Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Φορτηγά και C-130 έφερναν τα χρήματα στην Ελλάδα απο την ΕΚΤ

C 130
Για πρώτη φορά η Τράπεζα της Ελλάδας αποκαλύπτει την άγνωστη στους περισσότερους «επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας».

Οι δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν με τις καταθέσεις περιγράφονται στο βιβλίο «Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης –Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008-2013». Πρόκειται για πραγματικά γεγονότα στην Ελλάδα της κρίσης από το 2010 μέχρι και το καλοκαίρι του 2012. Η Τράπεζα της Ελλάδος περιγράφει ημέρα με την ημέρα από το 2008 μέχρι και τα τέλη του 2013 το θρίλερ που βίωσε η χώρα.

Στις 14-15 Ιουνίου 2012, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, 76 και 71 φορτηγά αντιστοίχως – έφυγαν κάτω από άκρα μυστικότητα γεμάτα με μετρητά από το Νομισματοκοπείο με προορισμό τις Ελληνικές τράπεζες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες από το Νομισματοκοπείο θα έφευγαν μόλις 20 φορτηγά. Ωστόσο η κατάσταση με τις αναλήψεις είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο αφού στις 15 Ιουνίου, την τελευταία εργάσιμη πριν από τις εκλογές, είχαν κάνει φτερά από τις τράπεζες 3,5 δισ. ευρώ!

Μάλιστα, μόνο λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2012 στην Τ.Τ.Ε γινόταν σύσκεψη με αντικείμενο να μην ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα!

Η επιτακτική ανάγκη για ζεστό χρήμα καλύφθηκε με ενέσεις ρευστότητας από το εξωτερικό. Υπό άκρα μυστικότητα, αεροπλάνα τύπου C – 130 έφτασαν τρεις φορές στην Ελευσίνα φορτωμένα με χρηματοδέματα των 50 και των 100 ευρώ.Η πρώτη πτήση έγινε στις 10 Ιουνίου 2010, καθώς η ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 7ης Ιουνίου είχαν στεγνώσει τις τράπεζες από μετρητά.

Τότε η Τ.Τ.Ε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας παρέλαβε 15 εκατ. χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, τροφοδοτώντας γκισέ και ΑΤΜ με 1,5 δισ. ευρώ.Τα χρηματοδέματα, το καθένα από τα οποία είχε 1.000 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, έφτασαν στο αεροδρόμιο και από εκεί πήγαν κατευθείαν στο Νομισματοκοπείο.

Εκεί οι υπάλληλοι της Τ.Τ.Ε δούλευαν νυχθημερόν και τα φώτα του κτιρίου επί της Λεωφόρου Μεσογείων 341 έμεναν αναμμένα όλο το 24ωρο, δίνοντας τροφή σε διάφορους μύθους ότι “έκοβε χρήμα”.Οι πτήσεις της 10ης Ιουνίου 2010 δεν ήταν αρκετές. Ένα χρόνο αργότερα, στις 16 Ιουνίου 2011 η δεύτερη χρηματαποστολή, αξίας 1,92 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ αυτή τη φορά έφτασε από την Αυστρία.

Η τρίτη ένεση ρευστότητας έγινε στις 24 Νοεμβρίου 2012. Είχαν προηγηθεί η αποχώρηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο, η επεισοδιακή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και κυρίως η ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, γεγονότα που οδήγησαν σε φυγή καταθέσεων άνω των 8 δισ. ευρώ σε λίγες εβδομάδες.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε μετρητά ήρθαν και πάλι 1,84 δισ. ευρώ πάλι σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Τα μετρητά ήταν μόνο το ένα κομμάτι. Δεδομένου ότι οι τράπεζες ήταν αποκλεισμένες από τον διεθνή δανεισμό, έπρεπε να βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθούν και τα ποσά που έφευγαν μαζικά στο εξωτερικό.Στα τέλη του 2007 οι εγχώριες τράπεζες είχαν αντλήσει 8,8 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Ένα χρόνο αργότερα το ποσό εκτινάχθηκε στα 40,5 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2011 υπερέβαινε τα 120 δισ. για να φτάσει στα δυσθεώρητα επίπεδα των 140 δισ. το καλοκαίρι του 2012.

Πηγή

Related posts

Μοιράζουν το “κοινωνικό μέρισμα” σε Πακιστανούς, Αφγανούς, Αλβανούς και Τσιγγάνους!

ExnetΗellas

Γεώργιος Κομνηνός Μεγάλο φιάσκο το power pass

Kostas Ermes

Η ανεργία το σημαντικότερο πρόβλημα της επόμενης μέρα της πανδημίας

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy