Image default
Πολιτισμός

Οι φωτογραφίες που κέρδισαν βραβείο στον φετινό διαγωνισμό του National Geographic

Μαγευτικά τοπία και στιγμές που κόβουν την ανάσα από όλον τον πλανήτη. Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες…

Εικόνες μαγικές, που αποτυπώνουν το μεγαλείο της φύσης αλλά και του ανθρώπου, βραβεύτηκαν κατά τον φετινό φωτογραφικό διαγωνισμό του περιοδικού National Geographic. Οι εκπληκτικές φωτογραφίες που κέρδισαν τις προτιμήσεις κριτών και κοινού, ανακοινώθηκαν και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του περιοδικού.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Σέρτζιο Ταπίρο Βελάσκο (Sergio Tapiro Velasco) από το Μεξικό που κέρδισε τους πάντες με την μοναδική λήψη που αποτύπωσε: ένα ηφαίστειο, την στιγμή που εκρήγνυται και το χτυπά ένας κεραυνός!

Οι φωτογραφίες που διαγωνίστηκαν διακρίνονταν σε τρεις κατηγορίες: Φύση, Πόλεις και Άνθρωποι.

Ο Βελάσκο κέρδισε την πρώτη θέση και στην κατηγορία «Φύση», ενώ στην κατηγορία «Πόλεις» νικητής ήταν ο Ούγγρος Νόμπερτ Φριτς (Norbert Fritz) που φωτογράφησε μια βιβλιοθήκη και στην κατηγορία «Άνθρωποι» κέρδισε ο Ντιλέκ Ουγιάρ από την Τουρκία, που φωτογράφισε έναν δερβίση.

Το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού ήταν ένα δεκαήμερο ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάνγκος με την συνοδεία μελών του National Geographic, ενώ οι τρεις πρώτες θέσεις κάθε κατηγορίες συνοδεύονταν από χρηματικά έπαθλα 1000, 750 και 500 δολαρίων.

Δείτε τις φωτογραφίες που ξεχώρισαν:

Η Δύναμη της Φύσης, μεγάλο βραβείο και πρώτο βραβείο «Φύση»
Μεξικό – Φωτογράφος: Sergio Tapiro Velasco
«Μια ισχυρή έκρηξη φωτίζει τις πλαγιές του ηφαιστείου Κολίμα στο Μεξικό, στις 13 Δεκεμβρίου 2015. Ήμουν στην Κομάλα όταν ξαφνικά είδα φλόγες πάνω από τον κρατήρα του ηφαιστείου και άρχισα να φωτογραφίζω. Δευτερόλεπτα αργότερα, μια ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη δημιούργησε ένα σύννεφο από τέφρα και ένας τεράστιος κεραυνός φώτισε τη σκοτεινή σκηνή. Ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ζωής μου» λέει ο φωτογράφος Sergio Tapiro Velasco.

 

NG1

 

Να ζεις, Δεύτερη θέση «Φύση»
Ιαπωνία – Φωτογράφος: Hiromi Kano
Κύκνοι πετούν πάνω από το νερό στον προστατευόμενο υγρότοπο Καμπουκουρινούμα στην Ιαπωνία. Θεωρείται ένας από τους σπάνιους στη χώρα υγρότοπος για τα πουλιά, και πολλοί τον θεωρούν «τελευταίο παράδεισο». Εντυπωσιάστηκα από τους κύκνους και προσέχοντας να μην τους ενοχλήσω, τράβηξα τις φωτογραφίες. Υπολόγισα την κατεύθυνση του ανέμου και έκλεισα ταχύτητα για να συλλάβω την δύναμη και την κομψότητα των φτερών τους που ανοιγόκλειναν, λέει ο φωτογράφος από την Ιαπωνία.

 

 

NG2

 

Κροκόδειλοι στον Ρίο Tarcoles, Τρίτη θέση «Φύση»
Κόστα Ρίκα – Φωτογράφος: Tarun Sinha
«Ήθελα να αιχμαλωτίσω την αντίθεση ανάμεσα στους γιγάντιους κροκόδειλους στη στεριά κι εκείνους μέσα στο νερό. Μέσα στον λασπωμένο ποταμό τα σώμα από αυτά τα κτήνη παραμένουν κρυμμένα και μπορείς να τα δεις μόνο όταν βγαίνουν στη στεριά», είπε ο φωτογράφος.

 

NG3

 

Μαρμάρινες Σπηλιές, Τιμητική αναφορά «Φύση»
Παταγονία 2017 – Φωτογράφος: Clane Gessel
Ο φωτογράφος χρειάστηκε να ταξιδέψει με αυτοκίνητο δέκα ώρες, να περπατήσει το μονοπάτι, να μπει σε βάρκα και να περιμένει ώρες για να αποτυπώσει αυτή την μοναδική στιγμή, υπό το συγκεκριμένο φως

 

NG4

 

Το Δάσος της Νεράιδας, Τιμητική αναφορά «Φύση»
Ιαπωνία – Φωτογράφος: Y. Takafuji
Το Δάσος των Θεών στην Τάμπα της Ιαπωνίας φωτίζεται από πυγολαμπίδες.

 

NG5

 

Βουνό Μπρόμο, Τιμητική αναφορά «Φύση»
Ινδονησία – Φωτογράφος: Reynold Dewantara
Το Μπρόμο είναι ενεργό ηφαίστειο στην ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις αρχές του 2016 κατά τη διάρκεια μιας έντονης τότε σεισμικής δραστηριότητας που είχε ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο υψηλότερο.

 

Ng6

 

Στα μούτρα σου, Τιμητική αναφορά «Φύση»
Καραϊβική – Φωτογράφος: Shane Gross
Οι Κήποι της Βασίλισσας νότια της Κούβας είναι προστατευόμενη περιοχή από το 1960. Επειδή οι καρχαρίες εκεί είναι γενικά «ντροπαλοί», ο φωτογράφος επέλεξε να τοποθετήσει την κάμερα σε έναν βράχο, όπου ξέρει πως πλησιάζουν συχνά.

 

NG7

 

Βuff-tailed coronet, Βραβείο Κοινού «Φύση»
Εκουαδόρ – Φωτογράφος: Hymakar Valluri
Ένα πουλί «buff-tailed coronet» πίνει το νέκταρ ενός λουλουδιού σε δάσος του Εκουαδόρ.

 

NG8

Δουλειά, Πρώτη θέση «Άνθρωποι»
Τουρκία – Φωτογράφος: F. Dilek Uyar
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Ικόνιο της Τουρκίας. Οι Μεβλεβήδες ή Μεβλεβίτες δερβίσηδες είναι ένα σουφικό τάγμα και πιστεύουν πως οι άνθρωποι γεννιούνται δύο φορές, μία από τις μητέρες τους και τη δεύτερη από το ίδιο τους το σώμα.

 

NG9

 

Ενδιαφέρουσα στιγμή, Δεύτερη θέση «Άνθρωποι»
Άμστερνταμ – Φωτογράφος: Julius Y.
Επισκέπτες παρατηρούν με περιέργεια και θαυμασμό των πίνακα του Ρέμπραντ «Syndics of the Drapers’ Guild» (Οι σύνδικοι της συντεχνίας των υφασματεμπόρων), σε μια φωτογραφική «οφθαλμαπάτη» που μοιάζει σαν οι πρωταγωνιστές του έργου να είναι εκείνοι που παρακολουθούν το πλήθος.

 

 

 

NG10

 

Κάτω από το κύμα, Τρίτη θέση «Άνθρωποι»
Φίτζι – Φωτογράφος: Rodney Bursiel
«Πάντα ψάχνω διαφορετικές γωνίες και προοπτικές. Οι συνηθισμένες λήψεις στο σερφ έχουν ήδη γίνει οπότε αποφάσισα να γίνω λίγο πιο δημιουργικός. Πρέπει να την κοιτάξεις δύο φορές για να καταλάβεις», λέει ο φωτογράφος.

 

 

 

NG11

 

Γεφυρώνοντας τις γενιές, Τιμητική αναφορά «Άνθρωποι»
Ινδία – Φωτογράφος: Jobit George
Ένας πατέρας με τον γιο του κάθονται έξω από ένα τζαμί στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

 

NG

 

Το επίμονο βλέμμα του άντρα, Τιμητική αναφορά «Άνθρωποι»
Μπανγκλαντές – Φωτογράφος: Moin Ahmed
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Tongi του Μπαγκλαντές, στις 23 Ιουλίου 2016 σε μια μέρα δυνατής βροχής.

 

NG12

 

Πηγή : ProNews.gr

Related posts

Τα εγκαίνια για το καινούργιο μουσείο στην Αίγυπτο υπολογίζεται να γίνουν το 2018

technical

Περιστέρη για Αμφίπολη: Παριστάνουν τους αρχαιολόγους όσοι δεν έχουν δει ανασκαφή ούτε σε πόστερ.

ExnetΗellas

Με την αρχαία φράση : ”Ανδρα μοι έννεπε μουσα πολύτροπον” ξεκίνησε το λόγο του ο Μπόμπ Ντίλαν

technical

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy