Image default
Πολιτισμός

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ στην πινακοθήκη Τέιτ του Λονδίνου

Μόλις 26 ετών κατέφθασε στο Λος Άντζελες ο μεγαλύτερος εν ζωή Βρετανός καλλιτέχνης της δεκαετίας του ’60, που λάτρεψε τις παραλίες της Καλιφόρνιας και ζωγράφισε μανιωδώς τις πισίνες της από το 1964 έως το 1971.

xonei

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, που θεωρείται από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, θα τιμηθεί μεγαλοπρεπώς μέσα στο 2017. Στην πινακοθήκη Τέιτ του Λονδίνου θα πραγματοποιηθεί η πιο εκτεταμένη αναδρομική έκθεση έργων του που έγινε ποτέ.

Μαζί με τους Μπιτλς έγινε κομμάτι της ποπ-κουλτούρας στα ’60s και ο καλλιτέχνης που χάρισε στην ποπ-αρτ μερικά από τα πλέον εμβληματικά της έργα. Ποιος άλλος θα μπορούσε να δημιουργήσει τον πίνακα «Ο κύριος και η κυρία Κλαρκ και ο Πέρσι» (στη φωτογραφία) όπου μαζί με το παχύ πέλος του χαλιού, το παντελόνι καμπάνα και το μακρύ φόρεμα των ’70ς αιωρείται το ερώτημα αν τελικά αυτός ο γάμος μπορεί να «κρατήσει»;

Ο Χόκνεϊ, που αρνήθηκε τον τίτλο του «σερ», εξακολουθεί να βάφει ξανθά τα μαλλιά του αν και 79 χρόνων σήμερα, ένα τσιγάρο κρέμεται διαρκώς από τα χείλη του. Τα τρία «s», δώρα στη νιότη του, του τα πρόσφερε το Λος Άντζελες. «Sun,sea,sex». Ήλιο, θάλασσα και σεξ.

Αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου και το 1961 δήλωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος, σε μια εποχή όπου η ομοφυλοφιλία ήταν ταμπού. Ζωγράφισε και κάποιους «γκέι» πίνακες και όπως εξομολογήθηκε αργότερα, ήταν μια μορφή «προπαγάνδας που έπρεπε να γίνει», αναφερόμενος στα πρώιμα έργα του.

antenna.gr

Related posts

Ο Γεώργιος Κομνηνός σε μία συνέντευξη για όλη την επικαιρότητα

Kostas Ermes

Γκρέμισαν τα πάντα στο ισόγειο του Βιολογικού στο ΑΠΘ

Kostas Ermes

Ραδιοφωνικό αφιέρωμα στον Γιάννη Πουλόπουλο

Kostas Ermes

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy