Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Οι υψηλές τιμές των φαρμάκων κάνουν δυσπρόσιτη την υγεία

ugeiaΓράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης

Ενώ βαδίζουμε ολοταχώς στις ευρωεκλογές και στις επαναληπτικές περιφερειακές και…

αυτοδιοικητικές, και ενώ βγαίνουν τα μεγάλα κεφάλια και εκλιπαρούν με απειλές αλλά και με μελοδραματικές δηλώσεις την «ψήφο σταθερότητας» τη Κυριακή, πολλά είναι εκείνα που συμβαίνουν, αλλά τα έχει καλύψει ο θόρυβος των εκλογών και δεν τα παίρνουμε χαμπάρι.

Δηλαδή, τα παίρνουμε, αλλά δυστυχώς πολύ αργά, όταν φτάνουμε στο «ταμείο».

Και το συγκεκριμένο «ταμείο» φίλοι μου, καίει και τσουρουφλίζει γιατί αφορά την υγεία.

Την υγεία, που πλέον στη χωρά μας είναι δυσπρόσιτη, η καλύτερα ανύπαρκτη, την υγεία που χρόνια τώρα στις πλάτες της, στις πλάτες μας, παίζονται πολύ μεγάλα παιχνίδια που αφήνουν κέρδος στις φαρμακοβιομηχανίες και στους λήπτες «μιζών» ασύλληπτα ποσά ενώ βάζουν μέσα τα ασφαλιστικά ταμεία και κλέβουν τους ασφαλισμένους.

Σήμερα θα μιλήσουμε για την τιμή στα φάρμακα, και για την συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά τους, συμμετοχή η οποία ενώ είναι η ίδια, 10% η 25% τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, είναι πλέον διπλάσια!

Και να μην πούμε για την κοροϊδία της μηδενικής συμμετοχής, όπου αν και με 0% ο ασφαλισμένος πληρώνει τη … «διαφορά».

Θα τα πούμε άλλη φορά γι αυτό που μόνο στη χώρα μας συμβαίνει

Το υπουργείο, με τα γνωστά του πειράματα κατόρθωσε να πετάξει έξω από κάθε θεραπεία μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων, έτσι, για να μη ξεχνιόμαστε.

Τώρα, έρχονται οι φαρμακευτικές εταιρίες, και τι λένε που δεν μας το λένε τα μεγάλα κανάλια;

Διαβάστε ένα απόσπασμα από την είδηση που ξεσήκωσα από το in.gr

«Αθήνα

Για σημαντική αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, κάνουν λόγο κύκλοι φαρμακευτικών εταιρειών ως απόρροια του τρόπου υπολογισμού της Τιμής Αποζημίωσης (ασφαλιστική τιμή) που προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση.

Όπως καταγγέλλεται, με τη νέα υπουργική απόφαση η συμμετοχή του ασθενούς πολλαπλασιάζεται και μάλιστα σε κατηγορίες φαρμάκων που, είτε δεν υπάρχουν καθόλου γενόσημα ή τα προϊόντα που υπάρχουν δεν είναι θεραπευτικά ανταλλάξιμα.

Προειδοποιούν δε για τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία και ζητούν από το υπουργείο Υγείας την άμεση έκδοση νέας τροποποιητικής απόφασης και νέας θετικής λίστας με επικαιροποιημένες τιμές αποζημίωσης και εξορθολογισμένα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών.

Σύμφωνα με ρύθμιση που εκδόθηκε στο ΦΕΚ 1144/Β στις 6 Μαΐου 2014, προβλέπεται ότι «στην περίπτωση επιλογής από τον ασθενή φαρμακευτικού σκευάσματος με λιανική τιμή που συμπίπτει με την ασφαλιστική τιμή, ο ασθενής καταβάλλει το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής του (από 10% έως και 25%, ανάλογα το νόσημα). Στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου. Στις περιπτώσεις που η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, η διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης, αφαιρείται από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή του ασθενούς, έως το ήμισυ αυτής.»

Για παράδειγμα:

– Στην κατηγορία των αντιψυχωσικών φαρμάκων, σκεύασμα για την σχιζοφρένεια η συμμετοχή από 29€ αυξάνεται στα 58€,

– Φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των αντιαιμοπεταλιακών παραγόντων, το οποίο λαμβάνουν ασθενείς μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αυξάνεται η συμμετοχή από 36,81 στα 68,81€,

– Για φάρμακο για την κατάθλιψη η συμμετοχή από 13€ πάει στα 23€, ενώ για το ίδιο σκεύασμα με διαφορετική περιεκτικότητα αυξάνει από τα 9€ στα 16€,

– Για σπασμολυτικό ουροποιητικού που μέχρι πρότινος η συμμετοχή ήταν στα 17€ τώρα πλέον διαμορφώνεται στα 31€, ενώ για διαφορετικής περιεκτικότητας ίδιο φάρμακο αυξάνεται από 19€ στα 35€,

– Για αντιϋπερτασικό φάρμακο η συμμετοχή αξάνεται από τα 7,5€ στα 13,5€,

– Τέλος, για σκεύασμα για την ακράτεια ούρων αυξάνει τη συμμετοχή από τα 9€ στα 18€…..»

Λέει κι άλλα η είδηση.

Να σταθούμε όμως στην καθημερινότητα των αρρώστων.

ΗΔΗ, πάρα πολλοί δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν τα φάρμακα τους με τις παλιές τιμές, και χρωστούν τα μαλλιοκέφαλα τους στα φαρμακεία.

Προσωπικά γνωρίζω ασθενή με χρόνια πάθηση, ο οποίος σταμάτησε πλέον την αγωγή του, γιατί θέλει το μήνα μόνο για τα «βασικά» φάρμακα 230 ευρώ τα οποία δεν τα έχει.

Και να ξέρετε, είναι χιλιάδες οι ίδιες περιπτώσεις.

Τα βρώμικα παιχνίδια στην υγεία συνεχίζονται και απειλούνται ανθρώπινες ζωές.

Κύριοι του «υπουργείου», τα φάρμακα και η υγεία του κοσμάκη δεν είναι βιβλία που αν δεν πουληθούν σε μια εκπομπή θα πουληθούν σε κάποια άλλη η θα πάνε για ανακύκλωση.

Οι άνθρωποι, δεν είναι ανακυκλώσιμα υλικά.

Ήδη ο κόσμος σας καταριέται, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί σας.

Σταματήστε τώρα τα πειράματα με τις ζωές μας.

Πληρώναμε όλοι για να έχουμε περίθαλψη, να έχουμε υγεία, και όχι για να εξασφαλίσουμε τον πρόωρο θάνατο μας.

Δε θα πάνε χαμένες οι ζωές μας για να τα οικονομήσουν πέντε έξι φαρμακοβιομήχανοι, και άλλοι τόσοι «μέτοχοι» πολιτικοί τέως υπουργοί και τα τσιράκια τους.

Και να ξέρετε, έτσι όπως μας καταντήσατε, ΕΜΕΙΣ δεν έχουμε να χάσουμε πολλά.

ΕΣΕΙΣ όμως, θα χάσετε τα πάντα.

Θυμηθείτε το, ΗΡΘΕ η ώρα.

Πηγή

Related posts

Καταγγελία Δ.Μάρδα σε οργανισμό που δίνει 400.000 ευρώ ενώ έχει ιδιόκτητο κτίριο

ExnetΗellas

Με 100.000 ευρώ χρέωσε την Ελλάδα ο Ε.Βενιζέλος χρησιμοποιώντας το EMBPAER

ExnetΗellas

Καταρρέει το Χρηματιστήριο από τις μαζικές πωλήσεις

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy