Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Θα πληρώσει και η κουτσή Μαρία φόρο!

forosΜε αργούς ρυθμούς υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις. Παρά το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή τους έχει ανοίξει από τις 20 Μαρτίου, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί μόλις…

604.191 δηλώσεις σε σύνολο 5,5 εκατ. που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος. Δηλαδή μόνο 10 στους 100 φορολογούμενους έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση.

Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση αποδίδεται όχι μόνο στην απροθυμία των φορολογούμενων, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν ακόμη καιρό μέχρι το τέλος Ιουνίου να υποβάλουν τη δήλωσή τους αλλά και στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την υποβολή των δηλώσεων και έπρεπε να διορθωθούν με νομοθετική παρέμβαση, όπως η φορολόγηση των ανέργων, φοιτητών, μικροκαταθετών.

Ωστόσο, οι αργοί ρυθμοί στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ανησυχεί τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία παρά τις συστάσεις προς τους φορολογούμενους για έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων διαπιστώνει ότι η ανταπόκριση είναι περιορισμένη. Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι ο μεγάλος όγκος των φορολογικών δηλώσεων θα υποβληθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου (η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου) και τότε δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα υπερφόρτισης του συστήματος και να μπλοκάρει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων. Πάντως, η ΓΓΔΕ επιμένει ότι φέτος δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση, συμπληρώνοντας ότι μόνο στην περίπτωση σοβαρής δυσλειτουργίας θα εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά

Από τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις προκύπτει ότι τρεις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ οι επτά στους δέκα είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

197.344 δηλώσεις ή το 33,02% του συνόλου είναι χρεωστικές, με συνολικό ποσό φόρου 175,59 εκατ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 890 ευρώ. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά, αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «ταυτότητα οφειλής». Το ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό περιέχει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους:

α) Τον φόρο εισοδήματος.

β) Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

γ) Το τέλος επιτηδεύματος.

δ) Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

120.197 δηλώσεις ή το 20,11% του συνόλου είναι πιστωτικές, με συνολικό ποσό επιστροφής φόρου 8,8 εκατ. ευρώ ή 200 ευρώ κατά μέσο όρο.

280.096 δηλώσεις ή το 46,87% είναι μηδενικές.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, ότι τα εκκαθαριστικά «καίνε» κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι το 2013 εμφάνισαν ζημία ή αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους και διαμένουν σε ιδιοκτήτη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο.

Η μεγαλύτερη φορολογική «παγίδα» κρύβεται στη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων τα οποία ανεβάζουν κατακόρυφα τη φορο-επιβάρυνση και ειδικά των επαγγελματιών οι οποίοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%..

Ωστόσο η φορολογική νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους φορολογούμενους να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να περιορίσουν το ποσό του φορολογικού «λογαριασμού».

Η αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητο κτλ μπορεί να γίνει από όλους όσοι υπάγονται στα τεκμήρια. Αρκεί ο φορολογούμενος να αποδείξει με πραγματικά περιστατικά ότι οι πραγματικές δαπάνες που έγιναν από την οικογένειά του είναι μικρότερες από αυτές που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια.

Η μείωση της τεκμαρτής δαπάνης μπορεί να γίνει και μετά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης και την ηλεκτρονική έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία του μαζί με το εκκαθαριστικό του και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αρμόδιος για να αξιολογήσει τα στοιχεία είναι ο έφορος οποίος θα ελέγξει τα όσα ισχυρίζεται ο φορολογούμενος και θα μειώσει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης. Στην περίπτωση που ο έφορος εγκρίνει τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης τότε θα γίνει νέα εκκαθάριση της δήλωσης και θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Η αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης μπορεί να γίνει κυρίως από όσους: – Υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους. – Είναι φυλακισμένοι – Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική – Είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας – Συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι αυτοί (οι συγγενείς τους) έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές. – Είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους. – Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερη βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Μέχρι πότε θα πρέπει να πληρώσουμε

Εφέτος δεν θα αποσταλούν τα γνωστά σε όλους εκκαθαριστικά για να πληρώσει κάποιος τον φόρο θα πρέπει να μπει με τον κωδικό του στο taxis και να δει την δήλωσή του όταν εκκαθαριστεί.

Στη συνέχεια θα πρέπει να πληρώσει είτε εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση τον Ιούλιο.
Επί της ουσίας δηλαδή και άσχετα με το πότε έχει υποβάλει κάποιος τη δήλωσή του θα πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη δόση μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου και την τρίτη δόση μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «ταυτότητα οφειλής».

Όποιος επιλέξει να πληρώσει τον φόρο εφάπαξ θα έχει μια μικρή έκπτωση της τάξης του 1,5%.

Πηγή; ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Related posts

Μόνο η Ελλάδα πληρώνει ακριβά τα καύσιμα ενώ η τιμή του πετρελαίου μειώνεται διεθνώς

ExnetΗellas

Χιλιάδες εργαζόμενοι τρέχον να παραιτηθούν ώστε να αποφύγουν το νέο ασφαλιστικό

ExnetΗellas

Πόσα θα βγάλουν τα κανάλια από τα προεκλογικά σποτ

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy