Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Υποσχέσεις για προστασία μικροκαταθετών απο τις κατασχέσεις

xrimata-19Στη διαβεβαίωση ότι οι κατασχέσεις ποσών έναντι χρεών προς το Δημόσιο δεν θα στοχεύουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικροκαταθετών προχώρησαν χτες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την απόφαση αυτή κρίθηκαν νόμιμες οι κατασχέσεις χρηματικών ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη, κάθε φορά που ένα πιστωτικό ίδρυμα λαμβάνει σχετικό αίτημα από τις εφορίες είναι υποχρεωμένο απο το νόμο να προχωρήσει στην κατάσχεση και να αποδώσει το ποσό στη ΔΟΥ που το ζήτησε, όπως ακριβώς ορίζει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Διευκρινίζεται πάντως ότι ο φορολογικός μηχανισμός δεν έχει στόχο τους τραπεζικούς λογαριασμούς μικροκαταθετών ή μικροοφειλετών, καθώς αυτοί προστατεύονται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο περί ακατάσχετου που οριοθετεί το υπόλοιπο στον τραπεζικό λογαριασμό σε 1.500 ευρώ. Βέβαια, βάσει της νομοθεσίας, αν υπάρχει υποψία φοροδιαφυγής, τότε αίρεται το ακατάσχετο σε μισθούς και συντάξεις.

Όπως και να έχει, όσοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις για χρέη είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις τράπεζες θα πρέπει να προβούν άμεσα σε δήλωση προς την τράπεζα του λογαριασμού μισθοδοσίας ή σύνταξης για τον οποίο ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ ή των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό.

Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων. Δηλαδή για ένα χρέος 501 ευρώ μπορεί η Εφορία να ζητήσει κατάσχεση ακινήτου.

Ακόμη, η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη, εφόσον αυτός χρωστάει πάνω από 500 ευρώ.

Πηγή

Related posts

Πρόθυμος να δώσει 10 δισ. δολάρια ο Β.Πούτιν εδώ και τώρα στην Ελλάδα

ExnetΗellas

Θα πληρώσει και η κουτσή Μαρία φόρο!

ExnetΗellas

Γεώργιος Κομνηνός Με τεχνάσματα κύριε Μητσοτάκη δεν σώζεται η κοινωνία

Kostas Ermes

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy