Image default
Κόσμος

Ερντογάν : Μετά την Αφρίν σειρά έχει το Ιράκ

Αφρίν τέλος, οι Τούρκοι την κατέλαβαν αγνοώντας την ύπαρξη των Αμερικανών και το γεγονός ότι πολέμησαν εναντίον συμμάχων τους και τώρα ετοιμάζονται να συνεχίσουν την προέλασή τους προς την πόλη Μανμπίζ και ανατολικότερα του Ευφράτη, όπως στο Ρας αλ Αΐν και Αΐν αλ Αράμπ, όπως ονομάζεται στα αραβικά η Κομπάνι, και μετά τι;

Ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν το είπε θα φτάσουν μέχρι και το ιρακινό Κουρδιστάν. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, είπε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα περάσουν στο Ιράκ, ώστε να εκδιώξουν τους Κούρδους από την περιοχή Σιντζάρ, εάν η ιρακινή κυβέρνηση δεν αναλάβει η ίδια δράση και δεν τους ουδετεροποιήσει.

«Εάν σκοπεύετε να το κάνετε, κάντε το. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε, κάποια νύχτα, εμείς θα μπορέσουμε να εισέλθουμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK» 

«Το έχουμε ήδη πει στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Εάν αυτή η ιστορία καθυστερήσει περαιτέρω, τότε θα υπάρξει μια νέα (επιχείρηση) “Κλάδος Ελαίας” εκεί κάτω»

Ως προς την Μάνμπιτζ και την Κομπάνι υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια. Και στις δύο συνολικά βρίσκονται 2.000 Αμερικανοί, όλοι στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων που χρησιμοποιούν 8 αμερικανικές βάσεις.

«Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία μέχρι να εξαφανίσουμε εντελώς αυτόν τον διάδρομο, που περιλαμβάνει τη Μανμπίτζ), το Άιν αλ Αράμπ , το Ταλ Αμπιάντ, το Ρας αλ Έιν και το Καμισλί» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Η Τουρκία αποκαλεί «τρομοκρατικό διάδρομο» τα εδάφη στη βόρεια Συρία και το Ιράκ. Επί της ουσίας ο Ρ.Τ.Ερντογάν αυτό που θέλει να εκμεταλλευθεί με το κουρδικό ζήτημα είναι με αφορμή αυτό να προσαρτήσει στην Τουρκία όλη την Β.Σύρια και το Β.Ιράκ.

Τώρα που τα στρατεύματά του βρίσκονται σε δράση και οι συσχετισμοί ισχύος τον βολεύουν.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έτσι θα καταστρέψει εν τη γενέση του όλη την «καρδιά» του Κουρδιστάν, αλλά και ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχει ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η πρώτη  φάση θα έχει στεφθεί με επιτυχία. Μετά θα ασχοληθεί και με άλλες περιοχές που εμπλέκουν Αιγαίο και Θράκη.

Ταυτόχρονα ο Ρ.Τ.Ερντογάν πέτυχε κάτι ακόμα σημαντικότερο. Κυριολεκτικά ρεζίλεψε τους Αμερικανούς. Για άλλη μια φορά τους έδειξε ότι είναι αδύναμοι μπροστά του και ότι δεν μπορούν να τον υποχρεώσουν να υπακούσει στα συμφέροντά τους.

Οι Αμερικανοί ήδη αναζητούν τρόπους να τον ανατρέψουν, μόνο που μετά το νέο εκλογικό νόμο, με δημοκρατική διαδικασία αυτό καθίσταται αδύνατο. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα είναι ισόβιος πρόεδρος.

Σε άμεση εκκένωση της Αφρίν, μετά την εισβολή της Τουρκίας στην περιοχή καλεί και η κυβέρνηση της Συρίας.

Η Δαμασκός, αρκετές μέρες μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στα εδάφη της, αντιδρά με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ζητώντας από την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τα εδάφη της

Στην ίδια δήλωση, η κυβέρνηση της Συρίας κάνει λόγο για «σαφή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας» και ζητεί την αντίδραση των διεθνών οργανισμών.

Μόνο που οι διεθνείς οργανισμοί δεν μπορούν να αντιδράσουν διότι μέχρι σήμερα δεν θεωρούν την κυβέρνηση Άσαντ νόμιμη και ας είναι.

Όσο για την Δαμασκό μετά από 6 χρόνια πολέμου ο αποδυναμωμένος συριακός Στρατός δεν μπορεί να επιβληθεί του τουρκικού.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι μετά την Αφρίν, οι τουρκικές δυνάμεις κατευθύνονται στο Μανμπίτζ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ ανατολικά.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες, που στηρίζουν τους YPG προς επίτευξη του μακροχρόνιου αμερικανικού στόχου, της δημιουργίας ενός κουρδικού αμερικανικού προτεκτοράτου.

Ενός κοσμικού κράτους στη Μέση Ανατολή που θα καθαρίζει την «μπουγάδα» για ΗΠΑ και Ισραήλ όποτε χρειαστεί.

Η Ρωσία σαφώς και είναι η κερδισμένη του παιχνιδιού καθώς πέτυχε να μην δημιουργηθεί ένα φιλικό αμερικανικό κρατίδιο και ταυτόχρονα έχει καταφέρει να θέσει την Τουρκία απέναντι στις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι επέκρινε σφόδρα την Τουρκία για την επιχείρηση στην Αφρίν, καλώντας την Άγκυρα να εργαστεί για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι οι διεθνείς προσπάθειες στη Συρία θα πρέπει να στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στην περιοχή και όχι στην κλιμάκωσή της. Αναφερόμενη στην Αφρίν, ανέφερε: «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχη»

Να πούμε την αλήθεια; Ποιος νοιάζεται τι λέει η ΕΕ. Σίγουρα οι Τούρκοι όχι

 

 

Πηγή:pronews.gr

Related posts

ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ! Σαουδική Αραβία και Τουρκία με στόχο τα ελληνικά νησιά!

technical

Εισαγγελική έρευνα πρός το “δεξί χέρι” του Α.Σαμαρά, Σ.Παπασταύρου όσο αφορά τους ελβετικούς λογαριασμούς που διατηρούσε.

Μαρία Καρυπίδη

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy