Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόβα… έντασης για το Καστελλόριζο

fileskastelo 297234983

Στο Πεντάγωνο ανησυχούν ότι η Τουρκία μετά τις προκλήσεις στην Κύπρο θα επιχειρήσει να ανοίξει μέτωπο και για την ελληνική ΑΟΖ

Γράφει ο Πάρις Καρβουνόπουλος

Ψυχραιμία από τη μία, επίδειξη ισχύος από την άλλη. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η αντιμετώπιση των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων έχει και από τα δύο.

Έπειτα από το «ψηλά το κεφάλι» του σμηναγού από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, ο Α/ΓΕΑ πτέραρχος Βαγγέλης Τουρνάς σε προσωπική του συνομιλία τόνισε: «Έχουμε τις επιχειρησιακές ικανότητες να κάνουμε μεγάλη ζημιά. Έχουμε στρατηγικά πλεονεκτήματα που μας δίνουν τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες, τέτοιες που όποιος τολμήσει να κάνει οτιδήποτε, θα σπάσει τα μούτρα του».

Όμως, κακά τα ψέματα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για όσα πράττει η Άγκυρα ανοικτά της Κύπρου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η Τουρκία προκαλεί αναστάτωση στην Κύπρο, όπου το «παιχνίδι» στην ενέργεια για την ίδια μοιάζει χαμένο, βάζοντας «υποθήκη» για… άλλα. Και αυτά έχουν να κάνουν με την ελληνική ΑΟΖ και φυσικά με το Καστελλόριζο, το οποίο για την Τουρκία απλά… δεν υπάρχει, αλλά και με τη συνολική επιβάρυνση του Κυπριακού.

Η Άγκυρα το δηλώνει ξεκάθαρα και μέσω του σημερινού πρωθυπουργού της Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι χάρτες που δημοσιεύουμε αποτυπώνουν όλο το σχέδιο της Τουρκίας. Ο ένας δείχνει την πραγματική ΑΟΖ που δικαιούται η Άγκυρα, με βάση το διεθνές δίκαιο και τη λογική. Ο άλλος αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το πρώτο και δεν ακολουθεί ποτέ το δεύτερο.

Για να επιβληθεί ο παραλογισμός της Άγκυρας, θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω. Και η Τουρκία, που παίζει το τελευταίο της χαρτί σε αυτή την περιοχή, δεν θα διστάσει να το πράξει.

Και ήδη το «δουλεύει» χωρίς να χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της μηχανή. Επίσης, στον χάρτη του ειδικού αναλυτή για τα ελληνοτουρκικά και του συγγραφέα του βιβλίου Χρήστου Μηνάγια, είναι σημειωμένες όλες οι περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου στις οποίες τουρκικά πανεπιστήμια και «ιδρύματα» έχουν σχεδιάσει να κάνουν γενικώς… έρευνες. Όλες σχεδόν οι περιοχές περιλαμβάνουν διεθνή ύδατα, αλλά ο στόχος είναι προφανής: να «εθιστούμε» στην ιδέα ότι το Αιγαίο βρίσκεται υπό συνιδιοκτησία.

ce91ce9ηγ96

Ίσως αυτές οι νυχτερινές ανησυχίες που προκλήθηκαν από τις τουρκικές «παγαποντιές» στο Αιγαίο να έπεισαν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τους επιτελείς του ότι οι στρατιωτικοί έχουν τα δικά τους όταν ζητούν «συμμάζεμα» του οπλοστασίου και άμεσο… restart. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 10 ημέρες πριν την αποχώρησή του ο Δ. Αβραμόπουλος πέρασε από ένα «μυστικό» ΚΥΣΕΑ έξι προγράμματα συντήρησης και αναβάθμισης οπλικών συστημάτων, τα σημαντικότερα από μία λίστα 42 προγραμμάτων που νωρίτερα είχαν περάσει από τη Βουλή. Πρόκειται για προγράμματα ύψιστης προτεραιότητας και κόστους που προσεγγίζει το 1,5 δις. ευρώ.
Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει δώσει «πράσινο φως» για να γίνει ό,τι είναι οικονομικώς δυνατόν για την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένας κατάλογος συντηρήσεων και αναβαθμίσεων υπαρχόντων οπλικών συστημάτων έχει λάβει την έγκρισή του με χρονοδιάγραμμα δεκαετίας και ετήσιο κόστος το πολύ 1 δις. ευρώ. Όλα αυτά κρίνονται επαρκή, έναντι της φρενίτιδας εξοπλισμών που κυριαρχεί στην Τουρκία.

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό με τα δύο υποβρύχια (Πιπίνος και Ωκεανός) που έπεσαν στην θάλασσα, τη μία τουλάχιστον πυραυλάκατο Super Vita που θα παραδοθεί από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά και την απογείωση από την κατάσταση καθήλωσης πέντε αεροσκαφών Ρ3 Orion, θα είναι σύντομα… άλλο Πολεμικό Ναυτικό σε σχέση με σήμερα.

Οι συμμαχίες που έχει συνάψει η χώρα και σε στρατιωτικό επίπεδο, με κυριότερη αυτή με το Ισραήλ, προσμετρώντας στη «δύναμή» της. Αλλά, όπως διαπιστώσαμε και από τις άκρως… ουδέτερες δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, ό,τι συμμαχίες και αν έχεις σε ό,ποια συμμαχία και αν συμμετέχεις, καλό είναι να στηρίζεσαι πρώτα από όλα στις δικές σου δυνάμεις.

Πηγη

Related posts

Σήμερα στις 11 οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

technical

«Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα…»

ExnetΗellas

Ο πρώην άντρας της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου καταρρίπτει τους ισχυρισμούς τους σχετικά με την προέλευση των χρημάτων

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy