Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Εξοργισμένος ο λαός για το Ν/Σ έκτρωμα: «Κάτω τα χέρια από τον αιγιαλό»!

orgi-laou2Οργή λαού για το νομοσχέδιο έκτρωμα: «Κάτω τα χέρια από τον αιγιαλό»! Δείτε το νομοσχέδιο που επιχειρεί να περάσει ο Γιάννης Στουρνάρας, βαφτίζοντας «οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία» το ξεπούλημα αιγιαλού και παραλίας.

Το νομοσχέδιο για τον «αιγιαλό» το πήρε πάνω του ο κ. Στουρνάρας. Τυχαίο; Η δημόσια διαβούλευση μέσω του opengov.gr πήρε παράταση και θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Μαΐου.

Διαβάζοντας τη βασική φιλοσοφία του, στο opengov.gr όπου ετέθη προς δημόσια διαβούλευση, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι το όλο εγχείρημα της επαναχάραξης του αιγιαλού και του διαχωρισμού από την έννοια της παραλίας γίνεται πολύ απλά για να πουληθούν πιο εύκολα οι περιοχές φιλέτα και για να νομιμοποιηθούν οι παλιές αυθαίρετες κατασκευές πολλές από τις οποίες είναι βίλες και πολυτελέστατα εξοχικά.

Το θέμα το είχαμε αποκαλύψει και το είχαμε επισημάνει εγκαίρως από το newsbomb.gr, όμως δυστυχώς ακόμα και η διαβούλευση – όπως μπορείτε να διαπιστώσετε – γίνεται εν κρυπτώ και παραβύστω.

Στα άρθρα του νομοσχεδίου φαίνονται ξεκάθαρα οι προθέσεις της κυβέρνησης να πουλήσει όσο – όσο τον αιγιαλό χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τέτοιου είδους επενδύσεις, ούτε βέβαια για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.

paraxorisi

Σε άλλο άρθρο του νομοσχέδιου φαίνεται ξεκάθαρα πως θα νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα με το απαραίτητο αντίτιμο. Η κυβέρνηση επιβραβεύει με τον τρόπο αυτό τους καταπατητές.

nomimopoish 1

nomimopoihsh 2

sxolio 1

sxolio 2

sxolio 3

sxolio 4

Το ερώτημα είναι σαφές:

Θα αποσύρει το σχέδιο νόμου ο Υπουργός Οικονομικών; Θα λάβει υπόψη του τη φωνή του λαού ή για άλλη μια φορά θα προχωρήσει αγνοώντας την κοινή γνώμη και την κοινή λογική;

Πάρτε κι εσείς θέση στη δημόσια διαβούλευση…

Μπείτε στην ηλεκτρονική πύλη http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692 και δείτε αναλυτικά τα άρθρα του νομοσχεδίου για να καταλάβετε το αποκαλούμενο σχέδιο αξιοποίησης.

Δείτε την οργή στα σχόλια των πολιτών και συμπληρώστε και τα δικά σας σχόλια http://www.opengov.gr/minfin/?p=4662#comments

Διαβάστε την εισήγηση του κ. Στουρνάρα:

«Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας»

Για την οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία του αιγιαλού και της παραλίας ισχύει σήμερα ο ν. 2971/2001, ο οποίος ήταν εξ αρχής ιδιαίτερα γραφειοκρατικός και αναποτελεσματικός με αποτέλεσμα να έχει υποστεί ήδη πολλές τροποποιήσεις (κυρίως με τους νόμους 3057/02, 3105/03, 3153/03, 3207/03, 3270/04, 3468/06, 3851/10, 3978/11 και 3986/11).

Η οικονομική σημασία της παράκτιας ζώνης είναι πολύ μεγάλη και απαιτείται να απελευθερωθούν οι τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που παρέχει: Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για κάθε οικονομική δραστηριότητα στον αιγιαλό απαιτείται η οριοθέτησή του, ενώ υφίστανται παράλληλα αναιτιολόγητα πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδοτήσεων, από πλείστες υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου (Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας κ.λ.π.) οι οποίες καθυστερούν για χρόνια κάθε επένδυση που απαιτεί την κατασκευή έργου (προβλήτας λ.χ.) στον αιγιαλό ή ακόμα και την απλή παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού για τουριστική αξιοποίηση.

Επομένως, αυτό που θέλει να πετύχει το προτεινόμενο σχεδίο νόμου είναι, εκτός από την συνολική οριοθέτηση του αιγιαλού, που απλουστεύει από μόνη της τις διαδικασίες αξιοποίησης, η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών διαχείρισης και αξιοποίησης των παράκτιων, παραλίμνιων και παραποτάμιων κοινοχρήστων εκτάσεων, της έκδοσης των αδειών παραχώρησης της χρήσης για την οικονομική αξιοποίηση των κοινοχρήστων πραγμάτων, καθώς και της εκτέλεσης έργων αναγκαίων για την εθνική οικονομία, με σεβασμό στο ευαίσθητο περιβάλλον της παράκτιας ζώνης και με διασφάλιση στον απαραίτητο βαθμό της κοινής χρήσης.

Ειδικότερα, με τις υπό κρίση ρυθμίσεις επιδιώκεται:

• Η άμεση και συνολική οριοθέτηση του αιγιαλού στα υπόβαθρα της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχει οριοθετηθεί αποσπασματικά μόνο ποσοστό 8% της συνολικής ζώνης των αιγιαλών της χώρας.

• Η καθιέρωση μιας νέας αντίληψης για την δημοσιότητα των στοιχείων που απεικονίζουν και οριοθετούν την παράκτια ζώνη, με την διαρκή ανάρτηση αυτών σε διαδικτυακό τόπο και διαρκή ενημέρωση των αναρτημένων ψηφιακών υποβάθρων με τις νέες χαράξεις παραλίας, επαναχαράξεις αιγιαλών κ.λπ.

• Η αποσύνδεση της χάραξης της παραλίας από την χάραξη του αιγιαλού, με σκοπό την ευχερέστερη οικονομική αξιοποίηση ακινήτων που συνορεύουν ή εμπίπτουν στην παράκτια ζώνη.

• Ο συγκεκριμένος καθορισμός των λιμνών και ποταμών που διαθέτουν όχθη και παρόχθια ζώνη, δεδομένου ότι η υφιστάμενη μέχρι σήμερα έννοια των «πλευσίμων ποταμών» και «μεγάλων λιμνών» δημιουργεί πλείστα ζητήματα ερμηνείας.

• Η απλοποίηση και εκλογίκευση των διαδικασιών παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού για οικονομική αξιοποίηση και εκτέλεση έργων.

• Η καθιέρωση αντικειμενικού συστήματος για τον καθορισμό του ανταλλάγματος της χρήσης των κοινόχρηστων πραγμάτων του νόμου.

• Η ενίσχυση της προστασίας του αιγιαλού και η απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής των κανόνων προστασίας.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, καλούνται οι πολίτες σε διαβούλευση, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους μέχρι τις 02.05.2014 και ώρα 12:00, επί των υιοθετούμενων ρυθμίσεων και να υποβάλουν τυχόν προτάσεις για τη βελτίωσή τους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Από τα ήδη υποβληθέντα σχόλια, είναι εμφανές ότι οι παρατηρήσεις των πολιτών προσθέτουν προβληματισμούς που είναι αναγκαίο να διερευνηθούν περαιτέρω για πληρέστερη αποτύπωση αυτών, ως εκ τούτου η διαβούλευση θα παραταθεί μέχρι 15/3/2014 και ώρα 12:00».

Related posts

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών με θύμα έναν 22χρονο νεαρό

Αμπντουλλάχ Αγάρ: Επρεπε για μία ακόμη φορά, να τους γίνει υπενθύμιση  της ισχύος του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας

Η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας “τρώει” τον Α.Σαμαρά

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy