Image default
Αθλητισμός

Ο αποκλεισμός του Γ. Αντετοκούνμπο από την Εθνική μπασκετ

Σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ θυμίζει η όλη ιστορία και το παρασκήνιο για το πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «έχει τραυματιστεί στο πόδι με την μαγνητική να δείχνει ότι είναι καθαρός» ώστε να μην αγωνιστεί με τα χρώματα της Εθνικής μπάσκετ.

 

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 4 Αυγούστου, και ώρα 2.47, στο email της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) φτάνει ένα μήνυμα. Δεν πρόκειται για κάποιον αποστολέα που ξαγρυπνά, αλλά για τον γενικό διευθυντή των Μιλγουόκι Μπακς Τζον Χορστ, που γράφει από το γραφείο του στην Αμερική όπου είναι ακόμα Πέμπτη και οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν 18.42. Το περιεχόμενο του email δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

 

Ο Τζον Χορστ ενημερώνει τον πρόεδρο της ΕΟΚ ότι οι Μπακς δεν επιτρέπουν («is not allowed») τη συμμετοχή του «Greek Freak» στο Ευρωμπάσκετ. «Αγαπητέ κύριε Βασιλακόπουλε, Παρακαλώ δείτε την επισυναπτόμενη επιστολή από τους Μιλγουόκι Μπακς σχετικά με τον Γιάννη και τη συμμετοχή του στην εθνική ομάδα. Σύμφωνα με την επισυναπτόμενη επιστολή, και ελπίζοντας σε ένα τηλεφώνημα μεταξύ των δυο μας, δεν επιτρέπεται στον Γιάννη να συμμετάσχει με την εθνική ομάδα μέχρι να ενημερωθείτε περαιτέρω από εμάς».

 

Στην επιστολή που έχει ημερομηνία 3 Αυγούστου, ο Τζον Χορστ εξηγεί πώς οι Μπακς κατέληξαν σε αυτή την απόφαση, ενώ αποκαλύπτεται ότι έχει σταλεί στην ΕΟΚ ακόμα ένα email την προηγούμενη μέρα από το ΝΒΑ.

 

«Επανερχόμαστε σε ένα email που σας έστειλε το NBA στις 2 Αυγούστου 2017. Παρακαλούμε ενημερωθείτε, ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εξετάστηκε από τον γιατρό μας (δρ Γουίλιαμ Ράας), αφού προηγουμένως ένιωσε πόνο στο γόνατο από αθλητικές δραστηριότητες. Η εξέταση αποκάλυψε τραυματισμό στον χόνδρο στο δεξί γόνατό του.

 

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η οποία θέτει τον Γιάννη σε σημαντικό κίνδυνο τραυματισμού, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας αναφέρουμε ότι οι Μπακς δεν μπορούν να επιτρέψουν στον Γιάννη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μπάσκετ αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής εθνικής ομάδας. Σχεδιάζουμε να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση του Γιάννη την επόμενη εβδομάδα και θα σας πληροφορήσουμε αν υπάρξει κάποια βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του».

 

Μάλιστα ο γενικός διευθυντής των Μιλγουόκι Μπακς ενημερώνει τον πρόεδρο της ΕΟΚ ότι πρόκειται να στείλουν στην Ελλάδα και την υπεύθυνη ενδυνάμωσης της αμερικανικής ομάδας, Σούκι Χόμπσον, για να βοηθήσει στην αποκατάσταση του τραυματισμού, ενώ εκφράζουν την ευχή ο Γιάννης Αντετονκούμπο να καταφέρει τελικά να ενισχύσει την εθνική ομάδα, αν και παραπάνω ο ίδιος το απαγόρευε.

 

«Στο μεταξύ, στέλνουμε την επικεφαλής μας στο τμήμα ενδυνάμωσης (Σούκι Χόμπσον) στην Ελλάδα για να βοηθήσει τον Γιάννη με την αποκατάσταση του γονάτου του. Ελπίζουμε ότι η κατάσταση του Γιάννη θα βελτιωθεί, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις μπασκετικές του δραστηριότητες με την εθνική ομάδα της Ελλάδας στη διοργάνωση FIBA Ευρωμπάσκετ 2017. Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία σας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή θέλετε να συζητήσετε, παρακαλώ καλέστε με στο 414-489…».

 

H επιστολή κοινοποιείται στον αντιπρόεδρο του ΝΒΑ Ντέιβιντ Βάις, στον γιατρό των Μπακς Γουίλιαμ Ράας και τον μάνατζερ του Αντετοκούνμπο Αλεξ Σαράτση.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις 4 Αυγούστου, οπότε και η ΕΟΚ ενημερώθηκε για το αίτημα των Μπακς, ήταν η μέρα που δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Αντετοκούνμπο στο γόνατο και το οποίο αποτελούσε εμπόδιο για τη συμμετοχή του στο τουρνουά της Πάτρας.

 

Ο Γιάννης πήρε πέντε μέρες άδεια για να ξεκουραστεί και να ξεπεράσει το πρόβλημα, το οποίο τότε δεν ενέπνεε σοβαρή ανησυχία, με την ΕΟΚ μάλιστα να ανακοινώνει ότι «η επιστροφή του στη δράση υπολογίζεται μετά το τουρνουά της Πάτρας».

meil

Στην επιστολή των Μπακς φαίνεται ξεκάθαρα η απαγόρευση της ομάδας για οποιαδήποτε συμμετοχή του στην Εθνική Ελλάδος

 

Η γυμνάστρια που εξέτασε τον Γιάννη με σχοινάκια

 

Παρά τη γραπτή δέσμευση των Μιλγουόκι Μπακς προς την ΕΟΚ ότι θα ερχόταν στην Ελλάδα η επικεφαλής του τμήματος ενδυνάμωσης Σούκι Χόμπσον για να βοηθήσει στην άμεση αποκατάσταση του τραυματισμού του Αντετοκούνμπο, εκείνη ουδέποτε εμφανίστηκε στη χώρα μας. Η ξανθιά γυμνάστρια προτίμησε να ταξιδέψει στην Κίνα και να συναντήσει εκεί τον 22χρονο άσο, ο οποίος είχε υποχρεώσεις με εταιρεία χορηγό του.

 

Προκαλεί εντύπωση, πάντως, πώς ο Αντετοκούνμπο εξασφάλισε άδεια σε περίοδο προετοιμασίας της εθνικής ομάδας και μάλιστα για να κάνει ένα κουραστικό ταξίδι που ίσως επιβάρυνε το ερεθισμένο του γόνατο.

 

Στην Κίνα λοιπόν η Σούκι Χόμπσον έβαλε τον «Greek Freak» να κάνει ασκήσεις με σχοινάκια. Ο 22χρονος διεθνής παραπονέθηκε για πόνους στο γόνατο. Η γυμνάστρια των Μπακς ενημέρωσε αμέσως τον προϊστάμενό της Τζον Χορστ και εκείνος με τη σειρά του κατέστησε σαφές στον Αντετοκούνμπο ότι οι Μιλγουόκι δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Σε αντίθετη περίπτωση, ένας πιθανός τραυματισμός του με την εθνική ομάδα, έθετε σε κίνδυνο το μυθικό συμβόλαιο των 100 εκατ. δολαρίων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που υπέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2016.

 

Στις 19 Αυγούστου, από την Κίνα όπου ακόμα βρισκόταν, ο Γιάννης ανακοινώνει μέσω Instagram ότι δεν θα αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ λόγω του τραυματισμού του. Ταυτόχρονα σπεύδει να προλάβει όσους τυχόν τον κατηγορήσουν ότι πήρε αυτή την απόφαση για να μη ρισκάρει το χρυσό συμβόλαιο στο ΝΒΑ, μη πιστεύοντας ούτε ο ίδιος ότι θα μαζευτούν τελικά τόσο πολλοί:

 

«Πέρυσι είχα την επιλογή να παγώσω τη συμφωνία για το νέο μου συμβόλαιο. Φέτος δεν έχω επιλογή».

 

Την εν λόγω ανάρτηση θα κατεβάσει μερικές ώρες αργότερα, όταν θα επικριθεί σφόδρα για τον τρόπο που αποφάσισε να επικοινωνήσει την απόφασή του. Αυτό ίσως ήταν και το πιο σοβαρό φάουλ του Αντετοκούνμπο. Τα social media μπορεί να είναι ένας σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας ο οποίος στην Αμερική χρησιμοποιείται για να ανακοινωθεί ένα σοβαρό γεγονός, για τα ελληνικά δεδομένα όμως δεν είναι αποδεκτός.

Με τον αδελφό του Θανάση στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος
Με τον αδελφό του Θανάση στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος

Μετά την ανάρτηση-βόμβα του Αντετοκούνμπο, η ΕΟΚ εκδίδει ανακοίνωση και καταγγέλλει ευθέως τους Αμερικανούς. «Η ταυτόχρονη ενημέρωση από τον μάνατζερ των Μιλγουόκι Μπακς και από τον ίδιο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και μάλιστα διά τηλεφώνου και social media από τη μακρινή Κίνα, και όχι με τη δέουσα επίσημη μορφή, για αδυναμία συμμετοχής του στην Εθνική Ανδρών φυσικά και μας λυπεί για τη μεγάλη αγωνιστική απώλεια, αλλά δυστυχώς και δεν μας αιφνιδιάζει.

 

Μια σειρά ενδείξεων, τις οποίες με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούσαμε από την έλευση κιόλας του Γιάννη στην Ελλάδα και εν συνεχεία από την έναρξη της προετοιμασίας της ομάδας, είχαν δημιουργήσει την πεποίθηση ύπαρξης ενός οργανωμένου και καλά σκηνοθετημένου σχεδίου από πλευράς της ομάδας του ΝΒΑ στην οποία αγωνίζεται ο Γιάννης, σε πλήρη γνώση αν όχι και παρότρυνση του ΝΒΑ, που έφεραν σε δύσκολη θέση τον αθλητή και τον υποχρέωσαν να γνωστοποιήσει ότι από σήμερα δεν αποτελεί μέλος της Εθνικής Ανδρών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τάκης Τσαγκρώνης έρχεται να διαψεύσει την ύπαρξη σοβαρού τραυματισμού, λέγοντας ότι «η μαγνητική του Γιάννη δείχνει ότι είναι καθαρό το πόδι του, την έχουμε στείλει στη FIBA. Αυτά που ισχυρίζονται οι Μπακς πιστεύουμε ότι δεν είναι η πραγματικότητα. Κάτι άλλο συμβαίνει».

 

Οι Μιλγουόκι Μπακς περνούν στην αντεπίθεση. «Το ΝΒΑ και οι Μιλγουόκι Μπακς ακολούθησαν το απαιτούμενο πρωτόκολλο που προβλέπεται στη συμφωνία του ΝΒΑ με τη FIBA. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αντιμετωπίζει έναν τραυματισμό που έχει επιβεβαιωθεί μέσω πολλαπλών εξετάσεων και κάθε ισχυρισμός για το αντίθετο είναι ψευδής», σημειώνουν τα «Ελάφια». Ο αντιπρόεδρος του ΝΒΑ και αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας Τιμ Φρανκ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της αμερικανικής ομάδας και του πρωταθλήματος, λέγοντας ότι ο τραυματισμός του Αντετοκούνμπο επιβεβαιώθηκε από αλλεπάλληλες εξετάσεις «και κάθε σκέψη για το αντίθετο είναι λανθασμένη».

 

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του Γιάννη αξίας 15.100 ευρώ

 

FIBA και ΝΒA βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη σχετικά με τον χρόνο παρουσίας των αθλητών στις εθνικές ομάδες. Το ΝΒΑ πιέζει ώστε οι παίκτες να μην αφιερώνουν περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες στο αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα. Τόσο περίπου όμως διαρκεί μια διοργάνωση, ενώ απαιτείται και προετοιμασία. Οι σύλλογοι του ΝΒΑ απειλούν τους παίκτες τους ακόμη και με διακοπή συμβολαίου σε περίπτωση τραυματισμού τους εκτός των υποχρεώσεων της ομάδας. Και όσο πιο υψηλά είναι τα συμβόλαια, τόσο πιο ασφυκτικές είναι και οι πιέσεις.

 

O κορυφαίος ίσως Ευρωπαίος αθλητής των τελευταίων ετών που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ, ο Ντιρκ Νοβίτσκι, δεν ακολούθησε την Εθνική Γερμανίας στο Ευρωμπάσκετ του 2009 εξαιτίας ενός επιπόλαιου τραυματισμού.

 

Ο ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς Μαρκ Κούμπαν του απαγόρευσε να ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα φοβούμενος το ενδεχόμενο σοβαρότερου τραυματισμού. Και ο Γερμανός πάουερ φόργουοντ υπάκουσε στον εργοδότη του.

 

Ο σούπερ σταρ της Αργεντινής Μανού Τζινόμπιλι δεν πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πριν από τρία χρόνια.

 

Μπορεί να ήταν 37 ετών και με μεγάλη καριέρα πίσω του, να πήρε μέχρι και τηλέφωνο τον προπονητή του Γκρεγκ Πόποβιτς για να τον παρακαλέσει, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε να δεχτεί την απόφαση των Σαν Αντόνιο Σπερς. Στα κρύα του λουτρού έμεινε και ο Πάου Γκασόλ το 2005 μένοντας εκτός Εθνικής Ισπανίας, όπως και ο Ρώσος γίγαντας Αντρέι Κιριλένκο των Γιούτα Τζαζ και ο Γάλλος πλέι μέικερ Τόνι Πάρκερ των Σαν Αντόνιο Σπερς στο Μουντομπάσκετ του 2010. Μάλιστα οι εθνικές ομάδες καταβάλλουν στο ΝΒΑ ασφάλιστρα σε περίπτωση τραυματισμού των αθλητών. Αποκαλυπτική είναι η αλληλογραφία του συμβούλου του ΝΒΑ Μπέντζαμιν Αρονσον με την ΕΟΚ στις 6 Ιουλίου σχετικά με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

 

Η ΕΟΚ κατέβαλε 15.100 δολάρια ως ασφάλιστρο για τη συμμετοχή του Έλληνα διεθνή στο Ευρωμπάσκετ.

 

«Παρακαλώ σημειώστε ότι ο Αντετοκούνμπο δεν μπορεί να αρχίσει να παίζει ή να προπονείται με την εθνική ομάδα έως ότου λάβουμε τα απαιτούμενα χρήματα και σας στείλουμε επίσημη, γραπτή έγκριση της συμμετοχής του», σημειώνει ο κ. Αρονσον στον επίλογο. Βέβαια τότε τίποτα δεν προμήνυε το θρίλερ που θα ακολουθούσε τους επόμενους μήνες με τον τραυματισμό του και τον αποκλεισμό του από τη διοργάνωση.

 

Μέσα από την αλληλογραφία αποκαλύπτεται και το αυστηρό πλαίσιο που θέτει το ΝΒΑ στους διεθνείς αθλητές και στις εθνικές ομάδες, καθώς αποτελούν περιουσιακά στοιχεία για τις ομάδες τους. Δεν επιτρέπεται στους παίκτες να προπονηθούν σε βουνό ή σε άλλο ανώμαλο έδαφος και επικίνδυνη επιφάνεια.

 

Η προπόνηση μαζί με την προθέρμανση απαγορεύεται να ξεπερνά τις τέσσερις ώρες καθημερινά, οι ασκήσεις που έχουν άμεση επαφή όπως προπόνηση άμυνας ή υψηλής έντασης περιορίζονται στις δύο ώρες μάξιμουμ. Και φυσικά οι παίκτες δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας όταν υπάρχει εύλογη ανησυχία για τραυματισμό του αθλητή, είτε λόγω της σωματικής τους κατάστασης, είτε εξαιτίας των συνθηκών του αγώνα π.χ. ολισθηρό έδαφος.

 

 

 

 

https://youtu.be/IB9CJCJPQc8

 

https://youtu.be/DnUrSpJnM9w

 

Πηγή: ProNews

 

 

Related posts

Ο Λουτσέσκου έδιωξε τον Ουάρντα από την προπόνηση

ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός 1-1: Ραντεβού στο Φάληρο

Εύκολη κλήρωση για τον δικέφαλο του βορρά φαβορί για πρωτιά στον όμιλο του

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy