Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας “τρώει” τον Α.Σαμαρά

samaras eurogroup 6a692Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής δείχνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει στο Eurogroup της Δευτέρας μία συμφωνία-γέφυρα έτσι ώστε να μπορέσει στη συνέχεια υπό το ασφαλές πλέγμα της χρηματοδότησης να διαπραγματευτεί το θέμα του χρέους.

samaras eurogroup 6a692 

Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής δείχνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει στο Eurogroup της Δευτέρας μία συμφωνία-γέφυρα έτσι ώστε να μπορέσει στη συνέχεια υπό το ασφαλές πλέγμα της χρηματοδότησης να διαπραγματευτεί το θέμα του χρέους. Μία τέτοια απόφαση καταρρίπτει για ακόμη μία φορά την κινδυνολογία που καλλιέργησε ο Αντώνης Σαμαράς και ανοίγει οριστικά το δρόμο της διαδοχής του στη ΝΔ.
 
Ήδη, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αποφάσισε την επέκταση του ορίου χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες κατά 5,5 δισ. ευρώ, εκφράζοντας τη στήριξη της νέας κυβέρνησης. Άλλο ένα δηλαδή «επιχείρημα» του Αντώνη Σαμαρά κατέρρευσε.
 
Έφτασε μάλιστα ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, στέλεχος της ΝΔ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής να δηλώσει πως “τελικά από τη διαπραγμάτευση φαίνεται ότι συνήθως κάτι παίρνεις από αυτά που διαπραγματεύεσαι”. Πρόκειται για ένα ακόμη φαρμακερό βέλος κατά του Αντώνη Σαμαρά.
 
Όλα δείχνουν λοιπόν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μία «αριστερή παρένθεση» όπως νόμιζε ο κ. Σαμαράς, θέλοντας να πιστεύει πως σύντομα θα είναι και πάλι πρωθυπουργός, αλλά αντιθέτως στη ΝΔ αποφάσισαν να τελειώνουν μαζί του προκειμένου το κόμμα να χαράξει νέα πορεία και να επιβιώσει.
 
Το δείπνο που έγινε με πρωτοβουλία της Μαριέττας Γιαννάκου έδειξε πώς από τη Δευτέρα και σίγουρα της Πέμπτη που επρόκειτο να συνεδριάσει η Κοινοβολυευτική Ομάδα της ΝΔ θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Τα όσο ελέχθησαν στο δείπνο, στο οποίο μετείχαν 12 στελέχη του κόμματος, εκ των οποίων πολλά κορυφαία και διεκδικητές της αρχηγίας δείχνουν πως ο κύβος ερρίφθη για αλλαγή ηγεσίας.
 
Το παρών έδωσαν οι Ντ. Μπακογιάννη, Κ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Ολ. Κεφαλογιάννη, Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Νικ. Κακλαμάνης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Ευ. Αντώναρος, Γ. Παπανικολάου, Απόστολος Τζιτζικώστας και Σ. Ιωαννίδης. Ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος είχε επίσης προσκληθεί, δεν παρέστη επικαλούμενος την κρισιμότητα της συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος που επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας.
 
Τα όσα ακούστηκαν ήταν ιδιαίτερα σκληρά για τον Αντώνη Σαμαρά. Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε έτοιμη να θέσει θέμα ηγεσίας από το βήμα της Κ.Ο. ενώ ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε πρόσφατη μυστική δημοσκόπηση που δείχνει κατάρρευση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και πληροφορίες τον φέρουν να εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να ζητηθεί από τον Α. Σαμαρά να εγκαταλείψει την αρχηγία.  
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις με δεδομένα τα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη υποστήριξε πως το εθνικό συμφέρον θα πρέπει να μπει πάνω από το κομματικό.
 
Οι Ευριπίδης Στυλιανίδης φέρεται να υποστήριξε πως πρέπει να ακολουθηθούν οι καταστατικές διαδικασίες και να τεθεί μέσα στα πλαίσια αυτών το θέμα της ηγεσίας ενώ οι Σάκης Ιωαννίδης (πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ) και Ευάγγελος Αντώναρος ζήτησαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες εδώ και τώρα  για να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο.
 
Τις επόμενες ημέρες στελέχη της ΝΔ, που μετείχαν στο δείπνο, αναμένεται να δουν τον Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να συζητήσουν όλες τις εξελίξεις αλλά και για να του μεταφέρουν τον προβληματισμό τους για το μέλλον της παράταξης. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει τις συντεταγμένες κινήσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνουν μέσα από τα θεσμικά όργανα.
 
Πέραν δε του Eurogroup ο κ. Σαμαράς αναμένεται να δεχθεί ένα ακόμη πλήγμα, αυτό του υποψηφίου προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί πως θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα χρεωθεί στον αρχηγό της ΝΔ άλλη μία ήττα, αφού ο Έλληνας Επίτροπος είχε διαφωνήσει προεκλογικά με την τακτική του Αντώνη Σαμαρά.
Πηγή

Related posts

Αριστοτελία Πελώνη: Προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι τα σχολεία και το λιανεμπόριο θα ανοίξουν κανονικά, με κανόνες και με ασφάλεια, πριν το τέλος Μαρτίου

Ακόμη μια δημοσκόπηση κατά παραγγελία!

ExnetΗellas

Από σήμερα οι κάμερες σώματος σε αστυνομικούς των ΔΙΑΣ-ΟΠΚΕ στην Αττική

Αλέξανδρος

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy