Image default
Πολιτισμός

Η κρυφή συλλογή του περίφημου ζωγράφου Μονέ παρουσιάζεται στη Γαλλία

Δύο ιστορικοί τέχνης ξεκίνησαν από το μηδέν και κατέφυγαν σε όλες τις δυνατές πηγές τεκμηρίωσης : κατάλογοι, πακτικά πώλησης, αλληλογραφίες, κατάλογοι απογραφής, βιβλία αποθήκης ορισμένων γκαλερί.

“Καταρτίσαμε μια πρώτη λίστα που περάσαμε από ακτίνες Χ ” για να φθάσουμε σε ένα σύνολο 120 έργων περίπου, δηλώνει η Μαριάν Ματιέ. ” Μια λεπτομερής δουλειά που επίσης επέτρεψε να φτιάξουμε ένα παράλληλο χρονολόγιο της συλλογής και της ζωής του Μονέ ” .

Στην αρχή της καριέρας του, ο Μονέ δεν έχει χρήματα να αγοράζει έργα αλλά δέχεται πίνακες φίλων καλλιτεχνών. Είναι απρόθυμος να αποτελέσει το θέμα ενός πίνακα μαζί με τη σύζυγό του Καμίλ. Ο μόνος που τελικά έκανε το πορτρέτο του ζεύγους είναι ο Εντουάρ Μανέ. Ένας πίνακας που δείχνει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί, όπου το πρόσωπο του Μονέ είναι μουτζουρωμένο και τον οποίο , ωστόσο, ο Μονέ θα κρατήσει σε όλη τη ζωή του.

Μετά την εποχή των δώρων, ακολουθεί αυτή των ανταλλαγών. Πολύ φίλος της Μπερτ Μοριζό, ο Μονέ της προσφέρει το 1884 ένα ηυπέροχο ιταλικό τοπίο, τον πίνακα ” Les villas a Bordighera ” , για το σπίτι που αυτή μόλις είχε χτίσει. Μετά τον θάνατο της Μοριζό το 1895, η κόρη της Ζυλί Μανέ πραγματοποιώντας την επιθυμία της μητέρας της πρότεινε στον Μονέ να διαλέξει έναν πίνακα από τους 300 μιας αναδρομικής έκθεσης. Αυτός παίρνει τον πίνακα ” Julie Manet et sa levrette Laerte”.

Με τον Πισαρό, η κατάσταση είναι πιο τεταμένη. Ο Μονέ δανείζει 15.000 γράφκα στο ζευγάρι για να αγοράσει σπίτι στο Ερανί. Ωστόσο σε αντάλλαγμα διεκδικεί τον πίνακα ” Paysanners plantant des rames” , που εκτιμούν ιδιαίρερα οι κριτικοί της εποχής. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο Πισαρό έχει δωρίσει το έργο στη γυναίκα του Ζυλί, η οποία αρνείται κατηγοριματικά να το δώσει. Ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος επιμένει και τελικά δικαιώνεται.

Μια επιμονή που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση καθώς ο πίνακας αυτός είναι έργο του νεο-ιμπρεσιονισμού, ρεύμα με το οποίο ο Μονέ είχε αρνηθεί να εκθέσει έργα του. ” Ένα δείγμα διχοτομίας μεταξύ των δηλώσεων του και των έργων που συλλέγει” , παρατηρεί η Ματιέ.

Η πρώτη αγάπη του Μονέ για το Σεζάν είναι ο ” Σκιπίων, ο Νέγρος” (1865), πίνακας που αποτελεί δανεισμό ειδικά για την έκθεση από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Σάο Πάολο.

 

mone2

Πηγή : ProNews.gr

Related posts

Το “φιλοξενείο” λαθρομεταναστών στην Θεσσαλονίκη- Ο Σόρος δηλώνει παρών

ExnetΗellas

Τα εγκαίνια για το καινούργιο μουσείο στην Αίγυπτο υπολογίζεται να γίνουν το 2018

technical

Γεώργιος Κομνηνός. Όχι στον διωγμό των μαθητών από την Σίνδο

Kostas Ermes

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy