Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Άκρες στο Μαξίμου φαίνεται να έχει ο κ. Τζιώτης

tziwtis-24Περίεργη ταύτιση πολλών εκ των πρωταγωνιστών της «λίστας Λαγκάρντ» με τους μετόχους και διοικούντες την εταιρία Blue Riviera, η οποία ερευνάται από την Οικονομική Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των πλαστών εγγυητικών, προκύπτει μετά τη διαδοχική αποκάλυψη νέων στοιχείων.

Η επενδυτική – κατασκευαστική Blue Riviera κατηγορείται ότι υπέβαλε πλαστές εγγυητικές επιστολές προς εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης, αν και ο νόμιμος εκπρόσωπός της Δημήτρης Τζιώτης δηλώνει ότι η εταιρία του έπεσε θύμα απάτης και πρώτη κατήγγειλε την υπόθεση στις Αρχές. Αντίθετα, τα στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας οδηγούν στην παραπομπή του κ. Τζιώτη σε δίκη για τα κακουργήματα της πλαστογραφίας και της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Εγκυρότατες πηγές με βαθιά γνώση των ερευνών για τη «λίστα Λαγκάρντ» επισημαίνουν ότι ο κ. Τζιώτης είναι ένας μόνο από τα μέλη μιας ολιγομελούς ομάδας «φίλων και επενδυτών» που είχαν καταθέσεις στο υποκατάστημα της Γενεύης της τράπεζας HSBC, από όπου υποκλάπηκαν στοιχεία που κατέληξαν στις μυστικές υπηρεσίες και στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και, στη συνέχεια, στη χώρα μας.

Τα κρίσιμα πρόσωπα

Συγκεκριμένα, η (εν Ελλάδι) δραστηριοποίηση της ομάδας των «φίλων και επενδυτών» ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2008, δηλαδή περίπου δύο χρόνια πριν αποκαλυφθεί, από τους «Financial Times» και τη «Wall Street Journal», η διαρροή των στοιχείων από την HSBC. H Blue Riviera ιδρύθηκε με την κατάθεση 100.000 ευρώ, σε μετρητά, από επιχειρηματία προς στήριξη των δραστηριοτήτων του αδελφού του, των οικονομικών συμβούλων του Αλ. Ματαθία και Δημ. Πάσχου, και του κ. Τζιώτη. Απο τότε, ο αδελφός του επιχειρηματία διατηρεί τη θέση του προέδρου της Blue Riviera, ενώ ο κ. Τζιώτης είναι αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Σύμφωνα με τη «λίστα Λαγκάρντ», ο επιχειρηματίας είχε στην HSBC Γενεύης καταθέσεις άνω των 80.000.000 ευρώ, ο αδελφός του 12.500.000, ο κ. Ματαθίας 13.700.000, ο κ. Τζιώτης 2.400.000 και ο κ. Πάσχος 1.050.000. Αν συνυπολογιστούν οι εταιρίες στις οποίες συμμετείχαν οι επενδυτές αυτοί, συνδέονταν με ποσό μεγαλύτερο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 50% της «λίστας Λαγκάρντ». Ασφαλώς, η αναγραφή των ονομάτων των προαναφερθέντων στην περίφημη λίστα δεν σημαίνει, αυτόματα, ότι ενέχονται σε φοροδιαφυγή, αλλά το ΣΔΟΕ έχει καλέσει τους περισσότερους εξ αυτών, από την άνοιξη του 2013, να υποβάλουν στοιχεία για την περιουσιακή τους κατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια η Blue Riviera, αν και -όπως είναι φυσικό- υπέστη τις συνέπειες της κρίσης και εμφάνισε ζημίες, φέρεται ότι έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά εκτάσεων (προς μελλοντική κατασκευή τουριστικών υποδομών) στην Ελούντα της Κρήτης, ενώ ορισμένα μέλη της ομάδας «φίλων και επενδυτών» έχουν εκτελέσει παρόμοια έργα στην Αντίπαρο.

Πρόστιμα

Ο κ. Ματαθίας είχε, ρπιν απο δέκα χρόνια, κεντρικό ρόλο στην αντιπροσώπευση και στη διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών μιας εταιρίας μελετών που είχε ερευνηθεί από το ΣΔΟΕ (είχε επιβάλει και σχετικά πρόστιμα) και η οποία λειτουργούσε υποστηρικτικά προς άλλο όμιλο με καίριο ρόλο στη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο ίδιος οικονομικός σύμβουλος συμμετέχει, μαζί με τον κ. Τζιώτη, στην (όπως και η Blue Riviera) επενδυτική – κατασκευαστική εταιρία Design Resorts, αντικαθιστώντας τους ίδιους επιχειρηματίες. Ενας απο τους δύο τελευταίους εμφανίζεται, μαζί με τον κ. Τζιώτη, και σε μια άλλη επενδυτική – κατασκευαστική εταιρία με την επωνυμία My Island.

Φοίβος Κλαυδιανός

Πηγή

Related posts

Απεβίωσε ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης χθες το βράδυ

technical

Στο στόχαστρο τουρκόφιλων για ακόμη μια φορά η Χαρά Νικοπούλου και η “Κιβωτός” της

ExnetΗellas

Παράξενες (ή επικίνδυνες) επιλογές και σχέσεις Παυλίδη με τους τουρκόφρονες της Θράκης!!!

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy