Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Οι παροχές σε είδος θα φορολογούνται ως εισόδημα

eforia forologia baa9eΌσοι φορολογούμενοι έλαβαν πέρυσι παροχές σε είδος από τους εργοδότες τους θα κληθούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος και επί αυτών των παροχών, από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

eforia forologia baa9e 

 

 

Όσοι φορολογούμενοι έλαβαν πέρυσι παροχές σε είδος από τους εργοδότες τους θα κληθούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος και επί αυτών των παροχών, από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Αυτό προκύπτει από τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Γλιτώνουν όμως τη μηνιαία παρακράτηση φόρου, όπως προκύπτει από τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι «όσον αφορά στις παροχές σε είδος, λόγω του ότι η αποτίμησή τους είναι δυσχερής έως και αδύνατη κατά τη στιγμή της χορήγησής τους γίνεται δεκτό ότι δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών αλλά ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, δεδομένου ότι η αξία τους (εφόσον αυτές φορολογούνται) προσαυξάνει το εισόδημα από μισθωτή εργασία των δικαιούχων. Σε περιπτώσεις που έχει ήδη διενεργηθεί παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών, ο φόρος αυτός θα συμψηφισθεί κατά την εκκαθάριση».
Επίσης ορίζεται ότι στις καθαρές αμοιβές για υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα, καθώς και στις κάθε άλλου είδους, πρόσθετες αμοιβές ή εφάπαξ παροχές, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές, ο παρακρατούμενος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 20%στο καταβαλλόμενο ποσό των ανωτέρω αμοιβών.Τέλος, η ίδια εγκύκλιος ορίζει ότι ο παρακρατούμενος φόρος εισοδήματος από μισθωτή εργασία, θα πρέπει να αποδίδεται ακόμα και αν οι δεδουλευμένες αποδοχές δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους. Όπως αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους εργοδότες να πληρώσουν τους μισθούς.

πηγή

Related posts

Έκτακτη ρευστότητα 5 δισ. ευρώ ζήτησαν δύο ελληνικές τράπεζες

ExnetΗellas

Απόφαση «βόμβα» για τις εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να δώσουν αποζημίωση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

ExnetΗellas

‘Ενεση ρευστότητας ζητεί το εμπόριο καθώς η καταναλωτική κίνηση είναι πεσμένη

Αλέξανδρος

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy