Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

“Η στημένη απάτη για την έξοδο στις αγορές” άποψη αναγνώστη

sthmenh-apathΜε την απάτη της εξόδου στις αγορές, που επισπεύστηκε από την κυβέρνηση για να αμβλυνθούν οι σε βάρος της… εντυπώσεις από τις αποκαλύψεις της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, η Ελλάδα παραιτείται επισήμως της όποιας προσπάθειας «κουρέματος» του χρέους που έχει φτάσει στο… Θεό, αλλά και πετά στον κάλαθο των αχρήστων κάθε διαπραγματευτικό χαρτί για τη μείωση του χρέους τα επόμενα χρόνια.


Αυτό που γίνεται δηλαδή είναι, πώς η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου καθ’ υπαγόρευση των Γερμανών, αφού η έξοδος στις αγορές για τον δανεισμό ενός ευτελούς ποσού της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ και χωρίς κανείς να ξέρει το επιτόκιο γίνεται με γερμανική εγγύηση, στερεί από την επόμενη κυβέρνηση το δικαίωμα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και του χρέους προς όφελος των Ελλήνων.

Βλέπει πώς τα «ψωμιά» της τελειώνουν και κάνει μία ακόμη προσπάθεια να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των δανειστών. Αυτοί άλλωστε θα κερδίσουν από την έκδοση του ομολόγου, κάνοντας «πάρτι», και το «μάρμαρο» θα πληρώσουν πάλι οι φορολογούμενοι.

Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι η Ελλάδα ανέκτησε τις οικονομικές δυνατότητες που είχε προ κρίσης και βγαίνει στις αγορές πανηγυρικά και με καθαρό μητρώο; Κανείς. Μόνο η κυβέρνηση και για καθαρά προεκλογικούς λόγους.

Οι δείκτες της οικονομίας είναι όλοι σε τραγικό σημείο. Η χώρα έχασε σε έξι χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 51 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ της. Από τα 233,3 δισ. που ήταν το 2008, κατρακύλησε στα 182,1 δισ. το 2013. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε το περασμένο έτος στα 12.354 ευρώ, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2001 και καταγράφοντας απώλεια της τάξεως των 5.020 ευρώ.

Όσον αφορά στο ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ αυτό φθάνει στο 175% και «τρέχει» ακόμη ανοδικά. Ποιος τρελός θέλει να δανείσει μία χώρα με αυτά τα στοιχεία, ιδίως όταν πριν περίπου 3 χρόνια, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ έριξε «κανόνι» σε χιλιάδες επενδυτές.

Το «κανόνι» βέβαια το πλήρωσαν οι ιδιώτες στην Ελλάδα και όχι οι τράπεζες του εξωτερικού, αφού φρόντισε ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και εν συνεχεία ο Ε. Βενιζέλος με τις πολιτικές τους να ξεφορτώσουν πρώτα αυτοί τα ελληνικά ομόλογα και μετά να γίνει το «κούρεμα». Όπως ακριβώς τους είπαν από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Όπως επισημαίνει και το «Spiegel» έξοδος στις αγορές μπορεί να γίνει μόνο αν το χρέος μειωθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ και η Ελλάδα αποκτήσει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοσταθμικά άνω του 3,5% κατ’ έτος για μία πενταετία. Αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός για τα επόμενα 10 χρόνια.

Ε, τώρα η κ. Μέρκελ λέει πώς «οι ιδιώτες επενδυτές δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν για την Ελλάδα» και έρχεται στη χώρα μας προσκεκλημένη του κ. Σαμαρά να μας πείσει ότι το πυροτέχνημα της εξόδου στις αγορές είναι επιτυχία.

Σαφώς και είναι επιτυχία, αλλά όχι για την Ελλάδα. Για τα κοράκια που βρίσκονται πάνω απ’ αυτή και τέσσερα χρόνια τώρα τρώνε τη σάρκα της και πίνουν το αίμα των Ελλήνων. Με την κυβέρνηση να τους κάνει αβάντα σε μία προσπάθεια να διασωθεί και αυτή εκλογικά.

Έξοδος στις αγορές σημαίνει αντίο “κούρεμα” του χρέους. Το μόνο “κούρεμα” που μπορεί να γίνει είναι στις καταθέσεις των πολιτών κάτω και των 100.000 ευρώ όπως έχουν ήδη αποφασίσει στις Βρυξέλλες.

Πηγή

Related posts

Γεώργιος Κομνηνός Ο κύριος Πλεύρης τώρα τα γυρνάει

Kostas Ermes

Παράταση δόθηκε για τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι 15-20 Ιουλίου

ExnetΗellas

Επίδομα ανεργίας 360 ευρώ για περίπου 4.000 άνεργους γιατρούς

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy