Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Δελτίο Τύπου και καταγγελία της Ομόνοιας

Voreia-Ipeiros-1914Συνήλθε το Σάββατο 7 Ιουνίου 2014 και ώρα 11:00, σε τακτική σύσκεψη το Διευρυμένο Προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» στους Αγίους Σαράντα, υπό τον Γενικό Πρόεδρο κ. Βασίλη Μπολάνο.

Το Προεδρείο εξέτασε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στα θέματα που αφορούν την Ελληνική Εθνική ειονότητα και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτής.

Τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν το Γενικό Προεδρείο ήταν η νέα διοικητική διαίρεση στο γεωγραφικό χώρο οπού παραδοσιακά μένει σε σημαντικό αριθμό η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, τα θέματα παιδείας, θέματα ιδιοκτησίας (ιδιόκτητα και ιδιοκτησία της Εκκλησιάς) αλλά και τα σοβαρά γεγονότα με τις επιλεκτικές κατεδαφίσεις στους Δρυμάδες της Χιμάρας όπου κατεδάφισαν νόμιμα κτήρια Ελλήνων.

Για την προτεινόμενη Διοικητική Διαίρεση από την κυβέρνηση, η «ΟΜΟΝΟΙΑ» εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στα προτεινόμενα σενάρια για την περιοχή της Χιμάρας και αντιπροτείνει την πέμπτη εκδοχή με την συνένωση αυτής με την επαρχεία Λουκόβου. Το Γενικό Προεδρείο αποφάσισε να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη του άνωθεν στόχου με την ενημέρωση όλων των Ευρωπαϊκών και Διεθνών παραγόντων, αλλά και την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Ήδη ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» έχει ενημερώσει γραπτώς για όλα τα παραπάνω ζητήματα την κυβέρνηση αλλά και τους διεθνείς φορείς.

Στα θέματα παιδείας αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι έως σήμερα προσπάθειες και η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για την έγκαιρη κάλυψη των αναγκών των ελληνικών σχολείων με κατάλληλα συγγράμματα από την έναρξη της νέας χρονιάς για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των τριών τελευταίων ετών.

Στο θέμα του ιδιοκτησιακού οι έπαρχοι ενημέρωσαν το Προεδρείο για την στασιμότητα που υπάρχει σε πολλές δικαστικές διαμάχες με «κατ επίφαση» πρώην ιδιοκτήτες, και ταυτόχρονα κατήγγειλαν τα στημένα δικαστήρια με πλαστογραφημένα στοιχεία που υφαρπάζουν ιδιοκτησίες της Ελληνικής Κοινότητας και της Εκκλησίας. Το Προεδρείο αποφάσισε να συνεχιστεί η προσπάθεια από τους τοπικούς φορείς και ταυτόχρονα να ενημερωθούν οι διεθνείς οργανισμοί για την καταπάτηση που γίνεται εις βάρος της ΕΕΜ.

Στο θέμα των κατεδαφίσεων, το Προεδρείο ενημερώθηκε για την επιλεκτικότητα που επέδειξε η Κυβέρνηση στην κατεδάφιση κτηρίων που ανήκαν σε μέλη της μειονότητας, εκ των οποίων οι πλειοψηφία είχε νόμιμη άδεια οικοδομής.

Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση Ράμα να ασχοληθεί σοβαρά ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση εις βάρος της ΕΕΜ και να βρεθούν σωστές λύσεις για την βελτίωση των προβλημάτων που απασχολούν την κοινότητα μας.

Πηγή