Image default
Κόσμος

Ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Κίνας & Αμερικής

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας πρόεδρος που ήδη μέσα σ’ έναν χρόνο από την εκλογή του έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις μένοντας πιστός στο δόγμα «Πρώτα η Αμερική» (America First).

Αύριο Δευτέρα o Αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει σε ομιλία του την νέα στρατηγική των ΗΠΑ στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας, η οποία θα βασίζεται στο πολιτικό του δόγμα «Πρώτα η Αμερική» και, μεταξύ άλλων, θα καθιστά σαφές ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πλέον την Κίνα ανταγωνιστή της, δήλωσαν δύο Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενήμεροι για το περιεχόμενο του κειμένου το Σάββατο όπως αναφέρουν οι FT και το CNBC.

Ο Τραμπ έχει επαινέσει δημόσια τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί το Πεκίνο να εντείνει την πίεση που ασκεί στη Βόρεια Κορέα προκειμένου η Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει τα προγράμματα της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ παράλληλα αξιώνει από την κινεζική ηγεσία να αλλάξει τις πρακτικές της στο πεδίο του εμπορίου ώστε οι εταιρείες των ΗΠΑ να συναντούν ευνοϊκότερους όρους.

Η νέα στρατηγική που θα παρουσιάσει ο Τραμπ δεν συνεπάγεται την άσκηση μιας πολιτικής αποτροπής ή περιορισμού της Κίνας, αλλά έχει σκοπό να περιγράψει με σαφήνεια τις προκλήσεις που θεωρεί ότι εγείρει για τις ΗΠΑ, σημείωσαν οι δύο αξιωματούχοι.

Το κείμενο, το οποίο βρίσκεται ακόμη στη φάση της ολοκλήρωσης, αναμένεται επίσης ότι θα ακυρώσει μια απόφαση που είχε ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα, ο δημοκρατικός προκάτοχος του Τραμπ, τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν είχε ανακηρύξει την κλιματική αλλαγή απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους.

Ο Τραμπ θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας την έμφαση σε πολιτικές που εντάσσονται στο δόγμα που συνοψίζει με τη φράση «Πρώτα η Αμερική»: την περαιτέρω ενίσχυση του στρατού των ΗΠΑ, την αντιμετώπιση των ισλαμιστών εξτρεμιστών, και την αναπροσαρμογή συμφωνιών για το εμπόριο κατά τρόπο ώστε οι ΗΠΑ να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο Ντένις Ουίλντερ, πρώην αναλυτής της CIA για την Κίνα, ο οποίος υπηρέτησε και ως κορυφαίος σύμβουλος για την Ασία υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους είπε ότι η κυβέρνηση θα έπαιρνε «σημαντικό κίνδυνο» εάν επιβάλει σημαντικές κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες.

«Θα παράσχει σ’ εκείνους στην κινεζική ηγεσία που δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ τα «πυρομαχικά» για την Βόρεια Κορέα να πουν ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί μια πραγματική συνεργασία με την Κίνα για την επίλυση του πυρηνικού προβλήματος» δήλωσε ο Ουίλντερ.

 

Η Κίνα αντικαθιστά με γουάν το δολάριο στις παγκόσμιες συναλλαγές πετρελαίου


Αυτή η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στην ολοένα και εντεινόμενη κινεζική αμφισβήτηση απέναντι στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία του δολαρίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του πέμπτου «dry run» σε διαπραγματεύσεις συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) πετρελαίου που υποστηρίζονται από γουάν από το Πεκίνο.

Αυτή η κίνηση έχει ήδη χαρακτηριστεί ως πρόκληση του Πεκίνου προς το αμερικανικό δολάριο. Αυτό βέβαια πρέπει να το αναλογιστεί κανείς σε συνάρτηση με την κίνηση των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν μια εσωτερική πλατφόρμα συναλλαγών χρυσού κάτι που θα «σκοτώσει» το δολάριο στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg το ποιο επικαλείται μια δήλωση από το χρηματιστήριο, 149 μέλη του Διεθνούς Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Σαγκάης διαπραγματεύθηκαν 647.930 παρτίδες κατά την διάρκεια των δοκιμών με συνολική αξία 268,2 δισεκατομμύρια γουάν. Το σύστημα «άντεξε» τις απαιτήσεις της εισαγωγής των ακατέργαστων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετά την άσκηση, πρόσθεσε η πηγή.

«Αυτή η σύμβαση έχει την δυνατότητα να βοηθήσει σημαντικά την Κινα στην διεθνοποίηση του γουάν» είπε η Γιάο Γουέι, επικεφαλής της κινεζικής οικονομίας στην Societe Generale στο Παρίσι.

Προσέθεσε ωστόσο ότι «η επιτυχία του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό ελευθερίας που θα επιτραπεί για τις ροές κεφαλαίων που σχετίζονται με την σύμβαση».

Ο Eswar Prasad, πρώην πρώην επικεφαλής τμήματος της Κίνας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι «δεν είναι παράλογο να οραματιστούμε έναν κόσμο στον οποίο το συντριπτικό ποσοστό των συμβάσεων βασικών προϊόντων, ειδικά για το πετρέλαιο, δεν εκφράζεται πλέον σε δολάρια».

Αλλά «ο ρόλος του γουάν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καθοριστεί τελικά από το βαθμό δέσμευσης της κυβέρνησης του Xi Jinping στις μεταρρυθμίσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αγοράς».

Από τη δεκαετία του 1970, το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου πραγματοποιήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε δολάρια ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας, η Κίνα, ενδιαφέρεται να έχει συμβόλαια πετρελαίου σε γουάν.

Το Πεκίνο σχεδιάζει να εισαγάγει το δικό του δείκτη πετρελαίου που θα ανταγωνιστεί το Brent ή το West Texas Intermediate.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι κινεζικές αρχές θα πρέπει πρώτα να πείσουν τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν το γουάν και να επενδύσουν στο δείκτη αναφοράς της Σαγκάης.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για να ξεκινήσει ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου που χρεώνεται σε γιουάν και μετατρέπεται σε χρυσό νωρίτερα φέτος. Η σύμβαση θα επιτρέψει στους εμπορικούς εταίρους της χώρας να πληρώνουν με χρυσό ή να μετατρέπουν το γιουάν σε χρυσό χωρίς την ανάγκη να κρατούν χρήματα σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία ή να μετατρέπονται σε δολάρια ΗΠΑ.

 

Πηγή : ProNews.gr

Related posts

Το Βατικανό ενημέρωσε τους υπαλλήλους του ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, εάν αρνηθούν να κάνουν εμβόλιο

Οι φετινοι νικητες των βραβειων πουλιτζερ

technical

Λιβύη: επιφυλάξεις για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy