Image default
Αθλητισμός

Δείτε ποιες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις ρημάζουν και ποιές αξιοποιήθηκαν

olympiaka-akinhta.jpgΟι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, χειμερινοί και θερινοί, έχουν διοργανωθεί 49 φορές σε 41 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Κάποιοι με μεγάλη επιτυχία, κάποιοι άλλοι με λιγότερη.

Ολοι γνωρίζουν ότι οι πόλεις που φιλοξενούν μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες καταλήγουν να ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα από ότι είχαν αρχικά σχεδιάσει. Επίσης, ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι επενδύσεις που γίνονται με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν οδηγούν απαραίτητα σε οικονομική ανάπτυξη ή σε βελτίωση των υποδομών.

Οι φωτογράφοι Τζον Πακ και Γκάρι Χιούστουιτ γύρισαν 13 ολυμπιακές πόλεις του κόσμου και κατέγραψαν τι ακριβώς συμβαίνει όταν τα φώτα των ολυμπιακώνων αγώνων σβήνουν  και παρακάτω παρουσιάζονται φωτογραφίες για οκτώ από αυτές.

Σε ορισμένες από τις ολυμπιακές πόλεις που επισκέφθηκαν οι Πακ και Χιούστουιτ οι εγκαταστάσεις, ακόμη και δεκαετίες μετά, φαίνονται να έχουν αντέξει στο χρόνο, να έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως και να έχουν πλέον νέους ρόλους. Αλλες πάλι, όπως της Αθήνας, αφέθηκαν στην τύχη τους.  Και οι δυο πτυχές, η αναγέννηση από την εφευρετικότητα και ο θάνατος από τον κακό σχεδιασμό αποτυπώνονται στο φωτογραφικό αφιέρωμα που παρουσιάζεται παρακάτω.

Βαρκελώνη
varkeloni

Πολλά από τα έργα αρχιτεκτονικής που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς ενσωματώθηκαν αρμονικά στο τοπίο της Βαρκελώνης. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο πύργος επικοινωνίας Montjuïc Communications στο ολυμπιακό πάρκο. Ο πύργος, σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μοιάζει με χέρι που κρατά μια ολυμπιακή δάδα, είχε σαν αρχικό σκοπό της δημιουργίας του  να μεταδίδει εικόνες από τους Αγώνες σε όλο τον κόσμο, κάτι το οποίο εξακολουθεί να κάνει και σήμερα, αφού χρησιμοποιείται σαν αναμεταδότης σήματος τηλεόρασης.

Ρώμη
rwmi
Παρομοίως και το ολυμπιακό χωριό της Ρώμης, που φιλοξένησε τους Αγώνες του 1960 μετατράπηκε σε μόνιμες κατοικίες. Αν και με τα χρόνια άρχισε να ερημώνει.
rwmi-2
Η πισίνα των Ρόδων που είχα δημιουργηθεί για τους ολυμπιακούς του 1960 της Ρώμης, έχει επεκταθεί και αποτελεί το κέντρο ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου. Εκτός από αγώνες,  στην εν λόγω πισίνα γίνονται και μαθήματα κολύμβησης για αρχάριους.

Σαράγεβο
saragevo
Η χρήση πολλών αθλητικών εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 1984 στο Σαράγεβο έχει διακοπεί τελείως. Η περιοχή γύρο από το ολυμπιακό κέντρο του σκι έγινε πεδίο μάχης κατά τη διάρκεια του πολέμου από το 1992 έως το 1996. Μάλιστα, το βάθρο που χρησιμοποιούνταν για τις απονομές, χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου ως σημείο εκτελέσεων.
saragevo-2
Πάντως, η μεγάλη πινακίδα με τους ολυμπιακούς τίτλους που είχε τοποθετηθεί στους πρόποδες των εγκαταστάσεων για τα άλματα των σκιέρ εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να στέκει εκεί.

Βερολίνο
verolino
Το ολυμπιακό χωριό  του Βερολίνου που κατασκευάστηκε για τους αγώνες του 1936 κατά τη διάρκεια των οποίων ο Τζέσε Οουενς πήρε τέσσερα χρυσά μετάλλια, έχει εγκαταλειφθεί. Μόνο ο κοιτώνας του Οουενς έχει συντηρηθεί και είναι ανοιχτός για το κοινό.  

Λος Αντζελες
los-angeles
Το ολυμπιακό πάρκο Τζέσε Ρόμπινσον, που δημιουργήθηκε για τους ολυμπιακούς του 1984 στέκεται ακόμη αν και εντελώς απεριποίητο, στη μέση της πολυσύχναστης γειτονίας του Κόμπτον στο Λος Άντζελες.

Λέικ Πλάσιντ
leik-plasint
Καποιες ταμπέλες στο Λέικ Πλάσιντ, θυμίζουν ότι εκεί, το 1980 έγινε οι χειμερινοί Ολυμπιακοί.

leik-plasint2
Στο Λέικ Πλάσιντ, έγινε το εξής αξιοπερίεργο. Για τη φιλοξενία των αθλητών δεν χτίστηκε ολυμπιακό χωριό. Απλώς ανακαινίστηκαν κάποιες φυλακές. Οι κρατούμενοι κατά τη διάρκεια των αγώνων μεταφέρθηκαν αλλού και εκεί έμειναν οι αθλητές. Μετά το τέλος των αγώνων, οι εγκαταστάσεις επέστρεψαν στην αρχική τους χρήση. Εγιναν δηλαδή ξανά φυλακές. Ανακαινισμένες βέβαια.

Αθήνα
athina
Η Αθήνα, γράφει το Βussiness Insider, είδε τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της για τους Αγώνες του 2004 να γίνονται κομμάτια. «Στο τέλος της ημέρας, το κύριο όφελος που είχαν, στην Αθήνα από τους Αγώνες, ήταν η αίσθηση μιας καλής εμπειρίας. Αλλά αυτό είναι μια φευγαλέα εμπειρία, κάτι που δεν μένει», σημειώνει ο Αντριου Ζίμπαλιστ, καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου Σμιθ.

Πηγή

Related posts

O Γκουαρδιόλα δηλώνει πως ο Μπερνάντο Σίλβα θα παρμείνει στην Μάντσεστερ Σίτι

Δείτε γιατί αποκλείστηκε ο Κύργιος μέχρι τις 15 Ιανουαρίου από όλα τα μεγάλα τουρνουά τένις (βίντεο)

technical

L’ Equipe: “Ο Μέσι ήρθε σε οριστική συμφωνία με την Παρί, το απόγευμα φτάνει στο Παρίσι”

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy