Image default
Εθνικά Θέματα

Ξεκινούν οι συνομιλίες για το Brexit

Tη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο» Βρετανίας-ΕΕ, σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόφαση των Βρετανών να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία του άρθρου 50 και να προχωρήσουν σε Brexit…

Την έναρξη των διαπραγματεύσεων που το χρονοδιαγράμμα προβλέπει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2018 θα σημάνει το ραντεβού του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις με τον διαπραγματευτή των Βρυξελλών Μισέλ Μπαρνιέ.

Αν και μετά τις πρόωρες εκλογές στη Βρετανία υπήρξε ανησυχία ότι η έναρξη των συζητήσεων για το Brexit θα καθυστερούσε, η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί κανονικά.

Πρώτα στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν τα θέματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Μεγάλη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν στην Ευρώπη, καθώς και το ύψος του κόστους του «διαζυγίου» που με΄χρι στιγμής έχει εκτιμηθεί από 11 έως 100 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό και την ασφάλεια αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Ιουνίου στην οποία θα δώσει το παρών και η Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι ομάδες του Μπαρνιέ και του Ντέιβις θα συναντώνται μια εβδομάδα ανά μήνα και στη συνέχεια θα επιστρέφουν στις βάσεις τους για ενημέρωση επί των εξελίξεων.

Πρώτος χρονικός ορίζοντας είναι ο Οκτώβριος οπότε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πόση πρόοδος έχει σημειωθεί ώστε να αποφασιστεί αν πρέπει οι συζητήσεις να πέράσουν στη δεύτερη φάση τους.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά η Βρετανία θα πρέπει να πάψει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Μαρτίου του 2019, οπότε και θα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ενεργοποίηση των διαδικασιών του άρθρου 50.

pronews.gr

Related posts

Τελέστηκε σήμερα το 18ο μνημόσυνο για τους ήρωες μας Τάσο Ισάακ & Σολωμό Σολωμού

ExnetΗellas

Έρευνα σοκ: Oι ελληνικές οικογένειες μένουν σε παράγκες και έχουν διαγράψει το όνειρο της απόκτησης παιδιών

ExnetΗellas

Αντιφασιστικός ανθρωπισμός: λυντσάρισαν γυναίκα επειδή πήγε σε εκδήλωση της ΧΑ!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy