Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Εγκρίθηκε η υπαγωγή στον ELA

ela trapezes a19a7Δεκτό για δύο εβδομάδες έγινε το αίτημα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για υπαγωγή στον ELA, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

ela trapezes a19a7
Δεκτό για δύο εβδομάδες έγινε το αίτημα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για υπαγωγή στον ELA, όπως αναφέρουν πληροφορίες.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η συζήτηση για επέκταση της χρηματοδότησης θα επαναληφθεί σε 15 μέρες, στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν και το ύψος της προληπτικής χρηματοδότησης που ζήτησε ο Γιάννης Στουρνάρας είναι… επτασφράγιστο μυστικό, οι εκτιμήσεις υψηλόβαθμου τραπεζίτη είναι ότι η «ομπρέλα» ρευστότητας δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 40 ή 50 δισ ευρώ, ασχέτως του ποια θα είναι τα κεφάλαια που τελικά θα αντλήσουν οι τράπεζες.

Ποιοι είναι οι κανονισμοί του ELA

Ποιοι είναι, όμως, οι κανονισμοί του Έκτακτου Μηχανισμού και κυρίως τι στοιχεία πρέπει να παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδας; Κατ’ αρχήν η έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα παρέχεται με ευθύνη της ενδιαφερόμενης Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας κι αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει το κόστος και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα.

Εντούτοις, βάσει του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Καταστατικό του ΕΣΚΤ) ανατίθεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ η αρμοδιότητα περιστολής των πράξεων παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα, εφόσον το Διοικητικό

Συμβούλιο αποφανθεί ότι οι εν λόγω πράξεις παρακωλύουν τους στόχους και τα καθήκοντα του Ευρωσυστήματος και γι’ αυτό η αιτούμενη Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παρέχει τα εξής στοιχεία:

Tον αντισυμβαλλόμενο προς τον οποίο χορηγήθηκε ή πρόκειται να χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα

Tην ημερομηνία αξίας και την ημερομηνία λήξης της έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα που χορηγήθηκε ή που πρόκειται να χορηγηθεί

Tο ποσό της έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα που χορηγήθηκε ή που πρόκειται να χορηγηθεί

Tο νόμισμα στο οποίο χορηγήθηκε ή πρόκειται να χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα

Tις εξασφαλίσεις/εγγυήσεις έναντι των οποίων χορηγήθηκε ή πρόκειται να χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα, συμπεριλαμβανομένων της αποτίμησης των παρεχόμενων εξασφαλίσεων και τυχόν περικοπών αποτίμησης που εφαρμόζονται σε αυτές, και, όπου κρίνεται σκόπιμο, λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις παρεχόμενες εγγυήσεις και τους όρους τυχόν συμβατικών διασφαλίσεων

To επιτόκιο που θα καταβληθεί από τον αντισυμβαλλόμενο επί του ποσού της έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα που χορηγήθηκε ή που πρόκειται να χορηγηθεί

τους ειδικούς λόγους για τους οποίους χορηγήθηκε ή πρόκειται να χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα (π.χ. κάλυψη διαφορών αποτίμησης, εκροές καταθέσεων κ.λπ.)

Tη βραχυμεσοπρόθεσμη αξιολόγηση εκ μέρους του φορέα προληπτικής εποπτείας σχετικά με την κατάσταση ρευστότητας και τον βαθμό φερεγγυότητας του πιστωτικού ιδρύματος που λαμβάνει την έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να εξαχθούν θετικά συμπεράσματα όσον αφορά τη φερεγγυότητά του όπου κρίνεται σκόπιμο, μια αξιολόγηση των διασυνοριακών προεκτάσεων ή/και των πιθανών συστημικών επιδράσεων της κατάστασης που επέβαλε/επιβάλλει την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα.

Οι παρεχόμενες πληροφορίες πρέπει να ενημερώνονται σε καθημερινή βάση, σε περίπτωση μεταβολής τους σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

 

Πηγή

 

Related posts

Υποσχέσεις για προστασία μικροκαταθετών απο τις κατασχέσεις

ExnetΗellas

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δίπλα σε όσους θέλουν να κινηθούν νομικά κατά του ΕΝΦΙΑ

ExnetΗellas

Το δικαστήριο Ιεράπετρας έσωσε απο τον πλειστηριασμό ένα αγρότη δανειολήπτη

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy