Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Προ των πυλών της εξουσίας

alexis bab9bΜε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται ένα βήμα πριν την εντολή από τον ΠτΔ για σχηματισμό κυβέρνησης πολλοί είναι αυτοί που του καταλογίζουν διπλή γλώσσα σε πολλά θέματα ακόμη και την ύπαρξη κρυφής ατζέντας αναφορικά με το τι πραγματικά πρόκειται να κάνει το κόμμα εάν έρθει στην εξουσία.

 Το ομιχλώδες αυτό των δηλώσεων πολλών στελεχών του κόμματος ακόμη και τώρα που άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συντονισμένοι στον κοινό στόχο που τους ενώνει όλους αυτόν της εξουσίας, αφήνει σοβαρά ερωτήματα τι θα γίνει μετά

δύο ή 6 μήνες αφού έχει αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα.

Τι θα γίνει  όταν το κλίμα της παρούσης ευφορίας με την προοπτική της εξουσίας αντικαταστήσει η φθορά από την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων και οι εσωκομματικές τριβές με τις διάφορες συνιστώσες.

Από τις δηλώσεις που προκάλεσαν εντύπωση σε όσους ανησυχούν πραγματικά  για τον μέλλον της χώρας και τα εθνικά της θέματα είναι αυτές που είχε κάνει ένα εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Μπαλάφας ο οποίος είχε μιλήσει για αφοπλισμό των ΕΔ. Πιο συγκεκριμένα είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη:

“Θε περικόψουμε ισχυρότατα τις εξοπλιστικές δαπάνες”, ενώ ερωτηθείς τι θα γίνει με την Τουρκία πού βρίσκεται απέναντι, απάντησε : “Θα το ρισκάρουμε“, επαναλαμβάνοντας τη φράση τρεις φορές.

Ο ίδιος χωρίς να ανακαλέσει ποτέ τις ανόητες αυτές δηλώσεις προκάλεσε νέο θόρυβο με άλλες εξίσου ανόητες δηλώσεις αναφορικά με τον αφοπλισμό της Αστυνομίας:

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και με αφορμή την υπόθεση Ξηρού, ο κ. Μπαλάφας είπε πως η Αστυνομία δεν θα πρέπει να φέρει όπλα κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων του λαού, αλλά εκεί όπου οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιτάσσουν, όπως σε επιχειρήσεις εναντίον εγκληματιών.

Όταν ρωτήθηκε, για τις απλές περιπολίες, ο κ. Μπαλάφας είπε πως ούτε εκεί δεν θα πρέπει οι αστυνομικοί να οπλοφορούν, παραπέμποντας στο περιστατικό της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Τη σκυτάλη Μπαλάφα πήραν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Ραχήλ Μακρή, ο Γιώργος Χιωτίδης και ο Θέμης Μουμουλίδης οι οποίοι σε διαδοχικές δηλώσεις τους μίλησαν για επιστροφή στην Δραχμή, αλλά και τύπωμα δισεκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας.

«Ναι, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να κόψουμε ευρώ, αυτό είναι μια άλλη ιστορία που πρέπει να εξηγήσουμε αναλυτικά και με όρους οικονομικούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Υπό όρους. Αλλά δε θα το επιλέγαμε ποτέ. Οριακά, ναι, θα μπορούσαμε» δήλωσε ο Θέμης Μουμουλίδης ουσιαστικά αποδεχόμενος τις δηλώσεις της Ρ. Μακρή για το ίδιο θέμα.

Την ίδια ώρα ο άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Χιωτίδης ανέφερε:

«Aν χρειαστεί να πάμε για δημοψήφισμα, θα πάμε για δημοψήφισμα, αν χρειαστεί να κάνουμε παύση πληρωμών θα κάνουμε παύση πληρωμών. Κι αν χρειαστεί προκειμένου να σκοτώσουμε το μισό πληθυσμό της χώρας, θα πάμε και στη δραχμή. Τελεία και παύλα»

Προφανώς εδώ ήθελε να πει «προκειμένου να μην σκοτώσουμε…» αλλά μάλλον στο λάθος αυτό είπε την αλήθεια.

Των δηλώσεων περί δραχμής των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προηγηθεί νωρίτερα (πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου) άλλες δηλώσεις του οικονομολόγου και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα ο οποίος είχε μιλήσει περί ανάγκης σχεδίου Β:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να έχει και σχέδιο επιστροφής στην δραχμή», είχε δηλώσει ο Κ. Λαπαβίτσας φέροντας για άλλη μια φορά την παραφιλολογία για τη δραχμή στο προσκήνιο.  

Αλλά και  ο Γιάννης Βαρουφάκης προκάλεσε συζητήσεις ο οποίος μιλώντας σε γαλλική εφημερίδα για το θέμα της διαπραγμάτευσης δηλώνοντας ότι «προτιμά τον θάνατο εάν η Ελλάδα δεν τα βρει με τους δανειστές» μιλώντας ταυτόχρονα για έλλειμμα αξιοπρέπειας στην Ελλάδα:

«Το πραγματικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι το έλλειμμα αξιοπρέπειας» είχε πει. .

Και πριν καλά καλά στεγνώσει το «μελάνι» των δηλώσεων Βαρουφάκη ένας νέος κύκλος δηλώσεων και ανιδηλώσεων ξεκίνησε αυτή τη φορά με τα όσα είπε ο Θοδωρής Δρίτσας αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

«Το λιμάνι του Πειραιά και τα υπόλοιπα λιμάνια είναι πυλώνες στρατηγικής σημασίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο δημόσιος έλεγχος των λιμανιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση γι΄αυτό.

Τώρα η σύμβαση με την Cosco έχει γίνει, έχει διανύσει ένα χρονικό διάστημα μεγάλο, έχουμε και την πρόσφατη ψήφιση του φιλικού διακανονισμού, όλα αυτά έχουν γίνει αλλά δεν βοηθούν. Όλα αυτά δεν είναι σωστές επιλογές, δεν βοηθούν, βοηθούν σε μια κερδοφορία της εταιρείας αλλά δεν προσθέτουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγική διαδικασία. Άρα χρειάζεται επανεξέταση των πάντων» δηλαδή και της Cosco όπως άφησε να εννοηθεί.

Δεν είναι όμως μόνο οι δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών του κόμματος και υποψήφιων βουλευτών αλλά και πιο χαμηλόβαθμα στελέχη ρίχνουν ακόμη περισσότερο «λάδι στη φωτιά» για το τι ουσιαστικά αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το μέλος της  Κεντρικής  Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της συνιστώσας «Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα», κ. Γιώργου Σαπουνά σε άρθρο του αναφέρει ότι η προοπτική εξουσίας για το ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ένα νέο υπόδειγμα το οποίο είναι ισοδύναμο: «μαζί με τους Ζαπατίστας που ενέπνευσαν το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα, μαζί με την αραβική άνοιξη των “από κάτω” που, παρά τις αρνητικές πολιτικές εξελίξεις, ενέπνευσε το κίνημα των Αγανακτισμένων στην Ευρώπη και κυρίως το Occupy Wall Street στις ΗΠΑ».

Δε θα πρέπει στο σημείο αυτό να ξεχάσουμε βέβαια ούτε το περίφημο e-mail του Joerg Sponer, στελέχους  του επενδυτικού οίκου Capital ο οποίος βρισκόταν στις συναντήσεις των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μηλιού στο τέλος Νοεμβρίου στο Λονδίνο ο οποίος είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα θορυβημένος από τα λεγόμενα των δύο ανδρών λέγοντας πως «Όσοι βγήκαν από τη συνάντηση με Σταθάκη – Μηλιό, θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα»

Υπήρξαν όμως και άλλες αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για διάφορα θέματα διανθίζοντας ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρυμμένο με ομίχλη Λονδίνου κλίμα.

Για το τύπωμα χρήματος:

Ρ. Μακρή: Θα κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι 100 δισ. ευρώ (Flash Κοζάνης- 15/1/2015)

Ν. Ξυδάκης: H κα Ραχήλ Μακρή προσπάθησε να περιγράψει, ίσως όχι τόσο αποτελεσματικά μια διαδικασία που ισχύει στην ΕΚΤ και στο Ευρωσύστημα, ότι μια εθνική κεντρική τράπεζα μπορεί να παράξει ρευστότητα, φυσικά με τη συγκατάθεση της Φρανκφούρτης. (16/1/2015)

Δ. Παπαδημούλης: Θερμή παράκληση προς υποψήφιους-ες: Αν δεν γνωρίζουν ένα θέμα, ας μην αυτοσχεδιάζουν. Οι πολίτες ζητούν σοβαρότητα και σαφήνεια, από όλους..

Για τον ΕΝΦΙΑ

Γ. Τόλιος: Δεν θα πληρωθούν οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση (Εκδήλωση ΠΟΜΙΔΑ- 15/1/2015)

Ν. Βούτσης: Ο ΕΝΦΙΑ του 2014, θα πληρωθεί κανονικά, δε θα υπάρξει νομοθεσία για το παρελθόν (15/1/2015)

Ν. Παππάς: Δέσμευσή μας ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα εισπραχθεί (15/1/2015)

Για το όριο φορολόγησης

Δ. Στρατούλης: Πάνω από 450.000 ευρώ το όριο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας (14/1/2015)

Ευ. Τσακαλώτος: Φόρος 60% για 80.000 ευρώ και πάνω. (15/1/2015)

Για τον 13ο μισθό

Καλύβης: Για 13ο μισθό δεν έχουμε μιλήσει, έχουμε μιλήσει για τη 13η σύνταξη, για το μισθό έχουμε πει ότι ο κατώτερος μισθός θα φτάσει στα 751 ευρώ

Τσίπρας: Αποκαθιστούμε, αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες. (ομιλία ΔΕΘ 13/9/2014)

Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλά από τα παραπάνω κατηγόρησε και κατηγορεί τη ΝΔ και την περίφημη «μονταζιέρα» της πλην όμως ουδείς είναι πλέον σίγουρος για το οτιδήποτε. Και πόσο μάλλον για αυτά που θα έρθουν.

Πηγή

Related posts

Μετά το τέλος των εκλογών η απόφαση για το έργο χρυσού στον Έβρο

ExnetΗellas

Στο 174,9% του AEΠ σκαρφάλωσε το ελληνικό χρέος – Στο 12,25 του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2013

ExnetΗellas

Επίθεση δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Γερμανία

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy