Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμη και η Βουλή έκλεισε προκειμένου να διασωθεί ο Βενιζέλος

benizelos-vouli-20Πολιτικό σεισμό πρώτου μεγέθους προκαλεί η χθεσινή αποκάλυψη-βόμβα ότι η δικογραφία για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,

στο οποίο εμπλέκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 4 Ιουνίου, δηλαδή την ημέρα που έκλεισε άρον άρον η Ολομέλεια, και η οποία ανακοινώθηκε χθες με καθυστέρηση δύο εβδομάδων προκειμένου να παραγραφούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε βάρος του ίδιου και του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η δικογραφία για αρκετά μεγάλο διάστημα κρατήθηκε μυστική σε διάφορα συρτάρια και όταν πια δεν μπορούσε να μείνει κρυφή, η κυβέρνηση έκλεισε τη Βουλή ώστε να παραγραφεί η υπόθεση.

Από το χρονολόγιο της υπόθεσης προκύπτει ότι η δικογραφία είχε φύγει από τα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς από τις 18.3.2014. Περίπου δύο μήνες μετά, στις 5.5.2014, έφτασε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, όπου και παρέμεινε περίπου έναν μήνα -διαρκούσης μάλιστα της προεκλογικής περιόδου-, έως ότου, στις 30.5.2014 τη διαβίβασε στη Βουλή. Ωστόσο, πήρε αριθμό πρωτοκόλλου (σφραγίδα) από την ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής στις 4.6.2014, ημέρα κατά την οποία έκλεισαν αιφνιδιαστικά (και εντελώ τυχαία) οι εργασίες της Ολομέλειας.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο των δύο εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, των Πόπης Παπανδρέου και Αντ. Ελευθεριάνου, με ημερομηνία 18.3.2014 επισημαίνεται ότι «από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών-μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ε. Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, και Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από τις 17.10.2010 και εντεύθεν». Διαβίβασαν, μάλιστα, τη δικογραφία χωρίς αξιολόγηση, όπως ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα.

Η δικογραφία βασίζεται στα πρακτικά της συζήτησης της Βουλής στις 18.12.2013 για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια που απέστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου (20.12.2013) στην αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου.

Σε χθεσινή της δήλωση, η κυρία Κωνσταντοπούλου επισημαίνει ότι «η διαδρομή της δικογραφίας αποτελεί επιτομή κοινοβουλευτικού και κυβερνητικού ξεπλύματος» και καταγγέλλει τον Ε. Βενιζέλο ως «πρωταθλητή στις υπό παραγραφή υποθέσεις».

Με την άποψη του ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η οποία υποστήριξε ότι η Βουλή έχει αποφανθεί αμετάκλητα μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας την απόρριψη της πρότασης για εξεταστική. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία κατηγορούσε Σαμαρά και Βενιζέλο ότι είναι συνέταιροι και στη συγκάλυψη σκανδάλων.

Στο μεταξύ, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, τόνισε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς είναι σάπιο δεκανίκι του Βενιζέλου».

Εχει το θράσος το ΠΑΣΟΚ να απειλεί κιόλας.

Με επίθεση στη Δικαιοσύνη αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου γίνεται λόγος για «δήθεν φάκελο δικογραφίας». Επικρίνει τους δύο εισαγγελείς για «παιδαριώδη επικοινωνιακή κίνηση», σημειώνοντας ότι καμία εισαγγελική Αρχή δεν είχε αρμοδιότητα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση και καλεί την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Γκοτζαμάνη να ελέγξει πειθαρχικά τους δύο εισαγγελείς αλλά και την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου . Ο Τ. Ρήγας δήλωσε, μάλιστα, στη Βουλή ότι «ο Βενιζέλος δεν θα τ’ αφήσει έτσι…». Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάθε φορά που στοχεύει τον Ε. Βενιζέλο «ηττάται πολιτικά».

Πηγή

Related posts

Το μήνυμα του Βλ. Πούτιν για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Παράξενες (ή επικίνδυνες) επιλογές και σχέσεις Παυλίδη με τους τουρκόφρονες της Θράκης!!!

ExnetΗellas

Τα πρώτα ονόματα της νέας κυβέρνησης

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy