Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Aποζημιώσεις δύο ταχυτήτων – Εξαιρούνται από αυτές οι μεμονωμένοι παραγωγοί

rodakina-21Στον αέρα βρίσκονται οι αποζημιώσεις για χιλιάδες μεμονωμένους παραγωγούς που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο. Μπορεί το σχέδιο στήριξης των αγροτών να μπαίνει από σήμερα σε εφαρμογή με την υπογραφή των συμβάσεων δωρεάν διανομής αδιάθετων ποσοτήτων ροδάκινων και νεκταρινιών, ωστόσο αυτό αφορά μόνο τις οργανώσεις παραγωγών και όχι τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Πέραν του γεγονότος ότι, βάσει των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε η Κομισιόν για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, δίδονται αποζημιώσεις δύο ταχυτήτων, καθώς οι ενισχύσεις στους μεμονωμένους παραγωγούς υπολείπονται σε ποσοστιαία βάση κατά 50% σε σχέση με τις οργανώσεις αγροτών, δεν μπορούν -σύμφωνα με τα ισχύοντα- να ενταχθούν στο μέτρο της δωρεάν διανομής.

Αυτό πάει να πει πως εάν δεν καταφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποσπάσει την έγκριση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα προκειμένου να συμπεριληφθούν στο μέτρο και οι υπόλοιποι αγρότες εκτός των οργανώσεων, τότε θα πρέπει να καταλήξουν στις χωματερές. Ωστόσο, αυτό θα επιβαρύνει με πρόσθετα έξοδα τους μεμονωμένους παραγωγούς, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις όποιες αποζημιώσεις καταβληθούν.

Τον ακριβή αριθμό των μεμονωμένων παραγωγών που έχουν αδιάθετες ποσότητες δεν τον γνωρίζει κανείς, διότι δεν έχει γίνει καταγραφή, ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν νομοί που οι παραγωγοί αυτοί είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που ανήκουν σε οργανώσεις αγροτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νομός Πέλλας, όπου υπάρχει μια ένωση παραγωγών στην οποία ανήκουν κάποιες εκατοντάδες αγρότες, όταν ο συνολικός αριθμός παραγωγών κυμαίνεται μεταξύ 6.000-7.000.

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε πως «κανείς δεν επιθυμεί την ύπαρξη παραγωγών δύο ταχυτήτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι μεμονωμένοι παραγωγοί αποκλείονται από το μέτρο της δωρεάν διανομής. Το υπουργείο αναζητεί φόρμουλα όχι μόνο για να συμπεριληφθούν και αυτοί, αλλά και να λάβουν τις αποζημιώσεις. Εφόσον όμως αυτό δεν γίνει αποδεκτό από την Κομισιόν, οι μεμονωμένοι παραγωγοί για να λάβουν έστω και την κατά το ήμισυ αποζημίωση, θα πρέπει να πάνε τις αδιάθετες ποσότητές τους στις χωματερές».

Αυτό στην πράξη σημαίνει -σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακάκη– ότι θα επιβαρυνθούν όχι μόνο με τα κόστη μεταφοράς αλλά και επιπλέον κόστος για τον ΧΥΤΑ που στον Νομό Ημαθίας ανέρχεται σε 25 ευρώ τον τόνο.

Πηγή

Related posts

Αποκλεισμός του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης από παραγωγούς λαϊκών αγορών

ExnetΗellas

Κομπίνα απο ελεγκτές οι οποίοι έκοβαν πρόστιμα και τα έβαζαν στην τσέπη τους

ExnetΗellas

Αδιάθετα τα χρήματα του μισού κονδυλίου του “κοινωνικού μερίσματος” – Ανικανότητα, ανοησία ή σκοπιμότητες;

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy