Image default
Πολιτισμός

Το “φιλοξενείο” λαθρομεταναστών στην Θεσσαλονίκη- Ο Σόρος δηλώνει παρών

arsis logo gr1-400x243

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης της Δευτέρας 13 Οκτωβρίου 2014, συζητείται μεταξύ άλλων και το θέμα της εκχώρησης δημοτικού κτηρίου στην ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, προκειμένου να δημιουργηθεί «φιλοξενείο» λαθρομεταναστών.

Παρατίθεται στη συνέχεια το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, για τη δημιουργία «φιλοξενείου» στην περιοχή της Τούμπας, για όσους είναι πρόσφυγες ή αιτούνται άσυλο, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενό του.

Πρόκειται για τον γνωστό ξενώνα λαθρομεταναστών, που επιχειρεί να φυτέψει μέσα στην καρδιά της πόλης ο κ. Μπουτάρης και που έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ………………….. 2014 ημέρα ………………… οι κάτωθι συμβαλλόμενοι:

1) Δήμος Θεσσαλονίκης εκπροσωπούμενος από τον Αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης Τεχνικών ΄Εργων Περιβάλλοντος και Καθαριότητας κ. Παππά Αθανάσιο

2) η ΜΚΟ “ΑΡΣΙΣ” που εδρεύει στην Αθήνα εκπροσωπούμενη από τον κ. Νικόλαο Γαβαλά αποφασίζουν να συνεργασθούν για την υλοποίηση της πρότασης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων με τίτλο “Φιλοξενείο αιτούμενων άσυλο και προσφύγων”.

Έχοντας υπόψη:

1) Την 711/7-7-2014 Α.Δ.Σ με θέμα “Υποβολή αναμορφωμένης πρότασης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων με τίτλο “Φιλοξενίο αιτούμενων άσυλο και προσφυγή.

2) Την 768/28-7-2014 Α.Δ.Σ με θέμα “Παραχώρηση Δημοτικών Ακινήτων στην Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων “ΑΡΣΙΣ” για την εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης κτιρίων με σκοπό τη δημιουργία φιλοξενείου αιτούμενων άσυλο και προσφύγων”.

3) Το 63920/22-12/29-8-2014 έγγραφο της Δ/νσης Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και Συστημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών προς το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας που αφορά την υποβολή της αναμορφωμένης πρότασης χρηματοδότησης για τη λειτουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, με τίτλο «Φιλοξενίο για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες»

Συμφωνούν, συνομολογούν και συναποδέχονται τα ακόλουθα:

ΑΡΘΡΟ 1

1) – Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκχωρεί το δικαίωμα στην ΜΚΟ “ΑΡΣΙΣ” να προχωρήσει σε μικρής κλίμακας διαρρυθμίσεις και επισκευές επί του δημοτικού ακινήτου στην οδό Άνδρου 1 εμβαδού 550τ.μ. Επίσης την εξουσιοδοτεί για την έκδοση των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές εργασίες στο χώρο που απεικονίζεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα.

– Θα συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο στη διευκόλυνση των διαδικασιών για την έκδοση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων. – Δε φέρει καμία οικονομική υποχρέωση σ’ ότι αφορά τη μελέτη και την υλοποίηση του έργου.

2) – Η ΜΚΟ “ΑΡΣΙΣ” στα πλαίσια του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων θα αναλάβει, μέσω τεχνικής εταιρείας της επιλογής της,

– Να διενεργήσει αυτοψία του ακινήτου προκειμένου να διαπιστωθεί η υφισταμένη κατάσταση.

– Να συντάξει τις απαραίτητες μελέτες.

Οι σχετικές μελέτες για το συγκεκριμένο χώρο θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

α) Επτά δωμάτια φιλοξενίας δυναμικότητας τεσσάρων κλινών το καθένα

β) Έξι λουτρά

γ) Έξι τουαλέτες

δ) Χώρο εστίασης-ανάπαυσης

ε) Γραφείο Γραμματείας

ζ) Χώρο πλυντηρίων

η) Χώρος αποθήκης-λινοθήκης

θ) Χώρος κουζίνας

ι) Φυλάκειο

– Να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για την εκτέλεση των εργασιών.

– Να ενημερώσει εγγράφως το Αστυνομικό Τμήμα και την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης πριν από την έναρξη των εργασιών.

– Να συντάξει τις μελέτες πυρασφάλειας και να φροντίσει για την έκδοση του πιστοποιητικού πυρασφάλειας.

– Να επιβλέπει την εκτέλεση των εργασιών.

– Να πιστοποιεί κάθε στάδιο εργασίας

– Να εγκρίνει την όποια πληρωμή τρίτων για εργασίες που θα γίνουν στο δημοτικό ακίνητο

– Η Τεχνική Εταιρεία της ΜΚΟ που θα επιλεγεί, θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του εργοταξίου κατά τις ώρες εκτέλεσης των εργασιών.

– Η ΜΚΟ θα είναι υπόχρεη να εξοφλήσει όλες τις εισφορές και οικονομικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο που θα προκύψουν από την υλοποίηση του έργου.

ΑΡΘΡΟ 2

Το παρόν μνημόνιο συνεργασίας θα έχει διάρκεια από ………………. έως 30-11-2014 δύναται δε να παραταθεί με κοινή απόφαση των συμβαλλομένων μερών, μετά από πρόταση ενός ή περισσοτέρων από τους συμβαλλόμενους και εφόσον συναινούν όλοι οι συμβαλλόμενοι.

ΑΡΘΡΟ 3

Θα ορισθεί με Απόφαση Δημάρχου Επιτροπή εκπροσώπων του Δήμου για την παρακολούθηση της τήρησης των όρων του παρόντος μνημονίου και για την παραλαβή του έργου.

ΑΡΘΡΟ 4

Το παρόν μνημόνιο δύναται να τροποποιηθεί μετά από ομόφωνη συμφωνία των συμβαλλομένων.

ΑΡΘΡΟ 5

Το παρόν μνημόνιο λύεται αυτοδικαίως με τη λήξη του χρόνου διάρκειας εκτός αν παραταθεί ή ολοκληρωθεί νωρίτερα το έργο.

ΑΡΘΡΟ 6

Τα συμβαλλόμενα μέρη ευθύνονται καθ όλη τη διάρκεια του μνημονίου για την καλή εκτέλεση της, σύμφωνα με τον σκοπό της και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο καθένας κατά τα αναφερόμενα στην παρούσα.

ΤΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ποιά είναι, όμως, η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και ο εκπρόσωπός της κ. Νικόλαος Γαβαλάς;

Μία απλή έρευνα στο Διαδίκτυο είναι άκρως κατατοπιστική.

Όπως αναφέρεται σε συνέντευξή του ο κ. Γαβαλάς, η ΜΚΟ ξεκίνησε ως μία παρέα φίλων, «θέλοντας να δοκιμάσουμε κάποιες καινούργιες μεθόδους που μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές αλλά κυρίως, να δώσουμε τη δυνατότητα και σε άλλους πολίτες ν’ αναλάβουν δράση υποστηρίζοντας τους νέους που μειονεκτούν κοινωνικά». Η οργάνωση «δεν έχει καμιά κηδεμονία και καμιά πολιτική επιρροή. Η διοίκησή της συγκροτείται από τα ιδρυτικά μέλη αλλά στη λήψη αποφάσεων συμμετέχουν όλοι όσοι συμβάλλουν στο έργο της. Σίγουρα, υπάρχουν κάποια προγράμματα που υλοποιούμε αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάποια εξουσία ή κάποια αρχή μάς λέει τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε», όπως χαρακτηριστικά προσπαθεί να μας πείσει ο κ. Γαβαλάς, ενώ οι πόροι της προέρχονται «από προγράμματα της Ε.Ε. που μας ανατίθενται απευθείας ή μέσω του Υπουργείου Απασχόλησης και αφορούν διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως εξαρτημένα άτομα. Ένα μεγάλο μέρος όμως των εσόδων μας προκύπτει από εισφορές δωρητών, χορηγών, συνδρομητών, αλλά και επιχειρήσεων».

Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον να μάθουμε πόσα χρήματα έχουν εισρεύσει στα ταμεία της Οργάνωσης από την Ε.Ε. ή και από το Υπ. Απασχόλησης. Αυτό που πάντως με σιγουριά μπορεί να διαπιστώσει κανείς, είναι ότι αμέριστη είναι η στήριξη από «εισφορές δωρητών, χορηγών, (…) αλλά και επιχειρήσεων».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Κέντρο Αλληλεγγύης που φύτεψε μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο γνωστός για τις δραστηριότητές του και την οικονομική καταστροφή ολόκληρων κρατών, Τζόρτζ Σόρος, που συνάμα αυτοπροβάλλεται και ως μέγας φιλάνθρωπος, στεγάζει στο οίκημά του (στη διασταύρωση Εγνατία και Λ. Σοφού), δύο ΜΚΟ. Η μία από αυτές είναι η ΑΡΣΙΣ του «ευαίσθητου» κ. Ν. Γαβαλά.

Είναι επίσης χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Γαβαλά κατά την τελετή εγκαινίων του Κέντρου, όπως αυτές δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Το Βήμα»: «Η δημιουργία μιας νέας, καλά οργανωμένης νομικής υπηρεσίας σε περίοδο οικονομικής και, κατά συνέπεια, κοινωνικής κρίσης, η οποία θα παρέχει υπηρεσίες σε πολίτες που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την πόλη και έρχεται να καλύψει τις διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης» (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=558103).

Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Μπουτάρης, σε ερώτηση που του ετέθη για τον ρόλο του Σόρος στο Σκοπιανό, είχε δηλώσει ότι ο κ. Σόρος είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, που κρατάει για τον εαυτό του τις απόψεις του και δεν τις δημοσιοποιεί και όλα τα άλλα είναι διαδόσεις εθνικιστικών κύκλων.

Έτσι λοιπόν, δένει το παζλ: Σόρος – Μπουτάρης – ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, σε μία αγαστή συνεργασία για την ίδρυση του κέντρου φιλοξενίας των λαθρομεταναστών στη Θεσσαλονίκη.

Όσο για τις απολύτως αιτιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων, που βλέπουν να υποβαθμίζεται η γειτονιά τους, φροντίζουν να τις καταστείλουν οι εκπρόσωποι του «παραδήμου» (κατά το «παρακράτος»!), οι περιθωριακοί «αντιεξουσιαστές», που με επιδρομές, απειλές και προπηλακισμούς, διαλύουν και τρομοκρατούν τους κατοίκους στις ανοικτές συνελεύσεις τους. Είναι οι γνωστοί – άγνωστοι τρόφιμοι των γνωστών καταλήψεων και «στεκιών» της περιοχής (ΥΦΑΝΕΤ, Ορφανοτροφείο κ.λπ.), τα αγαπημένα παιδιά του κ. Μπουτάρη και του alter ego του, του επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Τρ. Μηταφίδη.

Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Καταλαβαίνει πολύ εύκολα ο οποιοσδήποτε τί μας περιμένει στα επόμενα 5 χρόνια θητείας Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη…

 

 

Πηγη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγη

Related posts

Οι παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

technical

Σε πολυχώρο Τέχνης μετατράπηκε το σπίτι που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις στη Ξάνθη

technical

Λίνα Μενδώνη γιά Δημήτρη Λιγνάδη: «Δικός μου προσωπικός φίλος δεν υπήρξε ποτέ, είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος»»

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy