Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Τι μέτρα θα επιφέρει το “ναι” της Κομισιόν στους πολίτες ;

komision metra 6c9fdΗ κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από το λίστα των μεταρρυθμίσεων να εφαρμόσει όσο περισσότερα μέτρα έχει εξαγγείλει με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

komision metra 6c9fd

Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από το λίστα των μεταρρυθμίσεων να εφαρμόσει όσο περισσότερα μέτρα έχει εξαγγείλει με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν απ’ όλα όμως θα πρέπει να πείσει τους θεσμούς και να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τους δανειστές.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις έχει σταλεί ήδη από το βράδυ της Δευτέρας και η Κομισιόν την έχει αξιολογήσει θετικά, σχολιάζοντας πως είναι αρκετά εκτενής ώστε να είναι μία έγκυρη αφετηρία. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το “Reuters”.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, έχει προτάξει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κι αυτό πρωτίστως για να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό πως δεν ξεφεύγει από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα για τις 12 το μεσημέρι έχει συγκληθεί το κυβερνητικό συμβούλιο.

Τα μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης προβλέπουν δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άπορους, ειδική κάρτα μετακίνησης ανέργων και κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα, υπάρχουν στη λίστα των μεταρρυθμίσεων μέτρα για την αποκατάσταση της πραγματικής οικονομίας, όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ αλλά στην πράξη τα αναμενόμενα ποσά είναι έως και 50% χαμηλότερα.

Οι δανειστές ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στα εξαγγελθέντα μέτρα, θεωρώντας ότι αν ισχύσει τώρα τέτοιο σύστημα, θα έχουν προλάβει ως τον Μάιο να «τρυπώσουν» στις ρυθμίσεις και μεγαλοφειλέτες που χρωστούν 60 δισεκατομμύρια και θα γλιτώσουν από το κυνήγι της εφορίας, ενώ το Δημόσιο δε θα μπορεί μετά να αναμένει από αυτούς άλλα επιπλέον έσοδα (πχ από κατασχέσεις καταθέσεων, περιουσιακών στοιχείων κλπ) εκτός από το να πληρώνουν κάποιες δόσεις τους.

Υπάρχει επίσης η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων». Σαν επιχείρημα η κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη εξυγίανσης των τραπεζών, πέραν της μέριμνας για κοινωνική προστασία, ενώ ως ελάφρυνση ή προστασία των πολιτών έχει εντάξει και τη παύση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Τα μέτρα αυτά υπολογίζεται πως θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 3 δις. ευρώ και το ερώτημα είναι που θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθούν. «Υπάρχει σχέδιο», λένε από την κυβέρνηση, αλλά πρώτα πρέπει να περάσουν και από τους δανειστές.

Αν εγκριθούν κατ’ αρχήν από τους δανειστές (έως τέλος Φεβρουαρίου), θα αξιολογηθούν τον Απρίλιο ή το Μάιο. Τότε θα γίνει το «παζάρι» για το αν θα χρειαστεί να πάρει και άλλες «δόσεις» των παλαιών δανείων η Ελλάδα ή αν θα ζητήσει και νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τα επόμενα χρόνια.

Κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση πως μπορεί να εισπράξει μόνο από την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα (1,5 δισ. ευρώ) και στον καπνό (800 εκατ. ευρώ). Παρότι τα μέτρα αναμένεται να περάσουν σήμερα από την κρίση του Eurogroup, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν ότι μέσω της πάταξης του λαθρεμπορίου ότι θα εισπράξει φέτος το υπουργείο Οικονομικών 2,3 δισ. ευρώ για να καταργήσει, για παράδειγμα, άμεσα τον ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση επίσης αναπτύσσει και θέματα που έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας- με μεγάλο κύμα μετατάξεων και καταργήσεων άχρηστων φορέων του δημοσίου.

Όσον αφορά στο πεδίο των εργασιακών γίνεται αναφορά σε συλλογικές συμβάσεις ή στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Τα μέτρα θεωρείται πως αφορούν στον ιδιωτικό τομέα και δεν «αγγίζουν» τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το ασφαλιστικό γίνεται λόγος για διασφάλιση βιωσιμότητας. Ωστόσο, θεωρείται κρίσιμο αν τελικά θα υπάρχει αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία ή όχι.

Για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά δε γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά παραπέμπονται όλα στην πρόσφατη συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία ο ΟΟΣΑ θα βοηθήσει τους επόμενους μήνες στην εκπόνηση νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την κατάργηση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων στην αγορά.

Αυτό θεωρείται ότι θα «αρέσει» στους ξένους, αλλά τα μέτρα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται από το β΄εξάμηνο του 2015 κιόλας γιατί όλες οι πλευρές θεωρούν ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος.

Αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο δε γίνεται, διότι όπως και ο κύριος Βαρουφάκης έχει δηλώσει, το μέτρο αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις του 2015. Ωστόσο, στην κυβέρνηση μιλούν για 3.500-5.500 επαναπροσλήψεις, ενώ για φέτος προβλέπονταν μόνο 1.500 νέες προσλήψεις.

Τέλος, για τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει για όσες έχουν ήδη γίνει, ενώ γίνεται λόγος για σεβασμό των συμφωνιών και για διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος. Παραμένει ασαφές όμως έτσι αν θα προωθηθούν πχ οι αποκρατικοποιήσεις αεροδρομίων, που μπορούν να αποφέρουν άμεσα 1,4 δισ. ευρώ στο δημόσιο -και έως 10 δισ. στα επόμενα χρόνια.

Αν υποθέσουμε ότι όλα πάνε κατ΄ ευχήν και το απόγευμα το Eurogroup δώσει το πράσινο φως στην ενδιάμεση συμφωνία όπως φαίνεται, το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι πως θα τα βγάλει πέρα το ελληνικό δημόσιο μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση στα τέλη Απριλίου καλύπτοντας πλήρως και εγκαίρως όλες τις απαιτήσεις έναντι των πιστωτών του, όπως έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Μπορεί η απειλή για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων να έχει φύγει από το τραπέζι, όπως άλλωστε και η αναμενόμενη απαίτηση της ΕΚΤ να μειώσουν οι ελληνικές τράπεζες τις θέσεις τους σε κρατικό χρέος, αλλά τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης, με το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, δεν πρόκειται να έρθουν πριν από το τέλος Απριλίου στην καλύτερη περίπτωση.

Στο μεταξύ το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του. Το Μάρτιο θα πρέπει να βρει 1,6 δισ. ευρώ για να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ (θεωρείται δεδομένο ότι θα καταφέρει να «ρολάρει» τις τρεις σειρές έντόκων γραμματίων που λήγουν, καθώς ήδη η ΕΚΤ έχει προαναγγείλει επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα όταν θεωρήσει ότι υπάρχει πρόγραμμα που εκτελείται κανονικά).

Επιπλέον, το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει τόκους της τάξης των 800 εκατ. ευρώ και άλλες υποχρεώσεις ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ λήγει και ένα ομόλογο που δεν είχε ενταχθεί στο PSI (78 εκατ. ευρώ). Αυτά μόνο για το Μάρτιο…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αφού φτάσαμε στη συμφωνία με τους εταίρους και όχι στη ρήξη, θα υπάρξει κάλυψη και των χρηματοδοτικών αναγκών. Όχι με τη δόση για την οποία θα προηγηθεί αξιολόγηση, αλλά το πιθανότερο με αύξηση του ορίου εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Ακόμα και αν δεν είναι αυτό το μέτρο, εφόσον η συμφωνία εξελίσσεται ομαλά στα υπόλοιπα μέτωπα, οι εταίροι εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας.
Πηγή

Related posts

Το “δεξί χέρι¨του Αντώνη Σαμαρά ο ο Σ.Παπασταύρου διατηρούσε ελβετικούς λογαριασμούς

ΠΟΕΕΤ: Βαρεθήκαμε τα ψέματα, πανελλαδική διαδήλωση στις 20 Απριλίου

Τα αποτελέσματα της ανοχής είναι η συμμαχία εξτρεμιστών μουσουλμάνων και σλαβόφωνων Ελλήνων στις ευρωεκλογές

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy