Image default
Πολιτισμός

Η Google τιμά την Ζοζεφίν Μπέικερ χορεύτρια που απατέλεσε πρότυπο για Ριάνα – Μπιγιονσέ

Στη Ζοζεφίν Μπέικερ, την σπουδαία Αμερικανίδα τραγουδίστρια και χορεύτρια είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

Η Ζοζεφίν Μπέικερ γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1906 στο Μιζούρι την Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια προτού ασχοληθεί με τον χορό γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία στο Brοadway.

Τη δεκαετία του 1920 μετακόμισε στη Γαλλία και σύντομα έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς και υψηλότερα αμειβόμενες καλλιτέχνιδες της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε για τη γαλλική Αντίσταση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η Μπέικερ επέστρεψε στις ΗΠΑ για να υποστηρίξει το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων, συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις. Μάλιστα, στις 28 Αυγούστου 1963, ήταν μεταξύ των πολλών σημαντικών ομιλητών όταν ο αγωνιστής και αρχηγός του κινήματος για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών, Martin Luther King Jr., εκφώνησε τον ιστορικό του λόγο στην Ουάσινγκτον, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο κίνημα των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.

Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της:

Προς τιμήν των προσπαθειών της, η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων (NAACP) ονόμασε την 20η Μαΐου “Josephine Baker Day”.

Μετά από πολλές απορρίψεις από τους συμπατριώτες της και μαχόμενη για πολλά χρόνια τον ρατσισμό, το 1973 εμφανίστηκε στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη και έγινε δεκτή με επευφημίες. Η παράσταση αυτή ήταν μια τεράστια επιτυχία και σηματοδότησε την επιστροφή της στη σκηνή.

Τον Απρίλιο του 1975 η Ζοζεφίν Μπέικερ πραγματοποίησε στο Θέατρο Bobino στο Παρίσι, την πρώτη από μια σειρά παραστάσεις για τον εορτασμό της 50ης επετείου της από το ντεμπούτο της στο Παρίσι. Πολλές διασημότητες ήταν παρόντες, συμπεριλαμβανομένων τη Σοφία Λόρεν και την Πριγκίπισσα του Μονακό. Λίγες μέρες αργότερα όμως, στις 12 Απριλίου του 1975, η Μπέικερ πέθανε στον ύπνο της από εγκεφαλική αιμορραγία, σε ηλικία 69 ετών.

Την ημέρα της κηδείας της πάνω από 20.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού για να παρακολουθήσουν την πομπή και η γαλλική κυβέρνηση την τίμησε, καθιστώντας την, την πρώτη Αμερικανίδα στην ιστορία της Γαλλίας, που κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές.

Οι δεκαετίες πέρασαν, οι μόδες άλλαξαν, αλλά η Μπέικερ αποτελεί πρότυπο για τις σύγχρονες τραγουδίστριες που αναζητούν πρωτότυπους τρόπους να μείνουν ζωντανές στη σκηνή.

Η Ριάνα ήταν η πρώτη που αντέγραψε το στυλ και τις αποκαλυπτικές εμφανίσεις. Από κοντά και η Μπιγιονσέ, η οποία έφτασε στο σημείο να φορέσει το ίδιο μαγιό με τις ψεύτικες μπανάνες, που είχε σχεδιάσει το 1926 ο Ζαν Κοκτώ για την Ζοζεφίν Μπέικερ στο Παρίσι.

pronews.gr

Related posts

Γεώργιος Κομνηνός Με τεχνάσματα κύριε Μητσοτάκη δεν σώζεται η κοινωνία

Kostas Ermes

Το αριστούργημα «Έναστρη Νύχτα» που ολοκλήρωσε ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ το 1889, με 1.552 κυβάκια

Αλέξανδρος

Έρχεται στην Αθήνα το μιούζικαλ sweeney todd!

technical

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy