Image default
Πολιτισμός

Το Νοέμβριο τα εγκαίνια του Μουσείου του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του έργου, το Μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι ανοίγει τις πύλες του στις 11 Νοεμβρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι επικεφαλής του προγράμματος, που το παρουσιάζουν ως το πρώτο παγκόσμιο μουσείο στον αραβικό κόσμο και ένα σύμβολο ανοχής.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν θα παραστεί στα εγκαίνια του μουσείου, το οποίο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ στο νησί Σααντιγιάτ, μέσα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Έργα τέχνης, χειρόγραφα και αντικείμενα που χρονολογούνται από τη γέννηση των πολιτισμών έως τις μέρες μας θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να κατανοήσουν κυρίως τις κοινές επιρροές διαφορετικών πολιτισμών διαμέσου της ιστορίας.

Η έναρξη λειτουργίας του μουσείου καθυστέρησε επανειλημμένα λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης. Ωστόσο το έργο τελικά ολοκληρώθηκε και σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ανακοινώθηκε η ημερομηνία των εγκαινίων. Το μουσείο αυτό αποτελεί την “κοινή απάντηση του Παρισιού και του Αμπού Ντάμπι σε μια στιγμή που ο πολιτισμός δέχεται επίθεση”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανσουάζ Νισέν.

Το έργο είναι το αποτέλεσμα διακυβερνητικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2007 ανάμεσα στο Παρίσι κα το Αμπού Ντάμπι. Διάρκειας 30 ετών, που προβλέπει ότι η Γαλλία θα προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της, θα δανείσει έργα τέχνης και θα οργανώσει προσωρινές εκθέσεις έναντι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Στο σύνολο αυτό, μόνο η παραχώρηση του ονόματος του Λούβρου έως το 2037 θα αποφέρει στο παρισινό μουσείο 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατασκευή του μουσείου –που αρχικά εκτιμάτο στα 654 εκατομμύρια δολάρια (582 εκατ. ευρώ)– χρηματοδοτήθηκε από το Αμπού Ντάμπι πέραν της συμφωνίας συνεργασίας.

Πόλη-μουσείο

Ο Γάλλος Ζαν Νουβέλ εμπνεύστηκε από την αραβική αρχιτεκτονική για να σχεδιάσει την πόλη-μουσείο, που μεγάλο μέρος της καλύπτει θόλος διαμέτρου 180 μέτρων που είναι διάσπαρτος από αστέρια μέσω των οποίων το μουσείο λούζεται από φως.

Οι εσωτερικοί εκθεσιακοί χώροι εκτείνονται σε 8.600 τ.μ. Στις 23 μόνιμες γκαλερί θα εκτεθούν 600 έργα τέχνης, των οποίων τα 300 αποτελούν δανεισμό 13 γαλλικών μουσείων για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Ανάμεσα στα δάνεια αυτά θα είναι η ελαιογραφία σε ξύλο “La Belle Ferronni?re” του Λεονάρντο ντα Βίντσι που θα μεταφερθεί από το Μουσείο του Λούβρου, “Ο Βοναπάρτης διασχίζει τις ‘Αλπεις” του Ζαν-Λουί Νταβίντ (Βερσαλλίες) και η “Αυτοπροσωπογραφία” του Βίνσεντ Βαν Γκογκ (Μουσείο Ορσέ). Ομως η μεγάλη πλειονότητα των έργων θα αναφέρεται στην αρχαία ιστορία των πολιτισμών και των θρησκειών που απεικονίζεται κυρίως από την έκθεση ενός φύλλου του Μπλε Κορανίου, μιας Βίβλου στη γοτθική γλώσσα και μιας Πεντατεύχου, καθώς και βουδιστικών και ταοϊστικών κειμένων.

Πρώτος σκοπός είναι να σταλεί “ένα μήνυμα ανοχής”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Χαλίφα αλ Μουμπάρακ, πρόεδρος της Αρχής Τουρισμού και Πολιτισμού του Αμπού Ντάμπι.

Δίπλα στο Λούβρο, δύο ακόμη μουσεία –το Γκούγκενχαϊμ και το Ζαγιέντ– θα δουν το φως στο νησί Σααντιγιάτ, γεγονός που δείχνει τη σημασία που δίνουν οι τοπικές αρχές στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην καρδιά του Κόλπου, μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

5.000 ευρώ κοστίζει ένα στρέμμα με θέα τον Τύμβο της Αμφίπολης

ExnetΗellas

Οι φίλοι του δάσους καθάρισαν το Σέιχ Σου

Λίνα Μενδώνη γιά Δημήτρη Λιγνάδη: «Δικός μου προσωπικός φίλος δεν υπήρξε ποτέ, είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος»»

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy