Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Κυβέρνηση σε συνταξιούχους: “Φάτε ανάπτυξη” – Έρχονται μεγάλες μειώσεις σε κύριες και επικουρκικές συντάξεις

syntaxiouxoi 2
Σημαντικές περικοπές στις συντάξεις έρχονται τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους ενώ η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη και διαφημίζει την έξοδο στις αγορές.


Η αρχή θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις και τις μειώσεις που έχουν δρομολογηθεί στο ενιαίο ταμείο των μισθωτών.

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, ασφαλιστικές εισφορές και προνοιακά επιδόματα. Την ίδια ώρα οι ενοποιήσεις Ταμείων και η κατάργηση κοινωνικών πόρων θα φέρουν πρόσθετα μέτρα. Οπως γράφει το «Έθνος» ουσιαστικά ανοίγει ένας νέος κύκλος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων των μισθωτών που θα υποστούν νέα μείωση η οποία θα κυμανθεί κοντά στο 8% κάτι που θα σημάνει μια μέση σύνταξη στα 170 ευρώ., ενώ από 1η Ιουλίου έρχεται και η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9% για τους εργοδότες και κατά 1% για τους εργαζόμενους.

Επόμενος στόχος βάσει των επιταγών του ΟΟΣΑ είναι η μείωση του αριθμού των ταμείων και έτσι είναι ανοιχτό το ζήτημα της ενοποίησης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και των εργαζομένων στον Τύπο (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ). Κατά συνέπεια θα συγχωνευτούν είτε στον ΟΑΕΕ (για τους ασφαλιζόμενους ως ελεύθερους επαγγελματίες) είτε στο ΙΚΑ (για όσους ασφαλίζονται ως μισθωτοί) για κύρια σύνταξη, αν και θα προκύψουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν τρία υπερταμεία που θα έχουν και την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ. Αρχικά θα ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιοργάνωση στα τρία ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Στο δεύτερο στάδιο αναμένεται να υπάρξει απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα ταμεία.

Στην τρίτη φάση προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης που θα αποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα ταμεία. Εκεί θα υπαχθούν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΝΑΤ διατηρώντας ωστόσο ξεχωριστές διευθύνσεις.

Πηγή

Related posts

Βάγια Λάμπρου Η επιδότηση της κυβέρνησης και η απάτη κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής

Kostas Ermes

Πάτρα: Ξεψύχησε μόλις έλαβε από την τράπεζα το κατασχετήριο του σπιτιού του ο άνεργος πατέρας 4 παιδιών …

ExnetΗellas

Ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδος λέει οτι “Δεν παλεύεται” πλέον το χρέος

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy