Image default
Υγεία

«Παĩς»: Νέα δοκιμασία για την πρώιμη ανίχνευση διαταραχών αυτιστικού φάσματος σε μικρά παιδιά

Για παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών – Στοχεύει να καλύψει το κενό καθυστερημένης ή λανθασμένης διάγνωσης των διαταραχών αυτών – γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πρόγνωση και την εξέλιξη των παιδιών

Μία νέα αναπτυξιακή δοκιμασία εφαρμόζεται στο νοσοκομείο Παίδων «Παναγή
και Αγλαΐας Κυριακού» για την πρώιμη διάγνωση παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος στοχεύοντας να καλύψει το κενό καθυστερημένης ή λανθασμένης διάγνωσης των διαταραχών αυτών – γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πρόγνωση και την εξέλιξη των παιδιών.

Πρόκειται για την Πρότυπη Αναπτυξιακή Δοκιμασία Ανίχνευσης Διαταραχών Επικοινωνίας «παĩς» για παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών, η οποία δημιουργήθηκε από τους ειδικούς της Μονάδας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδ/κής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών στο Παίδων «Παναγή και Αγλαΐας Κυριακού» με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής κυρία Λωρέττα Θωμαΐδου.

Σύμφωνα με την ειδικό, οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε η δοκιμασία «παĩς» είναι οι εξής:

α) η αυξανόμενη συχνότητα των Αυτιστικών Διαταραχών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αυτιστικών παιδιών που απευθύνονται σε κρατικές υπηρεσίες ενώ πρόσφατες μελέτες υπολογίζουν τη συχνότητά τους σε 1 στα 100 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος είναι πιο συχνές από πολλά άλλα παιδιατρικά νοσήματα όπως π.χ. ο Σακχαρώδης Διαβήτης ή το Σύνδρομο Down γεγονός που τις καθιστά πιεστικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

β) Ο δεύτερος λόγος για τη δημιουργία της δοκιμασίας «παĩς» είναι η έλλειψη σταθμισμένων δοκιμασιών πρώιμης ανίχνευσης διαταραχών αυτιστικού φάσματος στη χώρα μας που δυσκολεύει την έγκαιρη διάγνωσή τους.

γ) Τέλος, ο τρίτος λόγος που καθιστά τη δοκιμασία «παĩς» χρήσιμη είναι η αναγκαιότητα προληπτικού ελέγχου σε μικρές ηλικίες καθόσον υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις πως η Πρώιμη Αναγνώριση και Θεραπευτική Παρέμβαση οδηγούν σε Πλήρη Αποκατάσταση το 30% – 40% των παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.

Σε ποια παιδιά απευθύνεται η νέα δοκιμασία «παĩς»

Η αναπτυξιακή δοκιμασία απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 4 ετών που δεν έχουν τις αναμενόμενες για την ηλικία τους επικοινωνιακές δεξιότητες ή που καθυστερούν να μιλήσουν.

Η ειδικός επισημαίνει ότι οι επικοινωνιακές ικανότητες εξελίσσονται και εμπλουτίζονται ποιοτικά και ποσοτικά με ταχύτατο ρυθμό τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, οπότε είναι πιθανό ένα φυσιολογικό παιδί μικρής ηλικίας με αργό ρυθμό εξέλιξης να μην έχει ακόμα κατακτήσει πλήρως τις επικοινωνιακές δεξιότητες για την ηλικία του.

«Τυχόν καθυστέρηση ή διαταραχή της επικοινωνίας δεν αποτελεί βεβαίως πρώιμο σημάδι αυτισμού, ωστόσο η σωστή ανίχνευση επικοινωνιακών διαταραχών τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σε περίπτωση που υπάρχει αυτισμός, η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά το παιδί» λέει η κυρία Θωμαϊδου.

Τι περιλαμβάνει η Αναπτυξιακή Δοκιμασία Επικοινωνίας «παĩς»

Η Πρότυπη Αναπτυξιακή Δοκιμασία Ανίχνευσης Διαταραχών Επικοινωνίας «παĩς» αποτελείται από τρία τμήματα:

Α. Ειδικό ερωτηματολόγιο που απευθύνεται στους γονείς και συμπληρώνεται από τους ίδιους.
Β. Επιλεγμένες ερωτήσεις που θέτει στους γονείς ο εξεταστής με συγκεκριμένο τρόπο και
Γ. Πρακτική δοκιμασία την οποία χορηγεί ο εξεταστής στο παιδί.

Το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από μια σύνθετη εξίσωση που λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα και των τριών τμημάτων της Αναπτυξιακής Δοκιμασίας Επικοινωνίας «παĩς» καθώς και τη χρονολογική ηλικία του εξεταζόμενου παιδιού.

Η πρωτοτυπία της δοκιμασίας «παĩς» έγκειται

• στην καινοτομία της δομής της,
• στη βαθμολόγησή της ταυτόχρονα από πολλαπλές πηγές και
• στο γεγονός ότι λαμβάνει υπόψη και την ηλικία του εξεταζόμενου παιδιού καθόσον είναι γνωστό ότι η ηλικία αποτελεί συγχυτικό παράγοντα στη διάγνωση των διαταραχών επικοινωνίας στα μικρά παιδιά.

Η Αναπτυξιακή Δοκιμασία Επικοινωνίας «παĩς» θα χορηγείται από παιδιάτρους και ειδικούς θεραπευτές μετά από ειδική εκπαίδευσή τους, που θα γίνεται στη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων « Π & Α ΚΥΡΙΑΚΟΥ».

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στη ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔ/ΚΗΣ της Β’ Παιδ/κής Κλινικής Παν/μιου Αθηνών στο Νος. Παίδων «Π&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ή στην ιστοσελίδα της Μονάδας: http://developunit.gr/ ή στα τηλ.: 213 2009198 και 2132009186.

protothema.gr

Related posts

ΚΕΕΛΠΝΟ: 7 ζωές χάθηκαν από την φετινή γρίπη

ExnetΗellas

24ωρη απεργία κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων

ExnetΗellas

Ωκυτοκίνη:Πρόκειται για µια «εθνική» ή «φυλετική» ορµόνη

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy