Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο

apopsis-delastik

Σωστή και δημοκρατική βάσει του Συντάγματος η διενέργεια εκλογών. Κατά κανέναν τρόπο «καταστροφική». Αλίμονο αν το Σύνταγμα εφαρμοζόταν μόνο κατά τρόπο που να συμφέρει την εκάστοτε κυβέρνηση!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ορθότατα αποφάσισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να επιταχύνει κατά δύο μήνες την εκλογή από τη Βουλή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανεξαρτήτως των κινήτρων και των επιδιώξεών του, η πολιτική ουσία είναι ότι με την απόφασή του αυτή ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από την «πολιτική αβεβαιότητα», για την οποία τόσο συχνά μιλάει ο ίδιος. Τη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, θα έχει εκλεγεί ή όχι ο νέος Πρόεδρος της χώρας.

Είτε γίνουν είτε δεν γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η πολιτική κατάσταση θα έχει σταθεροποιηθεί. Αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημο­κρατίας, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου απολαύει της εμπιστοσύνης τουλάχιστον 180 βουλευτών. Εχει επομένως μια σαρωτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και βεβαίως δικαιούται να εξαντλήσει την κυβερνητική τετραετία της.

Βαδίζει προς εκλογές βουλευτικές η χώρα, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σωστή και δημοκρατική βάσει του Συντάγματος η διενέργεια εκλογών. Κατά κανέναν τρόπο «καταστροφική», όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός. Αλίμονο αν το Σύνταγ­μα εφαρμοζόταν μόνο κατά τρόπο που να συμφέρει την εκάστοτε κυβέρνηση!

Αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χάσει τις εκλογές και γι’ αυτό πρέπει πάση θυσία να τις αποτρέψει, το Σύνταγμα της δίνει δημοκρατικότατα μία και μοναδική διέξοδο: αρκεί να πείσει τουλάχιστον 180 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα, εκλέγοντάς τον Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας. Αν αποτύχει, είναι υποχρεωμένη να υποστεί τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου οι εκλογές! Αρκεί πλέον να πείσει τους περισσότερους Ελληνες σε σχέση με τα άλλα κόμματα ότι η πολιτική της είναι ευνοϊκή για τα λαϊκά συμφέροντα. Ετσι θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα και θα συνεχίσει να κυβερνά.

Αν χάσει τις εκλογές η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, οφείλει να παραχωρήσει τη θέση της σε άλλη κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, αν το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης κατορθώσει να συγκροτήσει κυβέρνηση βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών των αρχών Φεβρουα­ρίου. Μια κυβέρνηση που δεν κατορθώνει κατ’ αρχάς να πείσει 180 βουλευτές να υπερψηφίσουν τον δικό της υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν συνεχεία η ΝΔ έρχεται δεύτερο κόμμα μετά τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, είναι εξόφθαλμο ότι δεν είναι ανεκτό κατά κανέναν δημοκρατικό τρόπο να συνεχίσει να κυβερνά.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνουν εκλογές και αν σχηματίσει κυβέρνηση, αφορά όλους μας. Ολοι οι Ελληνες υφίστανται τις συνέπειες της πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση, παρ’ όλο που η πλειοψηφία του λαού δεν ψήφισε ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ. Ολοι οι Ελληνες θα υποστούν τις συνέπειες της πολιτικής και μιας υποτιθέμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε ψηφίσουν υπέρ του είτε όχι.

Εχει η ΝΔ δικαίωμα να προσπαθήσει να πείσει τον λαό ότι η δική της πολιτική είναι άριστη δεδομένων των συνθηκών και ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ολέθρια. Αν όμως παρόλα αυτά οι ψηφοφόροι επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα, η ΝΔ δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποταχθεί στη λαϊκή ετυμηγορία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Μπορεί να περιμένει ακόμη και τη σύντομη ανατροπή ή κατάρρευση της κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτό εκτιμά ότι θα συμβεί. Την εξουσία όμως θα την έχει σίγουρα παραδώσει, με όσες συνέπειες έχει αυτό για την ίδια.

πηγή

 

Related posts

Συνελήφθη από την ΕΛΑΣ η συμμορία που βασάνιζε με το σίδερο την ηλικιωμένη

aggelosgkioni.exnet

Άδεια έδωσε ο Καμίνης έτσι ώστε να στηθεί πάρτι για την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης στην Αθήνα..

ExnetΗellas

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy