Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Η τελευταία επίσκεψη της Τρόικας τον Μάρτιο στην Αθήνα

martios troika athina dd586Στα μέσα Μαρτίου ετοιμάζει την επιστροφή της η τρόικα στην Αθήνα, εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα μας μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης …

martios troika athina dd586

Στα μέσα Μαρτίου ετοιμάζει την επιστροφή της η τρόικα στην Αθήνα, εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα μας μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αποκάλυψε χθες και επισήμως ότι είναι πιθανή μία «μίνι» παράταση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επειδή ο χρόνος που μεσολαβεί από τον σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είναι περιορισμένος. Η παράταση αυτή θα απαιτηθεί από τους ευρωπαίους δανειστές αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ενός σύντομου («αποδεκτού» όπως ανέφερε ο κύριος Χαρδούβελης) χρόνου.

Η προοπτική αυτή είχε διαφανεί ήδη και από την διατύπωση που επελέγη στην ανακοίνωση της δίμηνης παράτασης, καθώς από αυτήν προκύπτει ότι τυχόν περαιτέρω επέκτασή της δεν απαιτείται να εγκριθεί ξανά από εθνικά κοινοβούλια.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η διαπραγματευτική θέση της Τρόικα πως, όσο η Ελλάδα ομφαλοσκοπεί με διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης ή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της χώρας μας καθώς θα εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα για να μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Όλοι πάντως, εντός και εκτός Ελλάδος, επαγρυπνούν ήδη προς αποφυγή ενός «πιστωτικού γεγονότος», δηλαδή μη πληρωμής κάποιων εκ των δόσεων των δανείων προς το εξωτερικό. Ως προς αυτό τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται πως θα είναι ο Μάρτιος ο πιο κρίσιμος μήνας, καθώς το ποσό για τοκοχρεωλύσια δεν ξεπερνά τα 1,8 δισ. ευρώ και, άρα, θεωρείται κατ’αρχήν διαχειρίσιμο, ακόμα και αν απαιτηθεί κάποια μικρή «αβαρία» λίγων ημερών για πληρωμές αναγκών, εκτός ή εντός Ελλάδος.

Το μείζον φυσικά είναι τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο. Για να έρθουν τα επόμενα χρήματα στη χώρα μας, θα πρέπει να κάνει την εμφάνισή της η Τρόικα έως την 25η Μαρτίου το αργότερο, για να καταγράψει την κατάσταση και να κλείσει ο φάκελος της αξιολόγησης.

Από τη στάση της νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί πότε και πόσα θα εισπράξει τελικώς η Ελλάδα από τα 7,2 δισ. των δανείων, αν θα ανοίξει η νέα πιστωτική γραμμή ECCL και αν θα πάνε εκεί τα περίπου 10 από τα 11,4 δισ. που έχουν περισσέψει ΤΧΣ, ή αν θα επιστραφούν όλα για να μειώσουν το δημόσιο χρέος.

Πηγή

Related posts

Αποκλεισμός του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης από παραγωγούς λαϊκών αγορών

ExnetΗellas

Άρνηση των Ελλήνων να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις

ExnetΗellas

Αυγά Βουλγαρίας στα Lidl. Τι γίνεται με τις τιμές τους;

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy