Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ προβλέπεται μετά τις εθνικές εκλογές της άνοιξης

sam-tsipΤο «σύστημα», πολιτικό-επιχειρηματικό, που έχει επιβάλει τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια του σε βάρος του ελληνικού λαού και της χώρας, «σπρώχνει» τώρα για μία συγκυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές που όπως όλα δείχνουν θα γίνουν την άνοιξη.

Θέλει το «σύστημα» να κρατηθεί στην εξουσία και ο μόνος τρόπος φαίνεται να είναι αυτός.

Στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν την άνοιξη γιατί κανείς δεν θέλει να γίνουν το φθινόπωρο, όπως φάνηκε και από την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC από τη λίμνη Κόμο («οι εκλογές θα γίνουν το Μάρτιο»), στη Βουλή θα μπουν σίγουρα έξι κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και «Ποτάμι».

Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, όπως άλλωστε και η ΧΑ, απομένουν τα υπόλοιπα τρία κόμματα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι» να κάνουν συγκυβέρνηση. Πράγμα ωστόσο δύσκολο, καθώς τα «κουκιά» δεν βγαίνουν ή βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία και αποτελούν πολιτικό ρίσκο.

Το «Ποτάμι», έτσι όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πιθανόν να εκλέξει 10 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ και να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, θα πρέπει μετά τη ΝΔ να βγάλει περίπου 130 βουλευτές. Κάτι που απαιτεί ένα ποσοστό στις εκλογές της τάξης του 30%.

Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, διότι η ΝΔ όχι μόνο δεν πρόκειται να κερδίσει ψηφοφόρους, αλλά συνεχώς χάνει και σε περιοχές μάλιστα που θεωρούνται «κάστρα» της,  λόγω και των νέων μέτρων που λαμβάνει.

Η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ είναι χαρακτηριστική, αφού αποδεικνύεται πολύ χειρότερος φόρος από το χαράτσι της ΔΕΗ, τη στιγμή που οι πολίτες έχουν «στεγνώσει» από ρευστό, όπως και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Το χρέος αυξάνεται δραματικά, η ανεργία επίσης και η τρόικα πιέζει για νέο μνημόνιο, γιατί απλά τίποτα δεν βγαίνει. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί με μέτρα-ασπιρίνες, όπως αυτά που ανακοίνωσε ο Α. Σαμαράς από τη ΔΕΘ να κοροιδέψει τον λαό. Έκανα μείζον θέμα τη μείωση κατά 30% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης που μεταφράζεται σε 10 λεπτά το λίτρο.  

Ο πολιτικός χειμώνας που έρχεται λοιπόν θα είναι πολύ βαρύς, λόγω και της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξάνεται και το «σύστημα» θέλει απλά να εκτονωθεί η κατάσταση με εκλογές την άνοιξη, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να εμπλέξει το ΣΥΡΙΖΑ σε μία συγκυβέρνηση των δύο πρώτων κομμάτων.

Με λίγα λόγια, η συγκυβέρνηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για πολλούς θεωρείται μονόδρομος.

Ως εναλλακτικό σενάριο προβάλει μόνο να μπουν στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και να σχηματιστεί μία κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και τη συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, «Ποτάμι» και ΑΝΕΛ.

Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει στην οικονομία τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να κάμψει τις αντιδράσεις της τρόικας για κάποιες ελαφρύνσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι δανειστές επιχειρούν να επιβάλουν ένα νέο μνημόνιο, με περαιτέρω μειώσεις μισθών, απολύσεις και νέες επιβαρύνσεις, πάνω σε μία κατεστραμμένη κοινωνία και χώρα όπου το χρέος αγγίζει αστρονομικά ποσά.

Πηγή

Related posts

Είναι δυνατή η τύπωση χρημάτων μέσω ELA για την ελληνική κυβέρνηση;

ExnetΗellas

Δ. Λιγνάδης: συνελήφθη το Σάββατο το απόγευμα και κρατείται στη ΓΑΔΑ

Ο Νάιτζελ Φάρατζ έχει βάζει την πρωτιά στις ευρωεκλογές,με σκληρή στάση στο μεταναστευτικό..

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy