Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Μετά το τέλος των εκλογών η απόφαση για το έργο χρυσού στον Έβρο

ergo-xrusouΤου Δημήτρη Δελεβέγκου

Στην πρωταθλήτρια της ανεργίας, στην περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα έπρεπε να αποτελεί

το πρώτο θέμα στην ατζέντα των τοπικών πολιτευτών ενόψει εκλογών. Ωστόσο, είναι ο πετροβολισμός των επενδύσεων που χρησιμοποιείται ως «όπλο» στην μάχη για την προσέλκυση ψηφοφόρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο φάκελος του έργου εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, στο ακριτικό Πέραμα Έβρου θα ανοίξει μετά το πέρας των εκλογών.

Το έργο έχει λάβει οτι εγκρίσεις χρειάζεται  από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκκρεμεί η υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος της απόφασης ώστε να τεθεί σε φάση λειτουργίας. Ωστόσο, η τελική αυτή υπογραφή θα «πέσει» αφότου πραγματοποιηθούν οι εκλογές, οι νέες πολιτικές ισορροπίες θα έχουν διαμορφωθεί και συνεπώς ο ρόλος των επενδύσεων ως αντιπολιτευτικό εργαλείο θα αποδυναμωθεί. Και όπως ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Paul Wright-τοποθέτηση την λήψη της τελικής έγκρισης μετά τις εκλογές- «όλα είναι υπόθεση πολιτικής βούλησης».

Η επένδυση στο Πέραμα υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει άμεσα και έμμεσα οφέλη για την τοπική κοινωνία λόγω της άμεσης φορολόγησης (26% εταιρική φορολογία και 10% επί των διανεμόμενων κερδών), αλλά και των αποδοχών που θα εισπράττουν οι εργαζόμενοι.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Εν όψει εκλογών η απειλή των μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων χρυσού και σε Χαλκιδική και Έβρο αποτελούν τμήμα της προεκλογικής εκστρατείας των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών. Οι τελευταίοι όμως, δεν απαντούν στο ερώτημα πώς αντίστοιχες επενδύσεις λειτουργούν με επιτυχία σε χώρες, όπως η Φινλανδία, έχοντας καταφέρει να μετατρέψουν άλλοτε υποβαθμισμένες περιοχές, σε ετήσιο τουριστικό προορισμό.

«Περίπου 1.000 άτομα απασχολούνται στον τουρισμό της Kittila και 600 άτομα στην εξορυκτική δραστηριότητα. Ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται και οι νέοι άνθρωποι επιστρέφουν. Ο τουρισμός και η εξόρυξη χρυσού πάνε χέρι-χέρι» είχε αναφέρει, πρόσφατα, ο πρώην δήμαρχος της Kittila Seppo Maula  στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για τον ορυκτό πλούτο.

Παρόλ’ αυτά, στην Ελλάδα το αντιεπενδυτικό μένος δημιουργεί πολιτικές… συμμαχίες. Έτσι, χθες, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος παρείχε τη στήριξή του στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, επειδή ο τελευταίος έχει αποδοκιμάσει τα έργα χρυσού.

«[…]Του είπα ξεκάθαρα ότι ευχαρίστως να τον στηρίξουμε (σ.σ.: τον κ.Τζιτζικώστα) σαν ανεξάρτητο υποψήφιο εάν είχε πάρει θέσεις σαφείς κατά του μνημονίου, της κυβέρνησης αυτής και της πολιτικής που ασκεί και για το θέμα του χρυσού στη Χαλκιδική» σημείωσε, χθες, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ.

Εν τω μεταξύ, το καλοκαίρι του 2013 το Σωματείο Χειριστών και Βοηθών Χωματουργικών Μηχανημάτων είχε εκπέμψει “sos” για το κλίμα αποεπένδυσης στον Έβρο, ζητώντας την επιτάχυνση της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα.

«Αυτοί που έχουν την ευθύνη ανάπτυξης της περιοχής έχουν αγνοήσει πλήθος έργων μέχρι τώρα με καταστροφικές συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό. Το εργοστάσιο ζάχαρης στο βόρειο Έβρο υπολειτουργεί εδώ και χρόνια. Το λιμάνι και ο περιφερειακός της Αλεξανδρούπολης αποτελούν «γεφύρια της Άρτας».

Η εξόρυξη ζεόλιθου, μια επένδυση που θα έδινε δουλειά σε πολλά μέλη του σωματείου μας και θα αποτελούσε την πρώτη τέτοια επένδυση στην Ελλάδα, ακυρώθηκε και αυτή με ένα σκάνδαλο να την συνοδεύει.

Εμείς ως πολίτες αυτού του τόπου αγαπάμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και αγωνιζόμαστε για την προστασία του αλλά την ίδια στιγμή δεν μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, δεν είμαστε αρνητικοί στην εργασία και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δώσουμε στον τόπο μας της ευκαιρίες που του αξίζουν» είχαν σημειώσει τον Ιούνιο του 2013.

Πηγή

Related posts

Άρνηση των Ελλήνων να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις

ExnetΗellas

Μαζικές Αναλύψεις απο τις Τράπεζες..

ExnetΗellas

Κατέσχεσαν επίδομα για ακουστικά βαρηκοϊας από ανήλικο παιδί, λόγω χρεών του πατέρα του

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy