική σύνθεση και αναλύοντας το νέο, πενταετές πλάνο επενδύσεων ύψους 500 εκατομμυρίων, ο κ. Ζαρκαλής εξήγησε ότι στόχος της Wind είναι η κατάκτηση του 20% της συνολικής αγορά των τηλεπικοινωνιών μέχρι το 2020.

Το νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει εκτιμήσεις για σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με αύξηση του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας και άνοδο της επιχειρηματικότητας. Πάντως, ο επικεφαλής της Wind πρόσθεσε ότι το εγκεκριμένο από τους μετόχους επενδυτικό πλάνο της εταιρείας θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από το αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας την πενταετία που ήδη ξεκίνησε, αντλώντας κεφάλαια από τη λειτουργική κερδοφορία.

«Ολοκληρώσαμε έναν πλήρη μετασχηματισμό μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες, στη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου καθίζησης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Πλέον, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του 2015 είμαστε ευχαριστημένοι. Επενδύσαμε 570 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία πενταετία και προετοιμάσαμε την εταιρεία ώστε όταν έρθει η ανάκαμψη να πάρουμε το μερίδιο που μας αναλογεί», τόνισε ο κ. Νάσος Ζαρκαλής.

Σημειώνεται ότι η συνολική αγορά των τηλεπικοινωνιών έχει απολέσει σε ετήσια βάση 3 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2008, κλείνοντας το 2015 στα 4,2 δισ. ευρώ. Πέρσι, τα έσοδα της Wind από υπηρεσίες ήταν 490 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας τον ρυθμό μείωσης της αγοράς (3%), ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ. «Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 έχουμε αύξηση, την οποία μάλιστα δεν είχαμε προϋπολογίσει», είπε ο κ. Ζαρκαλής και προέβλεψε ότι η τηλεπικοινωνιακή αγορά θα αρχίσει σταδιακά να ανακτά ένα τμήμα των χαμένων της εσόδων και το 2020 θα φθάσει στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind αναφέρθηκε και στην αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Golden Tree με έδρα τη Νέα Υόρκη αύξησε το ποσοστό της στο 25%: «Πρόκειται για μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι είμαστε κοντά στον πάτο και ότι η εταιρεία είναι σε εξαιρετικό σημείο. Η Anchorage είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με 17%. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι διεσπαρμένο σε περισσότερους μετόχους».

Αναφερόμενος στα σενάρια περί αύξησης των πρόσθετων φόρων και στην κινητή τηλεφωνία είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, όταν είμαστε ήδη σε επίπεδα υπερφορολόγησης».

Ο κ. Ζαρκαλής ξεκαθάρισε ότι η Wind διατηρεί το ενδιαφέρον για πιθανές εξαγορές και συγχωνεύσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της Forthnet, της οποίας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 33%: «Οι υπηρεσίες περιεχομένου (σ.σ. συνδρομητική τηλεόραση) είναι ένας κλάδος στον οποίο θέλουμε να μπούμε. Μένει να αποφασίσουμε το με ποιο τρόπο ακριβώς θα το κάνουμε και για τον σκοπό αυτό καταρτίζουμε σχετικό πλάνο με τη βοήθεια ξένων συμβούλων. Ένας από τους τρόπους είναι η εξαγορά ενός υφιστάμενου παίκτη, εν προκειμένω της Forthnet. Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τη Forthnet, όμως στη σωστή τιμή και υπό τις σωστές συνθήκες, οι οποίες πάντως έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο θέμα. Πλέον, η εξαγορά της Forthnet είναι plan Β. Προτιμάμε το plan A που ελέγχουμε εμείς».

Σε ερώτηση αν η Wind θα έβλεπε ακόμη και τη δημιουργία αυτόνομης πλατφόρμας τηλεοπτικού περιεχομένου, ο κ. Ζαρκαλής απάντησε ότι «εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές». Επίσης, σε σχέση με την προοπτική εξαγοράς της Cyta Ελλάδος, επεσήμανε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε αναμονή των αποφάσεων της κυπριακής κυβέρνησης.

Ακόμα μίλησε για την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, την οριστική διευθέτηση του θέματος της αδειοδότησης των κεραιών στην κινητή τηλεφωνία και την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε συνεργασία όλων των παρόχων.

protothema.gr

Related posts

Ένα τέστ για τους αναποφάσιστους

ExnetΗellas

Επιστρέφει στους Ελληνικούς δρόμους το θρυλικό Pony

ExnetΗellas

Νέα τεχνολογία μπαταρίας θα διπλασιάσει την αυτονομία των smartphones

technical

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy