Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη συρρίκνωση προβλέπεται για τη ΝΔ στις εκλογές – Θα εκλεγούν από τη σημερινή Κ.Ο μόνο 40-45

voyleytes nd 077be

Με τις εκλογές να είναι προ των πυλών, αφού δεν φαίνεται να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, η κυβέρνηση πάει… για μεγάλη πανωλεθρία. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα αποδεκατιστούν και πολιτικά «τζάκια» θα σβήσουν από το χάρτη.

Μετά και το δεύτερο σοκ για την Προεδρική Εκλογή, όπου ο Σταύρος Δήμας συγκέντρωση μόλις 168 «ναι» τα περιθώρια στενεύουν για την κυβέρνηση και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη διεξαγωγή εκλογών.

Το έχουν αντιληφθεί πλήρως τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πέρασε από τη βεβαιότητα στο «ευλεπιστούμε» και ενέτεινε τους εκβιασμούς προς τους βουλευτές και τους πολίτες, όπως επίσης και στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να ρίξει «γέφυρες» στο ΣΥΡΙΖΑ για να διασωθεί.

Ως πιθανότερες ημερομηνίες των εκλογών είναι αυτές της 25ης Ιανουαρίου και της 1ης Φεβρουαρίου. Ήδη, τα εκλογικά επιτελεία έχουν πιάσει δουλειά, ενώ οι βουλευτές έχουν ξεκινήσει εν μέσω των ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προεκλογικές συγκεντρώσεις μήπως καταφέρουν και εκλεγούν.

Κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο πάντως για τους περισσότερους από τη ΝΔ, που θα υποστεί και τις μεγαλύτερες απώλειες (το ΠΑΣΟΚ υπέστη τη συντριβή στις εκλογές του 2012).

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τις πραγματικές δημοσκοπήσεις, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με μία διαφορά της τάξεως των 6-8 μονάδων, φαίνεται να συγκεντρώνει από 130 έως και 140 βουλευτές, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να «πιάσει» και τους 144.

Η ΝΔ ως δεύτερο κόμμα θα «συρρικνωθεί» σημαντικά, αφού από τους 127 βουλευτές που έχει σήμερα θα εκλέξει από 55 έως 60 βουλευτές. Υπολογίζεται δε πώς από αυτούς που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα επανεκλεγούν 40 με 45 βουλευτές, θα υπάρξει δηλαδή μείωση της τάξεως του 30% γιατί η δυσαρέσκεια του κόσμου θα στείλει στη Βουλή αρκετούς νέους βουλευτές.  

Με λίγα λόγια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα γίνει «σφαγή». Πολιτικά «τζάκια» θα γκρεμιστούν από τη δυσαρέσκεια του κόσμου και ηχηρά ονόματα θα ψάχνουν να βρούν την ψήφο τους. Αρκετοί βουλευτές ήδη σκέφτονται το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιοι γιατί βλέπουν την καταστροφή να πλησιάζει.

Στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών, που είναι και η μεγαλύτερη της χώρας, η ΝΔ στην καλύτερη των περιπτώσεων να εκλέξει 6 έως 7 βουλευτές, ενώ στη Α’ είναι ζήτημα αν θα εκλεγούν 3 βουλευτές.

Τρίτο κόμμα θα είναι η Χρυσή Αυγή με ένα ποσοστό που θα κινείται σε αυτό που έλαβε στις Ευρωεκλογές, ίσως και παραπάνω εκλέγοντας από 23 έως 32 βουλευτές και αμέσως μετά, το τέταρτο κόμμα εκτιμάται πώς θα βγάλει περί τους 15 βουλευτές.

Το πολιτικό σκηνικό πάντως κάτω από τη Χρυσή Αυγή μοιάζει με κινούμενη άμμο και αυτό γιατί το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου που όλα δείχνουν ότι θα ανακοινώσει στις 29 ή 30 Δεκεμβρίου θα πάρουν από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, η οποία θα περιοριστεί σημαντικά από την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και θα απορροφήσει τη ΔΗΜΑΡ.

Ενδέχεται να είναι τέταρτο κόμμα και το ΚΚΕ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται στο όριο της εισόδου τους στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν η πορεία προς τις εκλογές και σαφώς το αποτέλεσμα των εκλογών κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Από το αποτέλεσμα δε, θα εξαρτηθεί και το τι θα γίνει στη ΝΔ.

Είναι βέβαιο πώς ο Αντώνης Σαμαράς σε περίπτωση ήττας θα δεχθεί σφοδρή κριτική γιατί προκάλεσε τις εκλογές με την επίσπευση της Προεδρικής Εκλογής, ενώ το μέγεθος της ήττας και κυρίως η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει αν θα παραμείνει αρχηγός της ΝΔ ή θα κινηθούν οι διαδικασίες διαδοχής.

Εκτιμάται πώς αν η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι μέχρι 4 μονάδες τότε ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί και να επιβιώσει ως αρχηγός. Από εκεί και πάνω οι δελφίνοι θα λάβουν ξεκάθαρες θέσεις.

Ήδη κινούνται, με την Ντόρα Μπακογιάννη να «σέρνει» το χορό, τη στιγμή μάλιστα που οι Αμερικανοί θέλουν ένα άλλο μέλος της οικογένειας ως επικεφαλής της ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ως υποψήφιοι διεκδικητές της αρχηγίας του κόμματος εμφανίζονται οι Μάκης Βορίδης. Απόστολος Τζιτζικώστας και Νίκος Δένδιας χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πώς όλοι οι δελφίνοι έχουν «ανοίξουν» τα χαρτιά τους.

Σε κάθε περίπτωση, στα δύο κόμματα που συγκυβερνούν σήμερα θα γίνει μύλος. Το δε ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο κινδυνεύει να μην μπει καν στη Βουλή αν ανακοινώσει κόμμα ο «καταστροφέας» ΓΑΠ.

Πηγή

Related posts

Η απόφαση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στο Αιγαίο

technical

Από σήμερα επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και αρχαιολογικοί χώροι

Στις ανακρίτριες για την απολογία του ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy